-- reklama --

Máte rádi petržel kudrnku? Jezte ji, jak je libo! Dle vědců má nespočet léčivých vlastností

Máte rádi petržel kudrnku? Jezte ji, jak je libo! Dle vědců má nespočet léčivých vlastností
Zářivě zelené kudrlinky petržele lákají na pohled, jejich hlavní přednost však tkví v bohaté škále léčivých složek. Zdroj: Pixabay

Bylinka zemité vůně zvaná petržel kadeřavá neboli kudrnka je známá snad každému. Dodává slavnostní nádech chlebíčkům, zdobí polévky i saláty, oblíbená je i mezi zahrádkáři. Jen málokdo však ví, jakou léčivou sílu v sobě tato nenápadná rostlina ukrývá. Současné výzkumy poodhalují dosud neznámé ozdravné účinky petržele, a způsobují tak radostné pozdvižení mezi pěstiteli, lékaři i pacienty.

Na mnoha bylinkových záhonech a balkonových truhlících vykukují každé jaro drobné kudrnaté listy petržele kadeřavé. Tato rostlina je dvouletka. V prvním roce vyroste přízemní růžice, druhým rokem kvete a semení. Přemíra semen je pro konzumaci nevhodná, ale křupavých zelených listů a výživných kořenových hlíz si můžete dopřát dostatek. Prospějete tak svému tělu na mnoha úrovních.

Petrželka může pomoci v rámci doplňkové léčby při cukrovce, poruchách močového ústrojí, kožních potížích i artritidě. Tím ale přehled jejích schopností zdaleka nekončí.

Není petržel jako petržel – vyberte si tu vhodnou pro vás

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum), známá jako kudrnka, je rostlina z čeledi miříkovitých, podobně jako třeba mrkev. Tato čeleď je známá pro svou aromatickou nať. Petrželí však existuje mnoho druhů a kultivarů, které se liší jak svou anatomií, tak obsahem účinných složek. Například petržel kořenová se sklízí pro své chutné bílé kořeny, které jsou neodmyslitelnou součástí vývarů.

Kudrnka je ceněná pro svou křupavou zelenou nať plnou zdraví prospěšných látek. Původem je z oblasti Středozemního moře a severu Afriky, v řecké kultuře je využívána pro léčivé ceremonie. V českých zahradách však již zcela zdomácněla a pro své univerzální použití se stala jednou z nejoblíbenějších bylin. Podívejme se na tuto kadeřavou krásku a její přínosy blíže.

Léčivé účinky petrželové nati překvapují svou rozmanitostí

Obyčejná petržel zdaleka obyčejnou není. Naopak, svými ozdravnými schopnostmi patří k nejmocnějším bojovníkům z rostlinné říše. Zde uvádíme některé z oblastí, ve kterých vám může pomoci.

Diabetes 1. i 2. typu

V Turecku je petržel tradičně používaným léčivem na diabetes. Výzkum tureckých vědců na krysách ukazuje, že již po měsíci užívání petrželového extraktu dochází k výraznému snížení glykémie. Kromě vlivu na hladinu glukózy pomáhá petržel lidem s diabetem 1. i 2. typu i tím, že příznivě ovlivňuje zažívání a podporuje pocit sytosti. Kromě toho čistí celý trávicí trakt a potlačuje zánětlivé procesy v těle. S petrželovou natí v jídle proto rozhodně nešetřete!

Močové cesty

Nejznámější léčivé účinky petržele jsou na oblast močového ústrojí, které trápí mnoho diabetiků. Petrželová nať výrazně stimuluje ledviny, působí močopudně, a pomáhá tak odstraňovat z těla škodliviny. S močí odchází i sodík a voda, což podporuje krevní cirkulaci a předchází vzniku otoků a celulitidy. Petržel si poradí se žlučovými a ledvinovými kameny, pro tyto potíže se nejvíce hodí petrželová šťáva. Pro své léčivé účinky na močové cesty bývá petrželová nať přední součástí zdravotních čajů.

Snadné dechové techniky pro okamžité ozdravení těla i mysli. Pomohou i při škytavce!

Mnohé starodávné techniky z východu, jako je jóga, tai-či, zen či meditace, kombinují fyzickou aktivitu s dechem. Často je to právě dech, který ...

Osteoporóza a revma

Petržel je výtečným zdrojem vápníku a kyseliny listové, která je nutná pro tvorbu aminokyseliny homocysteinu. Nedostatek této aminokyseliny vede k chřadnutí kostí a osteoporóze. Pravidelná konzumace této bylinky pomáhá i s kloubními potížemi včetně revmatoidní artritidy, a to díky vysokému množství vitamínu C a betakarotenu. Petržel podporuje odstraňování kyseliny močové z kloubů, jejíž nadbytek vede k artritidě. Pro zdravé kosti a klouby tak rozhodně zařaďte tuto bylinu do svého jídelníčku, a to ideálně v čerstvém stavu.

Širokospektré léčivé účinky petržele z ní dělají univerzálního pomocníka v boji proti mnoha nemocem. Nové výzkumy se nyní zaměřují na její roli v léčbě srdečních chorob a rakoviny.

UPOZORNĚNÍ: Pozor by si však měly dát těhotné ženy, pro které jsou mnohé z látek obsažených v petrželi ve vyšším množství nevhodné!

Bioaktivní látky v kudrnce – vhodné na kdejakou obtíž

Každá zelená buňka petrželové nati je plná zdraví prospěšných látek. Zde uvádíme ty nejdůležitější z nich:

  • Vitamíny C, A, B, E, K, flavonoidy: důležité pro imunitní reakce, metabolické procesy
  • Vitamíny skupiny B: thiamin, riboflavin, niacin, B6, B12: metabolické procesy, správný vývin mnoha typů buněk
  • Beta-karoten: pro zdravou pleť a ostrý zrak
  • Vápník: pro zdravé kosti, nehty, vlasy
  • Měď: pro správnou činnost nervového systému
  • Mangan: potřebný pro krvetvorbu, vývoj kostí a chrupavek
  • Draslík a sodík: potřebné pro přenos nervových vzruchů
  • Fosfor: pro správný metabolismus živin, vývoj kostí a chrupavek
  • Kyselina listová: nutná pro dělení, růst a celkovou obnovu buněk
  • Železo: nezbytné pro krvetvorbu

Vzácná klikva velkoplodá pomáhá diabetikům nejen při potížích močových cest

Kromě zkušených botaniků mají v klikvách a brusinkách zmatek snad všichni. Pojďme si v nich proto udělat jednoduchý přehled. Klikva velkoplodá ...

Díky obsahu těchto a mnoha dalších účinných složek je petržel kudrnka klenotem mezi bylinami, který by se měl stát součástí vaší domácí bylinné lékárničky.

Pěstování zvládnete lehce v domácích podmínkách

Tato nenáročná rostlina se spokojí s humózní půdou, občasnou zálivkou a dostatkem, ne však nadbytkem slunečního svitu. Můžete ji pěstovat ve volné půdě či v květináči, na prostor je nenáročná – doroste do výšky maximálně 40 cm. Je dvouletá – semení až druhým rokem a po vysemenění hyne, proto je vhodné ji každé jaro vysévat znova, abyste měli dostatek čerstvé nati po celou sezónu. Poživatelná a hlavně zdraví prospěšná je pouze nať v prvním roce.

Zpracování na mnoho způsobů

Další předností této petrželky je široká škála možných zpracování její nati:

  • sušení
  • mražení
  • šťávy a smoothie
  • pesto
  • olejový extrakt
  • čaje a infuze

Zkuste si i vy vyset petrželku a využívejte naplno jejích blahodárných účinků! Je nenáročná a za trošku péče se vám odvděčí v podobě lepšího zdraví.

Zdroj: Defeatdiabetes, Abecedazahrady, Zdravinaroda, Linkspringer

17434

Diskuze k článku