-- reklama --

Srdce chraňte pomocí stravy: Jídlo jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob

Srdce chraňte pomocí stravy: Jídlo jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob
Srdce je důležitým orgánem, bez kterého by nebyl život. Jeho zdraví je důležité podpořit pomocí kvalitní stravy. Zdroj: Freepik

Kardiovaskulární onemocnění jsou souborem poruch postihujících srdce a cévy. Diabetici jsou jimi ohroženi více než běžná populace. Jídlo by tedy mělo být nedílnou součástí úspěšné koexistence s diabetem a také dobré prevence vzniku a rozvoje kardiovaskulárních chorob navázaných na cukrovku.

Potíže kardiovaskulárního systému představují celosvětově hlavní příčinu nastalých úmrtí. Mezi mnoha rizikovými faktory, jež vedou k potížím se srdcem a krevním oběhem, patří v přidružení k diabetu II. typu nedostatek fyzické aktivity, ale také špatná strava. Dobrá volba jídla podpoří efektivní boj s glykemickými výkyvy, působí pozitivně na hladiny krevního cholesterolu nebo pomůže zkrotit únavu. Představuje také bojovníka proti nadváze a obezitě, která ohrožuje zdraví vašeho srdce.

Strava: Půl úspěchu při prevenci kardiovaskulárních komplikací

Důležitost toho, co jíte, se skloňuje čím dál častěji nejen u diabetu. A je to tak dobře, protože si lidé více hlídají potraviny a vzniká tlak na jejich výrobce a lepší kvalitu. Poukazování na zdravotní rizika junk food, rafinovaných potravin a pochutin je v případě prevence diabetických komplikací spojených s potížemi kardiovaskulárního systému nasnadě.

Odborníci, kteří se věnují důležitosti stravování v rámci prevence vzniku kardiovaskulárních komplikací diabetu, v tomto případě hovoří například o vhodnosti středomořské stravy.

Středomořské stravování je totiž výbornou kombinací široké škály ovoce, zeleniny, prospěšných bílkovin a zdravých tuků. Obsahuje všechny druhy masa i mořské plody, výborné zdroje omega-3 mastných kyselin a potřebných minerálů. Řecká kuchyně navíc dokáže velmi dobře zpracovat zvířecí orgány, které jsou zdroji látek prospěšných pro fungování vašeho těla, ale ne každý je rád zařazuje do svého jídelníčku. Středomořské stravování je taktéž doporučováno pro snížení výskytu špatného cholesterolu v krvi.

Pokud vás zlobí paměť, zamyslete se také nad tím, co jíte. Mohou vám chybět zdravé tuky

Diabetici by se měli zaměřovat na precizní jídelníček z mnoha dobrých důvodů. Pomůže zlepšit stav vlasů, nehtů, dostat se do formy psychicky i ...

Které jídlo je dobré pro ochranu srdce a krevního oběhu?

Potraviny, které chrání vaše srdce a měli byste je zařadit do jídelníčku, by měly organismu dodat vápník a hořčík. Potraviny bohaté na vápník jsou mléčné výrobky a některé minerální vody, z rostlinných zdrojů je poskytován v množství nedostatečném pro doporučenou denní dávku. Velmi důležitý pro udržení správných funkcí kardiovaskulárního systému je i draslík (jeho nedostatek vede k projevům srdečních poruch). Hořčík je důležitý doplňovat převážně kvůli jeho nutnosti pro správné fungování nervů a svalů, jež souvisí i s bitím vašeho srdce.

Co dát na talíř:

  • Mandle, které jsou výborným zdrojem potřebných minerálů, fytosterolů a najdete je v seznamu potravin doporučených pro úspěšný management LDL cholesterolu. Obsahují i vitamín E, který je rovněž důležitý pro ochranu vašeho srdce.
  • Natrhejte si čerstvé třesně, uděláte tím svému oběhovému systému nemalou službu. Pigmenty antokyany, díky kterým mají svoji červenou barvu, působí jako výborné lapače volných radikálů, které poškozují buňky těla a jsou jmenovány jako jedna z příčin vzniku aterosklerózy (plaky na stěnách tepen, které blokují krevní oběh a vedou k projevům kardiovaskulárních potíží).
  • Poněkud překvapivým pomocníkem pro ochranu srdce může být i cizrna. Letní hummus je ideální pro diabetiky díky nízkému glykemickému indexu, a zároveň poskytne tělu mangan a měď, které snižují riziko buněčné oxidace.
  • Ugrilujte si makrelu, je bohatá na omega-3 mastné kyseliny EPA i DHA, podle několika studií snižují tyto mastné kyseliny riziko kardiovaskulárních komplikací. Makrela je bohatá také na selen, který chrání buňky před oxidativním stresem.
  • Olivový olej je pokladem středomořské kuchyně, který dodá do těla mononenasycené mastné kyseliny. Studie z minulého roku, která se zajímala o jeho vliv na snižování rizika kardiovaskulárních chorob, uvádí, že byl v této snaze úspěšný. Analýza zjistila, že při konzumaci 5 g olivového oleje denně bylo sníženo riziko rozvoje kardiovaskulárních komplikací i úmrtnost s nimi související o 4 %.
  • Díky obsahu katechinů je pro ochranu vašeho srdce ideální také kakao a hořká čokoláda. Tyto látky se totiž podílí na snižování špatného cholesterolu a působí v prevenci tvorby krevních sraženin. Kromě toho funguje i jako výborný zdroj draslíku a hořčíku.

Péče o diabetickou pokožku má svá úskalí: Dá se zvládnout pomocí jídla i hydratace

Diabetici se nejvíce potýkají s kožními potížemi jako bakteriální nebo plísňové infekce, ztráta hydratace pokožky, praskání a pálení. Krokem ...

Dostatek vlákniny sníží riziko vzniku hyperglykémie

Vyvážená strava bohatá na vlákninu je opravdu důležitá pro to, abyste chránili vaše srdce. Snižuje totiž riziko vzniku hyperglykémie, která je jmenována jako jeden z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hodnoty krevního cukru totiž dlouhodobě ohrožují zdraví vašeho oběhového systému.

Hyperglykémie je jmenována jako jedna z příčin potíží s tepnami. Při dlouhodobém vystavení organismu vysoké hladině krevního cukru totiž nastává zúžení cév.

V případě narušení funkcí krevní cirkulace dochází k poruše okysličování těla a rovněž i neschopnosti rozvádět potřebné živiny do organismu. Jakou roli tedy v celém procesu hraje vláknina? Poměrně významnou. Je totiž důležitým pomocníkem úspěšného managementu hladin krevní glukózy. Konzumujete-li v rámci dietního režimu její dostatek, podílí se na postupnějším uvolňování cukrů do krevního oběhu v rámci toho, že zpomalí trávicí proces. Tím pádem snižuje riziko vzniku hyperglykemických stavů ohrožujících vaše srdce.

Zdroje: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Ncbi.nlm.nih.gov, Frontiersin.org

6139

Diskuze k článku