Články - mám diabetes 1. typu

Glykemický index

Glykemický index (GI) definuje schopnost sacharidů zvýšit hladinu glukózy v krvi. Zvýšení glykemie provokuje slinivku břišní k vyplavení hormonu inzulinu. Čím více hladina cukru po jídle stoupne, tím je třeba více…

zobrazit celé >

Co v tabulkách obvykle nenajdete?

Většina diabetiků denně konzumuje potraviny, u kterých si umí spočítat sacharidové jednotky. V dnešní době se stále rozšiřuje nabídka potraviny, včetně méně známých druhu, a diabetici si někdy nejsou jistí jejich…

zobrazit celé >

Pohyb v létě

V létě je pohyb venku mnohem snazší – i samotné počasí láká k procházkám a výletům, a strávit odpoledne u vody k létu a prázdninám prostě patří. Provádět můžete prakticky…

zobrazit celé >

Počítání sacharidů

Jak pacient zjistí, kolik sacharidů obsahuje zvolená porce jídla? Složené sacharidy jsou pro člověka nejdůležitějším zdrojem energie. Tvoří významnou součást naší stravy. Běžně se setkáváme s následujícími přesnými i méně…

zobrazit celé >

Diabetická dieta

Tělo diabetiků není schopno udržet normální hladinu cukru v krvi. Diabetická dieta slouží k regulaci přísunu sacharidů a má pomoci udržovat glykémii (hladinu cukru v krvi) ve vytyčených mezích.

zobrazit celé >

Preventivní prohlídky

Preventivní prohlídka u praktického lékaře je celkovým vyšetřením, které by měl každý absolvovat jedenkrát za dva roky, a to i když nemá žádné zdravotní obtíže. 

zobrazit celé >