-- reklama --

Pokud vás zlobí paměť, zamyslete se také nad tím, co jíte. Mohou vám chybět zdravé tuky

Pokud vás zlobí paměť, zamyslete se také nad tím, co jíte. Mohou vám chybět zdravé tuky
Mozek potřebuje dobré zdroje tuků, minerálů a vitamínů z potravy a dobré okysličení, aby dobře fungoval Zdroj: Freepik

Přemýšlet nad jídlem se vyplatí nejen z pohledu glykemického indexu a lepšího managementu hladin krevní glukózy. Nedostatky ve výživě totiž mají vliv rovněž na vaši paměť a funkce nervového systému.

Diabetici by se měli zaměřovat na precizní jídelníček z mnoha dobrých důvodů. Pomůže zlepšit stav vlasů, nehtů, dostat se do formy psychicky i fyzicky. Správně zvolená strava je důležitá pro váš mozek a nedílnou součástí prevence degenerativních onemocnění jako Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.

Posilněte paměť, aby vám lépe sloužila

Paměť je schopnost mozku ukládat a znovu používat informace. Je zásadní při učení, ale také při rozhodování nebo rozvíjení sociálních vztahů. U diabetiků jsou problémy s pamětí častější než u těch, kteří se s cukrovkou neléčí. V kognitivní psychologii mozku je paměť rozlišována na krátkodobou a dlouhodobou. Pro oba typy je důležité dobré zdraví mozku, které je potřeba udržovat pomocí vhodně zvolené prevence.

S věkem má paměť, zejména ta krátkodobá, klesající tendence. Dobrá mozková výživa je cestou, jak ji efektivně podpořit tak, aby co nejlépe fungovala, i když stárnete.

Mozek se skládá z 10 % z tuků a všechny jsou distribuovány na úrovni membrány neuronů. Tato membrána se v podstatě skládá z lipidů (tuků), umožňuje vedení nervových vzruchů. Pro zachování mozku v kondici je potřeba nejen dobré duševní hygieny a kvalitního spánku, ale také jeho efektivní výživy. Dalším často opomíjeným parametrem, který má podstatný vliv na mozkové funkce, je fyzická aktivita, která je v rámci prevence kognitivního poklesu doporučována také Světovou zdravotnickou organizací. Skvělou pomocí pro posílení paměti je třeba naučení se nového cizího jazyka. Jeho procvičování vás udrží ve střehu.

Trávicí enzymy: Diabetikům prospějí nejen při zažívání, působí i proti markerům zánětu

Diabetes způsobuje poruchu látkové přeměny cukrů, ale je také spojen s abnormálním metabolismem tuků a bílkovin. Proto není pro ty, kteří se s ...

Diabetici mívají problém s pamětí

Studie ukazují, že diabetes II. typu může být rizikovým faktorem pro rozvoj Alzheimerovy choroby, cerebrovaskulárních onemocnění a dalších typů neurokognitivních poruch. Nedávné studie ukazují, že mozky lidí s Alzheimerovou chorobou, které se také někdy říká „diabetes III. typu“, bojují s poklesem produkce inzulínu, nebo na něho mají sníženou citlivost. Existuje mnoho podobností mezi mozky lidí, kteří se léčí s cukrovkou, a těmi, kteří mají diagnostikovanou Alzheimerovu chorobu. Diabetes však zůstává pro vznik neurokognitivních poruch pouze rizikovým faktorem.

Diskuse ohledně stravování diabetiků je spojená nejen s hladinami krevního cukru, ale také s prevencí vzniku komplikací onemocnění. V moderní medicíně je již dobrým zvykem klást důraz na důležitost vhodného stravování. Pokud je vaše kuchyně příliš bohatá na rafinované cukry nebo nasycené tuky, nedělá dobře vašemu hipokampu, části mozku, která je mimo jiné zodpovědná za epizodickou paměť.

Diabetici by se měli zaměřit na dostatek draslíku v organismu: Pomůže chránit jejich ledviny

Draslík je důležitý pro udržení zdravé svalové soustavy i zubů. Podílí se i na úspěšném managementu krevního tlaku. Je na něj kladen důraz také v ...

Co jíst pro udržení dobré paměti

Jídlo je esenciální pro život. Jeho kvalita se odráží na tom, v jakém těle ho trávíte, zda vás váš organismus poslouchá a hraje velkou roli v prevenci vzniku mnoha chorob. Pro diabetiky je strava důležitá v rámci hlídání hladin krevní glukózy a také průvodce celkového tělesného zdraví, ať už se týká fyzické, nebo psychické stránky koexistence s cukrovkou. Co byste měli zařadit do jídelníčku, abyste posílili paměťové funkce tak, aby vám co nejlépe sloužily?

  • Borůvky si můžete užít v právě probíhající sezóně do sytosti, jsou výbornými zdroji látek bojujících proti působení volných radikálů. Ty jsou spojovány s narušením přirozených funkcí buněk a projevy neurodegenerativních onemocnění.
  • Kakao je bohaté na polyfenoly, zejména katechiny a epikatechiny, třísloviny, které mu dodávají jeho hořkou chuť. Tyto látky mají schopnost procházet hematoencefalickou bariérou, kde hrají podstatnou roli při ochraně centrálního nervového systému před útoky volných radikálů.
  • Hroznové víno obsahuje bioflavonoidy. Červené odrůdy jsou bohatší na polyfenoly. Ve slupce ovoce přítomný resveratrol napomáhá podpořit funkce krevního oběhu, správné prokrvení je důležité pro to, aby váš mozek mohl správně fungovat.
  • Vsaďte na ryby s obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, sardinky, ančovičky, makrely. Mastné kyseliny EPA a DHA jsou spojovány s lepším kognitivním výkonem a jasnější pamětí.
  • Červená řepa je zdrojem pigmentů betalainů a anorganických dusičnanů, které se po trávení mění na oxid dusnatý. Ten vykazuje vazodilatační vlastnosti s pozitivními účinky na kardiovaskulární zdraví a snížení krevního tlaku. Vyšší příjem dusičnanů ve stravě podporuje krevní cirkulaci, a tím pádem se podílí na lepším okysličení mozku.
  • Ořechy a mandle jsou bohaté na mononasycené a polynenasycené kyseliny, dále vlákninu a antioxidanty, včetně vitamínu E. Dlouhodobá pravidelná konzumace ořechů je spojena se sníženým rizikem kognitivního poklesu a zánětu mozku.
  • Vitamín B9 umožňuje syntézu S-adenosyl-methioninu v mozku. Tato molekula zajišťuje dobrý přenos informací mozkovou membránou. Výbornými zdroji tohoto vitamínu jsou čočka, tmavá listová zelenina, fazole, cizrna a hovězí játra.
  • Ideální pro podporu mozkových funkcí je středomořská strava.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Frontiersin.org, Publichealth.jhu.edu

1034

Diskuze k článku