Kakao patří i do diabetického jídelníčku! Jak si ho dopřát, aby bylo pro organismus co nejzdravější?

Kakao patří i do diabetického jídelníčku! Jak si ho dopřát, aby bylo pro organismus co nejzdravější?
Kakao představovalo důležitý kultický prvek v aztéckých rituálech a také v oblasti tradiční lidové medicíny. Zdroj: Shutterstock

Kakao bylo a stále je v aztécké kultuře bráno jako nápoj bohů. Kromě toho, že je chutné, představuje také výborný zdroj prospěšných živin, z kterých mohou těžit dokonce i diabetici! Co přesně konzumací lahodného kakaového nápoje poskytnete svému tělu?

Spolu s kakaem byste měli věnovat pozornost také kakaovému máslu. Hodí se nejen jako výživná potravina, ale také hraje roli v přípravě hojivých domácích kosmetických produktů. Příjemně voní a je velmi prospěšné pokožce.

Chutný “nápoj bohů”, který léčí

Kakao se získává z plodů kakaovníku (Theobroma cacao). Pochází původně ze Střední a rovníkové Ameriky. Do našich končin se dostalo díky zámořským objevům. V původní aztécké kultuře se používalo kakao jako energetický stimulant a mělo neotřesitelné místo v tradiční medicíně a rituálních obřadech. Připravoval se z něho horký nápoj xocolatl (odtud pochází název čokoláda).

Kakaové boby se používaly také jako forma platidla. Dodnes se používají v bylinné medicíně, ať už v pražené, nebo nepražené formě.

Čerstvé kakaové boby jsou hořké, svíravé a bez zápachu. K tomu, aby se dostaly na váš stůl ve známé formě, je potřeba jejich fermentace, sušení a pražení. Tento proces je nezbytný k tomu, aby se dosáhlo typické chuti a vůně kakaového prášku. Kakaovník dává kromě kakaových bobů také další léčivý a kulinářský prostředek, a to kakaové máslo, bez kterého se neobejde žádný milovník sladkých dezertů a kosmetických vychytávek.

Kolagen je dobrým pomocníkem nejen v kosmetice! Víte, jak ho užívat a proč by neměl uniknout pozornosti diabetiků?

Kolagen se stal hvězdnou aktivní složkou v boji proti předčasnému stárnutí pleti a známkám stárnutí. Podpoří mladý vzhled pokožky, ale zároveň ...

Co dodá kakao vašemu tělu?

Kakao obsahuje více než 200 zdraví prospěšných látek. Je bohaté na minerály, včetně zinku, mědi, hořčíku a draslíku. Z tohoto důvodu je hořká čokoláda často prezentována jako dobrý potravinový zdroj zejména draslíku a hořčíku. Kakao dále obsahuje vitamín E, metylxantiny, flavonoidy. Mezi nimi se vyskytuje také několik fenolických sloučenin včetně flavonolů, oligomerů a proanthokyanidinů. Najdete v něm i theobromin, kofein, sliz (u nepražených bobů) a alkaloidy. Dodá tělu také vitamíny A, B1, B2, B3, C a E.

Kakao je prospěšné vašemu zdraví

Kakaový prášek by neměl chybět v žádné domácnosti. Kvalitní, vysokoprocentní kakao totiž poskytuje mnoho zdravotních benefitů. Jaké to jsou?

  • Má pozitivní stimulační účinky na vaši psychiku díky theobrominu, který je brán jako přírodní antidepresivum. Jeho konzumace stimuluje vylučování endorfinů, což má za následek navození pocitu potřebné pohody. Kakao stimuluje syntézu hormonu serotoninu, důležitého například pro klidný a ozdravující spánek.

  • Působí jako tonikum svalového systému, protože je výborným zdrojem hořčíku.

  • Zahání projevy únavy.

  • Je plné prospěšných antioxidačních látek, hlavně flavonoidů, které chrání buňky vašeho těla před ataky volných radikálů a projevy předčasného stárnutí.

  • Kakao je prospěšné pro účinnou imunomodulaci a napomáhá snížit projevy zánětu.

  • Podporuje prokrvení mozku, chrání kardiovaskulární systém a podílí se na snížení vysokého tlaku.

  • Raw kakao je uváděno jako jeden z účinných pomocníků při hubnutí.

  • Katechiny a epikatechiny, hlavní flavonoidy přítomné v kakau, mohou zlepšit mozkové funkce vytvářením nových buněk, zejména v případě Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Termogenní doplňky stravy neboli spalovače tuků: Jak je správně užívat i při diabetu?

Lidé, kteří se léčí s cukrovkou, se mnohdy neúspěšně snaží ztratit nějaké to kilo navíc. S termogenními potravinami a doplňky stravy si mohou ...

Hojivé kakaové máslo

Kakaové máslo se používá především k výrobě čokoládových tyčinek. Je to texturovací činidlo, které může za pevnost čokolády. Kromě toho, že je složkou potravinářského průmyslu, je také výborným kosmetickým prostředkem. Najdete jej jako součást krémů, zjemňujících tyčinek na rty, mastí, vlasových produktů.

Surové kakaové máslo, které neprošlo rafinací a je lisované za studena, má hnědou barvu. Tato verze se přidává do kosmetických produktů. 

Při pokojové teplotě je kakaové máslo pevné a při více než 34 °C začíná tát. Obsahuje polynasycené i mononasycené mastné kyseliny (kyselinu linolovou, kyselinu olejovou, kyselinu stearovou, kyselinu palmitovou). Pro potravinářské účely se používá kakaové máslo, které je světle žluté, protože prochází filtrací, aby se odstranilo hnědé zbarvení. Je méně bohaté na polyfenoly (katechin, epikatechin) než surové máslo.

Jak je kakao prospěšné diabetikům?

Pravidelná konzumace kakaa pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje lepší rekonvalescenci po infarktu myokardu. Díky antioxidační aktivitě se podílí na eliminaci špatného cholesterolu v krvi a také zlepšuje průtok krve. U diabetiků může mít pozitivní vliv v prevenci inzulínové rezistence. Nejlepší je konzumovat kakao nebo kakaové boby v raw formě. Pokud chcete diabetikům dopřát přátelskou formu čokolády, není nic lehčího, než si ji vyrobit doma podle vlastní chuti.

Zdroj: OrganicfactsWebmdLivestrongHealth.harvardNcbi.nlm.nih

5651

Diskuze k článku