Diabetická dieta

Tělo diabetiků není schopno udržet normální hladinu cukru v krvi. Diabetická dieta slouží k regulaci přísunu sacharidů a má pomoci udržovat glykémii (hladinu cukru v krvi) ve vytyčených mezích.

Diabetická dieta

Jaké jsou základní zásady diety při onemocnění cukrovkou?

Je nutné dodržovat pravidelný denní režim. Jíst pět nebo šest menších jídel denně. Z toho by měla být tři jídla hlavní, mezi nimiž musí být pěti, lépe šestihodinová prodleva. Do této přestávky bývá vhodné vložit asi po třech hodinách malé jídlo (svačina, druhá večeře). Tento režim je možné po dohodě s ošetřujícím lékařem upravit, například jídelních porcí může být méně.

Které potraviny musí pacient s cukrovkou z diety vyloučit?

Jedinou součástí naší stravy, která může přímo ovlivnit hladinu cukru v krvi, jsou sacharidy. Diabetik by neměl jíst cukr, med a všechny pokrmy jimi oslazené. Pod pojmem cukr rozumíme v našich podmínkách hlavně cukr řepný (sacharózu) nebo cukr hroznový (glukózu). Tyto takzvané jednoduché cukry se rychle vstřebávají ze střeva do krve. Tak prudce vzroste množství cukru v krvi. Na to tělo nemocného odpoví nedostatečně. Inzulinu se vyplaví ze slinivky málo nebo se uvolní pozdě, případně inzulin chybí v těle úplně. Hladina cukru může u nemocných cukrovkou při přísunu těchto potravin vzrůstat až k život ohrožujícím hodnotám.
V naší stravě se objevují i složené cukry. Nejčastěji jsou označovány následujícími přesnými i méně přesnými názvy: polysacharidy, složené sacharidy, pomalé glycidy, uhlohydráty, škroby. Těchto cukrů by měl diabetik sníst jen určité množství denně. Jejich obsah v dietě určí ošetřující lékař, s přihlédnutím k věku, k fyzické aktivitě, typu cukrovky, pohlaví, zdravotnímu stavu. Základní diabetická dieta jich obsahuje 225g na den. Ty je nutno v průběhu dne rovnoměrně rozdělit.

V kterých potravinách jsou složené sacharidy obsaženy?

Složené cukry jsou obsaženy v obilí a mouce a ve všech výrobcích z nich, v luštěninách a ve výrobcích z luštěnin, v bramborách a ve výrobcích z brambor, v ovoci, ořechách a máku. Mouka, obilí a všechny potraviny z nich vyrobené obsahují velká množství sacharidů. Sacharidy se vyskytují také v mase, vnitřnostech, zelenině, vejcích, mléce a mléčných výrobcích. Zde je jejich obsah malý, nemusí se vážit. Tuky a oleje sacharidy neobsahují a na hladinu cukru v krvi vliv nemají.

Čím si smí diabetik „osladit“ život?

Pro oslazení nápoje nebo pokrmu je vhodné použít tzv. umělá sladidla. Ta rozdělíme do dvou základních skupin. Kalorická sladidla, někdy se můžeme setkat s termínem náhradní cukry, mají podobnou chemickou strukturu jako hroznový cukr nebo řepný cukr. Obsahují také stejné množství kalorií. Mají vliv na hladinu cukru v krvi, avšak ta po jejich požití nestoupá tak prudce jako po cukru hroznovém nebo řepném. Snesou vyšší teploty, takže je lze použít při pečení. Do této skupiny patří např. fruktóza, sorbitol. Nelze s nimi sladit nápoje, neboť rozpuštěné ve vodě by se vstřebaly stejně rychle jako cukr řepný a vzestup glykémie by byl rychlý.
Nekalorická sladidla jsou látky, které mají s cukrem společnou pouze sladkou chuť. Neobsahují žádnou energii ani neovlivňují glykémii. Pod různými obchodními názvy se skrývají směsi několika základních látek. Jsou to především sucralóza, sacharin, aspartam, acesulfam K, cyklamát, neohesperidin DC, steviosid. Často nesnesou vyšší teplotu a nelze s jejich použitím vyrobit čokoládu nebo džem.

Proč je důležitý dostatečný přísun vody či jiných nealkoholických nápojů?

Voda je významnou součástí potravy. Když hladina cukru v krvi překročí jistou mez, tzv. ledvinný práh, cukr odchází močí a strhává s sebou vodu. Proto je u diabetiků velmi důležitý dostatečný příjem tekutin. Měl by být asi 2,5-3 l denně, podle počasí a eventuální fyzické aktivity – pokud ovšem není nutné příjem vody omezit z důvodu jiného onemocnění. Toto množství hradíme vodou nebo minerálními vodami, které ochutíme citronem. Mohou být slazené umělými sladidly jako všechny ostatní nápoje. Je možné pít čaj černý, zelený, bylinkové čaje, které lze střídat. Zrnková káva působí močopudně, proto ji do celkového příjmu tekutin raději nezapočítáme. 100% ovocné šťávy, i když nejsou přislazené cukrem, raději nepopíjíme. Obsahují ve velkém množství cukr z ovoce, proto použijeme nejvýše několik kapek k ochucení vody. Všechny nápoje slazené řepným cukrem, hroznovým cukrem nebo glukózovým sirupem jsou nevhodné, velmi rychle a výrazně by zvýšily hladinu cukru v krvi.

Základem léčby každého typu cukrovky je diabetická dieta a s ní spojená režimová opatření. Bez jejího co nejdůslednějšího dodržování nelze cukrovku nikdy správně léčit. Jestliže nemocný diabetickou dietu nedodržuje, není úspěšná ani léčba léky ani léčba inzulinem.

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na