
Kvašená zelenina by měla být součástí zimního jídelníčku, pomůže zlepšit imunitu
Sytě oranžová barva goji naznačuje, že se jedná o rostlinnými poklady nabité bobule, které si dokážou pomoci s kdejakým neduhem. Ne nadarmo se kustovnice čínská řadí mezi přední superpotraviny a je využívána v tradiční čínské medicíně již tisíce let. Objevte společně s námi blahodárné účinky tohoto ovoce na zdraví. Prospěch z něj budou mít dokonce i diabetici! Proč vlastně?
Hledáte-li způsob, jak přijmout velkou dávku zdraví koncentrovanou do jednoho sousta, je goji tou správnou volbou. Tyto drobné podlouhlé bobule jsou podobné menším šípkům a obsahují v sobě širokou škálu antioxidantů, vitamínů a dalších fytochemikálií, které jsou nutné pro správnou funkci organismu.
Goji, odborně zvaná kustovnice čínská (Lycium chinense) je asijský keř původem ze severní a západní Číny a Japonska, jehož červené plody jsou využívány jako léčivo a doplněk stravy. Kustovnic existuje více druhů, nejznámější jsou právě Lycium chinense a dále Lycium barbarum. Plody jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, v mnoha lékárnách a e-shopech. U nás je seženete obvykle v sušeném stavu, ale i tak si zachovávají cenné aktivní fytochemikálie. Cena je poněkud vyšší, ale investované peníze se vám mnohonásobně vrátí na tom nejcennějším, na vašem zdraví.
Goji vyniká celou škálou zdraví prospěšných látek. Mezi ty nejcennější patří:
Věděli jste, že goji obsahuje asi 50x více vitamínu C než pomeranč a je jedním z nejbohatších zdrojů beta-karotenu vůbec?
Množství těchto látek vysoce převyšuje jejich obsah ve většině druhů ovoce, což řadí goji mezi nejzdravější ovoce vůbec. Jeho příjemná nakyslá chuť navíc lahodí i náročným strávníkům a rozhodně zde neplatí, že zdravé potraviny nejsou chutné.
Sběr bobulí acai z 25metrové palmy je úkolem pro odvážlivce. Využitelná dužina představuje jen asi 5 % plodu, 95 % tvoří velká žlutá pecka. I ...
Podívejme se podrobněji, jak konkrétní obsahové látky goji prospívají našemu zdraví.
Antioxidanty obsažené v kustovnici chrání tělo před volnými radikály a mimo jiné tak předchází rozvoji zánětlivých onemocnění. Goji je bohaté i na vitamín C, který je pro správnou obranyschopnost organismu klíčový. V podzimním období tak šťáva z goji nebo sušené plody fungují jako skvělá prevence chřipky a nachlazení.
Diabetici ocení pozitivní vliv goji na stabilizaci krevního cukru. Výzkum z roku 2015 přináší zprávu o tom, že goji dokáže regulovat poměr inzulínu a glukózy v krvi, a tím udržovat optimální hladinu glykémie. Dále zvyšuje obsah tzv. dobrého (HDL) cholesterolu u lidí s diabetem 2. typu. Pro udržení cukrovky na uzdě je tak tohle ovoce číslo jedna!
UPOZORNĚNÍ: Určité druhy diabetických léků se s goji špatně snáší. Plánujete-li vyšší konzumaci těchto plodů, například v podobě léčivé goji kúry, je to vhodné konzultovat s vaším diabetologem.
Vitamín C, zeaxantin a další karotenoidy, jichž obsahují bobule goji více než většina ovoce, jsou odpovědné za boj s rakovinnými buňkami. Výzkum prováděný na myších naznačuje, že goji potlačuje nádorové bujení a zvyšuje účinnost léčby některých druhů rakovin.
Že oči věkem chátrají, je známý fakt. Dopřáváte-li však svému tělu dostatek vhodných látek, můžete zdraví svých očí prodloužit o pěknou řádku let. Výzkumy dokazují, že karotenoid zeaxantin, který dává goji jejich typickou tmavě oranžovou barvu, má výraznou roli v ochraně očního zdraví. Zabraňuje totiž tzv. makulární degeneraci, což je poškození tzv. žluté skvrny v oční sítnici. Toto onemocnění se těžko léčí, ale právě látky obsažené v goji brání jeho vzniku.
Americká studie přišla se zajímavým zjištěním: u seniorů, kteří popíjeli 90 dní šťávu z goji, bylo zaznamenáno zlepšení zraku a s ním související vyšší hladiny antioxidantů. Nejen senioři by si tak měli denně dopřávat oční výživu v podobě lahodných plodů goji.
Houbám se diabetici rozhodně nemusí vyhýbat, právě naopak. Pokud vám ještě nezachutnaly, zkuste jim dát šanci! V tomto článku se dozvíte o jejich ...
Goji se řadí mezi tzv. adaptogeny, což jsou látky zvyšující odolnost organismu vůči stresu a vypětí. Mnoho studií prováděných na myších i lidech se shoduje, že pravidelné popíjení šťávy z goji či konzumace plodů snižuje výskyt depresí a úzkostí u psychicky senzitivních lidí. Navíc dochází k celkovému uvolnění těla, s čímž přichází i kvalitnější a hlubší spánek. Goji dokáže snížit krevní tlak a srdeční tep, což vede k vyšší pozornosti, přesnosti reakcí a k lepší fyzické zdatnosti obecně.
Čínská medicína odedávna využívá plodů goji k léčbě jater, ledvin a očí. Čínská vesnice Nan-čchiou je známá pro dlouhověkost svých obyvatel, kteří údajně začleňují goji do svého každodenního jídelníčku a dopřávají si často i kustovnicové víno.
Nepřehlédnutelné léčivé účinky goji dávají neustále podněty k novým výzkumům a vědci přicházejí takřka denně s novými překvapujícími zjištěními. Již teď však můžete začlenit goji do své stravy – vyzkoušejte kustovnicovou šťávu nebo pomocí ní ochuťte ranní kaši. Skvěle se hodí do jogurtů a smoothie a můžete ji využít i pro přípravu lahodného čaje.
Zdroj: Medicinalnewstoday, Pubmed, Ncbi.nlm, Lekarna
9630