
Připravte si s námi vánoční plán, který opravdu funguje
Glykemický index (GI) definuje schopnost sacharidů zvýšit hladinu glukózy v krvi. Zvýšení glykemie provokuje slinivku břišní k vyplavení hormonu inzulinu. Čím více hladina cukru po jídle stoupne, tím je třeba více inzulinu.
Glykemický index vyjadřuje, jak rychle a intenzivně potravina ovlivňuje hladinu krevního cukru. Čím je větší číslo glykemického indexu potraviny, tím rychleji se do krve dostane ve formě cukru.
Glykemický index nelze spočítat z množství živin, je nutno se spolehnout na experimenty.
Testované osobě je odebrána glykémie nalačno, a pak se podává testovaná potravina. Ta musí obsahovat 50 g sacharidů. Poté se každých 15 minut po první hodně a 30 minut v druhé hodině sleduje hladina glykémie v krvi. Hodnoty se vynesou do grafu a porovnávají se s referenční potravinou (používá se glukóza nebo bílý chléb). Tím získáme hodnotu glykemického indexu.
Každému člověku prospěje strava s nižším glykemickým indexem. Obézním usnadní a zefektivní redukci váhy, diabetikům pomůže kompenzovat jejich stav a oddálit vznik nežádoucích komplikací.
Střední GI (pod 30) |
Střední GI (30 – 70) |
Vysoký GI (nad 70) |
OVOCE |
||
Avokádo, citrony, jahody, olivy, ostružiny, rybíz, třešně, višně, sušená jablka | Ananas, angrešt, banány, borůvky, broskve, hrozny, hrušky, jablka, maliny, mandarinky, meruňky, pomeranče, švestky, hrozinky, sušené ovoce, kompoty, džemy | Sušené datle a fíky |
Zelenina, luštěniny, ořechy |
||
Brokolice, celer, cuketa, čekanka, fazolky, chřest, houby, kapusta, kopr, křen, květák, lilek, okurky, papriky, petržel, polníček, pórek, ředkvičky, řeřicha, salát, špenát, zelí. Všechny druhy luštěnin a ořechů | Brambory, cibule, červená řepa, česnek, kukuřice, melouny, mrkev | žádné |
Pečivo, přílohy |
||
žádné | Potraviny z pšeničné a žitné mouka, pohanka, ovesné/pšeničné/žitné vločky, graham, bramborová kaše, vařené brambory, špagety a další těstoviny z tvrdé pšenice uvařené al dente | Jáhly, porn flakes, mouka pšeničná bílá, snídaňové cereálie, bílé pečivo, buchty, koláče, vánočka, slané výrobky, popcorn, houskové i bramborové knedlíky, hranolky, těstoviny vařené do měkka |
Sladkosti |
||
Hořká čokoláda, fruktóza, kakaový prášek, náhradní sladila | Čokolády, mussli tyčinky, dia sladkosti, neplněné sušenky | Cukr, med, čokoládové tyčinky, plněné sušenky, bonbóny, všechny druhy zákusků |
Mléčné výrobky a zmrzliny |
||
žádné | Jogurty, tvaroh, mléko, kysané a zakysané mléčné výrobky, smetanové zmrzliny | Vodové zmrzliny |
Nápoje |
||
Minerálky, sirupy a limonády s náhradním sladidlem, zeleninová šťáva, bílá káva bez cukru | Ovocné džusy, kakao, červené a bílé víno – suchá vína | Limonády, energetické nápoje, pivo, sladké druhy vín, likéry, sladké druhy vín, likéry, šumívá vína |
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný