Řecko na talíři diabetika: Chutná rajčata, bylinky a trpký olivový olej pro management glykémie

Řecko na talíři diabetika: Chutná rajčata, bylinky a trpký olivový olej pro management glykémie
Řecká kuchyně zaujme nejen svou chutí, ale také příjemnou barevností a prospěšností pro kardiovaskulární systém Zdroj: Freepik

Řeckou kuchyni si můžete vychutnat doma, nebo svěřit své chuťové pohárky některé z oblíbených taveren nebo řeckých bister také na našem území. Je chutná, výživná a diabetikům více než příznivá.

Diabetici by měli sáhnout po tradičních středomořských pokrmech jako po prospěšném zdroji vlákniny, vitamínů a minerálů. Jsou bohaté na protizánětlivé složky a zároveň pomáhají udržet na uzdě špatný cholesterol.

Proč je středomořská strava ideální při diabetu

Typická tradiční česká kuchyně není pro diabetiky zrovna příznivá. Co se však týče té ze Středomoří, je naopak odborníky doporučována jako efektivní pro úspěšné zvládnutí vysokých hladin krevního cukru, prevenci kardiovaskulárních onemocnění a také je uváděna jako vhodná v rámci eliminace možnosti vzniku inzulínové rezistence.

Skladba jídelníčku jižních národů byla rovněž pod hledáčkem vědců z důvodu schopnosti snižovat riziko rozvoje diabetu II. typu téměř o čtvrtinu.

Díky bohatosti na prospěšné esenciální mastné kyseliny (převážně omega-3) je navíc ideální pro podporu funkcí mozku a paměti, proto je vyhledávaná v rámci boje proti rozvoji Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a dalších neurodegenerativních poruch, infarktu myokardu a mozkové mrtvice.

Kuchyně středomořských národů, respektive její typický základ bez přehršle sladkých dezertů, je pro diabetiky prospěšná i v rámci managementu hladin LDL cholesterolu a výkyvů v zastoupení krevních lipidů, které jsou poměrně často přidruženým projevem cukrovky II. typu. V souvislosti se středomořskou stravou se uvádí i její výhody v rámci sníženého rizika mikrovaskulárních komplikací poškozujících oči.

Rozmarýn a tymián: Letní byliny, které se hodí diabetikům nejen v kuchyni

Diabetici se nemusí bát použití rozmarýnu a tymiánu pro ochucení zdravých letních jídel. Hodí se do masových i zeleninových pokrmů a dodají jim ...

Funkce běžných ingrediencí řecké kuchyně při cukrovce

Co se týče surovin používaných v řecké kuchyni, jsou pro diabetiky zajímavé nejen v rámci chuťového zážitku, ale také jako prevence potíží spojených s cukrovkou. Čerstvé bylinky, zelenina, ryby i maso působí ve vzájemné synergii a poskytují organismu výživu, dostatek protizánětlivých látek, vlákninu a napomáhají úspěšné kontrole hladin krevní glukózy i lipidů.

  • Červená cibule byla zkoumána jako možný prostředek pro úspěšný management hladin krevní glukózy.
  • Česnek podpoří nejen dobrou imunitu, ale sníží projevy zánětlivých reakcí, s kterými diabetici bojují poměrně často, a zároveň je používán jako pomocný prostředek pro management hyperglykémie a lipidů.
  • Rozmarýn a tymián jsou bohaté na polyfenoly a bioflavonoidy, které jsou uváděny jako prospěšné pro diabetiky v rámci podpory snahy o snižování tukové zátěže, a drží na uzdě krevní cukr.
  • Kopr je oblíbenou bylinou, která je v Asii používána v rámci podpory úspěšné prevence vzniku hyperglykémie.
  • Paprika je bohatá na vitamín C, který podporuje úspěšné vstřebávání železa do organismu a působí jako prekurzor tvorby kožního kolagenu. Zároveň pomáhá eliminovat vliv volných radikálů na buňky organismu. Je rovněž skvělým zdrojem vlákniny, která zpomalí trávicí proces a podpoří pomalejší uvolňování glukózy do krevního oběhu.
  • Rajčata jsou nejen důležitým zdrojem vitamínů a minerálů pro diabetiky, převážně vitamínů C, ale také karotenoidů, které jsou známé pro své silné protizánětlivé působení, a lykopenu chránícího játra.
  • Ryby by měly být součástí dia jídelníčku v rámci prevence kardiovaskulárních chorob a poruch oběhového systému. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a minerály, které napomáhají udržet dobré zdraví srdce i cév.
  • Extra panenský olivový olej je pro diabetiky důležitý pro své pozitivní účinky na hladiny krevního cukru. Mononasycené mastné kyseliny v něm obsažené působily podle studie jako prostředek pro zlepšení citlivosti na inzulín.

Ovocná jádra a semínka: Diabetikům dodají vlákninu a organismu prospěšné látky

Semínka z ovoce a zeleniny by vás měla zajímat tak nějak obecně. Přírodní medicína s nimi pracuje dnes a denně také v případě cukrovky. Pochopit, ...

Jaká typická řecká jídla se vyplatí ochutnat diabetikovi

Pokud se chystáte na dovolenou do Řecka nebo na návštěvu blízké taverny, ani při diabetu se nemusíte bát, že se dobře nenajíte. Stačí jen vědět, po čem sáhnout, aby vám chutné jídlo co nejvíce prospělo. Dáte-li si tradiční maso na jehle souvlaki (kuřecí nebo vepřové), myslete na to, že bude potřeba mít na paměti množství přijatých sacharidů, protože marináda může obsahovat med. Jste-li venku s přáteli, je dobré zeptat se obsluhy, zda je součástí přípravy.

Výběr z řeckého jídelníčku je pro diabetika snadný, pokud se zaměří převážně na rybí pokrm, mořské plody a jídla z kuřecího masa se spoustou zeleniny.

Řecká jídla jsou vlastně ideální letní večeří při cukrovce, a to nejen tehdy, pokud chcete zhubnout. Chcete-li si je připravit doma, není nic snazšího, než si najít recept na internetu, blogy jsou velmi dobře popsány. Pokud se raději díváte na postupy podle videa, určitě si najdete svoje oblíbené autory, možností je povícero. Nevládnete-li anglicky, je k dispozici velmi pěkná řecká kuchařka od naší domestikované Řekyně také v češtině.

Co si tedy dát, když jste venku? A co si můžete připravit doma?

  • Z luštěninových pokrmů lze zkusit typický hummus nebo jeho obdobu z hrachu. Pečené bílé fazole či čočková polévka bohatá na zeleninu představují pro diabetiky rovněž chuťovou výzvu.
  • Určitě vám zachutnají plněné lilky melitzanes papoutsakia nebo lilkový salát melitzanosalata. Lilky jsou velmi chutné také s těstovinami, olivami a pečenými rajčaty, smíchané s kvalitními těstovinami.
  • Nezkoušeli-li jste kuřecí polévku avgolemono, určitě je fajn po ní sáhnout.
  • Ochutnat můžete i rýží plněné vinné listy dolmades, choriatiki (klasický řecký salát s fetou, červenou cibulí, olivami, okurkou a rajčaty).
  • Bude vám chutnat i kuře pečené s citronovou šťávou a bramborami.
  • Oblíbená gemista diabetika taky nezklame, zelenina plněná rýží, bylinkami a někdy i fetou může být v řecké taverně rovněž dobrým výběrem pro diabetika.

Zdroje: Mygreekdish.comDiabetes.co.ukNcbi.nlm.nih.gov

    8177

    Diskuze k článku