Maniok má sice vysoký glykemický index, diabetici se ho ale bát nemusí. Je výborným zdrojem vlákniny

Maniok má sice vysoký glykemický index, diabetici se ho ale bát nemusí. Je výborným zdrojem vlákniny
Maniok musíte dobře uvařit, abyste se vyhnuli možným nepříznivým následkům jeho konzumace. Zdroj: Pixabay

Maniok je jednou z tradičních potravin, má ale také svá úskalí, na která musí dát strávníci pozor. Je však výborným zdrojem prospěšné vlákniny nejen pro diabetiky.

I když je typický vysokým glykemickým indexem, dodává tělu mnoho prospěšných látek a lze bez problémů zařadit také do jídelníčku těch, kteří se léčí s cukrovkou.

Co je maniok a proč by vás měl zajímat?

Maniok je hlíza původem z Jižní Ameriky, dnes je vůbec pátou nejkonzumovanější světovou rostlinou. Patří do čeledi Euphorbiaceae (pryšcovité). Představuje jednu z hlavních potravin v kuchyni mnoha afrických a jihoamerických regionů. Říká se mu také kasava (cassava). Je potřeba zmínit, že existují dva typy manioku, hořký a sladký, botanicky Manihot esculenta a Manihot opi.

Druh Manihot esculenta je v syrovém stavu toxický. Musí se dobře tepelně upravit. U varianty Manihot opi se mohou konzumovat listy i hlízy v raw stavu.

Hlíza manioku měří okolo 30 až 50 cm na délku a jeho průměr bývá 5 až 10 cm. Průměrná váha se pohybuje mezi 1 a 3 kg. Chuť je po vaření poměrně neutrální, je snadné jej začlenit do mnoha receptů. Lze jej přirovnat k bramborám nebo jedlým kaštanům. Při výběru manioku je potřeba dát pozor na jeho variantu, hořký vyžaduje delší dobu vaření, protože obsahuje kyanogenní glykosidy (linamarin), které se po konzumaci transformují na kyanid. Tato látka je pro lidi nebezpečná, protože může způsobit velmi silnou otravu, vedoucí až k exitu.

Jak lze použít maniokové hlízy v kuchyni?

  • Vařený maniok se může používat jako přílohová zelenina místo brambor, lze jej také restovat, připravit ho jako pyré, smažit.

  • Hodí se k rybám, masu, do kuskusu, tortil.

  • Nechcete-li vařit maniokové hlízy, začleňte do jídelníčku maniokovou mouku.

Černá ředkev je prospěšná oběhovému systému. Diabetikům pomůže s managementem škodlivého cholesterolu

Terapeutické výhody černé ředkve jsou oblíbené v tradičních lidových medicínách hlavně při potížích respiračního traktu, nebo pokud vás zlobí ...

Jak prospívá maniok vašemu zdraví?

Jednou z velikých výhod manioku je jeho příznivý vliv na trávicí systém. Podporuje dobrý střevní tranzit a pohodové vylučování žaludečních šťáv, snižuje podráždění tlustého střeva a je ideální pro prevenci projevů průjmu a zácpy. Maniok má zajímavý obsah vitamínů a minerálních látek napomáhajících k tomu, aby bylo vaše tělo v dobré kondici. Je také dobrým zdrojem saponinů fungujících jako regulátory LDL cholesterolu a prospěšné antioxidanty.

Díky přítomnosti vitamínu C je prospěšný také vaší pokožce, protože ten působí jako dobrý antioxidant a je prekurzorem tvorby kožního kolagenu a pomáhá vstřebávání nehemového železa (rostlinné formy).

Dále obsahuje vitamíny skupiny B, dobré zastoupení hořčíku a draslíku, které jsou důležité pro udržení zdravých tělesných funkcí. Draslík je potřebný k úspěšnému přenosu nervových vzruchů a udržení dobré kondice svalů a srdeční činnosti. Hořčík se pak stará o posílení imunitních odpovědí organismu, spolupracuje s draslíkem na udržení zdraví svalové soustavy a je důležitý pro správnou činnost nervového systému.

Novoroční předsevzetí: Nezapomínejte na stravu, zlepšíte si zažívání a pomůžete hladině cukru v krvi

Zdravá strava se opravdu nerovná strava, která nemůže dobře chutnat. Pokud ji budete vnímat jako výzvu k objevování nových vůní a chutí, může být ...

Zkuste maniokovou mouku, je přirozeně bezlepková

Manioková mouka se hodí pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo jej z nějakého důvodu nechtějí konzumovat. Je vynikajícím zdrojem sacharidů (jednoduchých i komplexních, včetně škrobu), bohatá na vlákninu, jejíž obsah se může mírně lišit v závislosti na konkrétní značce produktu. Funguje jako prospěšný zdroj živin, je dobrým dodavatelem hořčíku do organismu.

Diabetici by se měli při jejím používání mít na pozoru, protože má bohužel poměrně vysoký glykemický index GI 85, ale může být o něco málo nižší v závislosti na celkovém obsahu vlákniny v produktu.

Při rozvážném používání pro obohacení jídelníčku ale může být diabetikům prospěšná. Dodá tělu potřebnou energii. Léčíte-li se s cukrovkou, používejte ji v malých množstvích a míchejte do směsí s jinými moukami, ať už alternativními nebo klasickými nebo jako prostředek pro zahušťování pokrmů. Ideální je použít ji v kombinaci s pohankovou moukou nebo moukami z luštěnin. Diabetikům je totiž prospěšná jako dobrý zdroj vlákniny, která napomáhá pomalejšímu uvolňování glukózy do krevního oběhu. Navíc pomůže prodloužit pocit nasycení a snižuje sklony k mlsání.

Kde ji můžete používat?

  • Manioková mouka se hodí do sladkých pokrmů jako koláče, palačinky, koblihy. Palačinky budou díky ní extra křehké.

  • Do slaných jídel lze míchat například s cizrnovou moukou, která má nízký glykemický index.

  • Hodí se také pro zahušťování typických bílých omáček, výrobě bešamelu nebo místo mouky do masových šťáv, guláše a různých typů ragú.

Upozornění: Dejte pozor na to, abyste nezaměnili mouku za maniokový škrob, jeho GI je vyšší, textura je jemnější a neobsahuje vlákninu.

Zdroje: Livestrong.com, Msutoday.msu.edu, Nhs.uk

4747

Diskuze k článku