
Jarní vzpruha pro vaše játra: Silymarin v ostropestřci mariánském může být pro diabetiky prospěšný
Na podzim v mnoha zahradách oranžově září keře rakytníku řešetlákového. V dnešní době jistě není tento keř pro nikoho neznámý, rakytníkové produkty různých druhů na nás čekají v každém obchodu zdravé výživy a na všech farmářských trzích. Jeho obliba mezi Čechy roste – a není divu. Rakytník v sobě skrývá mnoho cenných látek, které prospívají i lidem s diabetem. Zkuste letos z oranžových bobulek vytěžit maximum!
Rakytník je právem označován za vitamínovou bombu. Pouhá jediná bobulka nám pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C a skrývá v sobě spoustu dalších benefitů. Kromě podpory imunitního systému navíc rakytník příznivě působí na kardiovaskulární, trávicí i rozmnožovací orgány.
Málokdo ví, že rakytník (lat. Hippophae) byl vyšlechtěn v několika odrůdách. Mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější z nich jednoznačně řadíme rakytník řešetlákový. Jde o velký trnitý keř s kyselými, žluto-oranžovými plody (peckovicemi) rostoucími v trsech na pichlavých koncových větvičkách. Přirozeně se vyskytuje v Evropě a Asii a řadí se k okrasným keřům. První český exemplář byl vysazen roku 1835 v Královské oboře v Praze. Může dorůst úctyhodných rozměrů a starší keře připomínají spíš stromy. Rakytník je ale mnohem více než jen okrasná dřevina.
Mnoho sklepů a spižíren se v těchto dnech plní dýněmi. Správně uskladněné vydrží až do konce zimy, a pochmurné zimní dny si tak můžete zpestřit ...
Rakytník je bez nadsázky „zdraví zabalené do jedné oranžové kapsle“. Doposud v něm bylo identifikováno neuvěřitelných 190 druhů biologicky aktivních látek! Jeho plody obsahují:
Věděli jste, že alkaloid hipophein obsažený v rakytníku se v lidském organismu mění na serotonin, běžně zvaný „hormon štěstí a dobré nálady“? Způsobuje totiž optimální duševní rozpoložení a předchází rozvoji depresí a úzkostí.
Plody se vyznačují kyselou štiplavou chutí, která nemusí být všem příjemná. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou však optimálním ovocem pro diabetiky. Rakytník v sobě skrývá mimo výše uvedených složek spoustu dalších prospěšných látek, které prospívají našemu zdraví. Kyselá kulička pro zdraví by tak měla být každodenní zvyklostí nejen pro lidi s cukrovkou.
Věděli jste, že plody rakytníku neobsahují enzym rozkládající vitamín C, a proto se můžete těšit z vysoké dávky tohoto vitamínu nejen v čerstvých plodech, ale i ve všech zpracovaných rakytníkových produktech?
Každý zahrádkář ví, že na podzim bývá na zahradě obzvlášť rušno. A nejde jen o přípravu půdy a rostlin na nadcházející zimní období. Postupně ...
Rakytník prospívá našemu tělu v mnoha ohledech. Jmenujme si ty nejdůležitější z nich:
Ze široké škály léčivých účinků rakytníku řešetlákového si jistě vybere každý a i zdraví jedinci ocení jeho schopnost předcházet rozvoji mnoha chorob, zvláště těch civilizačních (např. cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, trávicí potíže, kožní problémy a psychické poruchy).
Oranžové bobule je optimální sklízet v plné zralosti, tedy když jsou sytě oranžové, ale ještě neměknou. První mrazíky způsobí rychlé změknutí plodů (podobně jako u šípku) a sběr by byl ještě obtížnější. Proto vyrazte na sklizeň během září a října. Existují dva možné způsoby sběru:
Z rakytníku se dá vytěžit mnohé a trh se zdravou výživou zvláště v posledních letech hýří oranžovými výrobky. Na které můžete narazit?
Ať už máte rakytník ve vlastní zahradě, nebo si koupíte již hotový výrobek, tato drobná bobulka vám může přinést spoustu zdraví. Nenechte se odradit kyselou chutí a zařaďte rakytník do svého jídelníčku!
Zdroj: Plnazahrada, Novabotanika, Zdravi.euro
2346