Bioflavonoidy najdete v běžně dostupných potravinách! Hrají důležitou roli i při diabetu

Bioflavonoidy najdete v běžně dostupných potravinách! Hrají důležitou roli i při diabetu
Bez flavonoidů by neexistovala krásná barevná paleta zeleniny a ovoce. Mají také vliv na jejich chuť. Zdroj: Shutterstock

Rostlinné pigmenty zvané flavonoidy nebo také bioflavonoidy jsou účinnými přírodními prostředky oplývajícími dobrými zdravotními benefity pro jejich uživatele. Jsou to například silné antioxidanty. Co dalšího tyto látky nabídnou a proč jsou důležité u diabetu?

Existuje několik tisíc druhů bioflavonoidů. Nachází se v mnoha potravinách, takže je konzumujete prakticky denně. Ať už v čaji, kakau, kávě nebo ovoci či zelenině. Vždy do sebe nějaký z nich dostanete, i když to zrovna neplánujete. A je to tak v pořádku, protože mají výborné vlastnosti, které vaše tělo dozajista ocení.

Co jsou bioflavonoidy?

Flavonoidy (neboli bioflavonoidy) jsou molekuly, které jsou zodpovědné za barvu zeleniny, ovoce a květin. Také platí za velmi silné přírodní antioxidanty. Dříve byly nazývány jako vitamíny P. Jsou zodpovědné za červené, žluté a fialové odstíny ovoce a zeleniny. Nachází se v různých částech rostliny. Čím sytější má potravina barevný odstín, tím více jich obsahuje. Tyto látky, krom jiného, pomáhají chránit buňky před poškozeními, která mohou být způsobena útoky volných radikálů.

Flavonoidy se nacházejí v mnoha doplňcích stravy určených k ochraně těla před projevy předčasného stárnutí a k posílení jeho přirozené obranyschopnosti.

Kromě toho, že se bioflavonoidy podílí na chuti a barvě plodů a dalších částí rostliny, ji také chrání před UV zářením nebo napadením škůdci. Dále jsou vyhledávané také v prevenci civilizačních chorob – včetně diabetu – a jako výborná ochrana proti předčasnému stárnutí organismu. Používají se také jako doplňková léčba v rekonvalescenci po onemocnění Covid-19.

Kávové potěšení bez kofeinu? Zkuste náhražky kávy! Ani diabetes není překážkou

Kávoviny si mohou dopřát také milovníci kávy jako alternativu v rámci snahy o zlepšení zdravotního stavu nebo jako dobrý zdroj prospěšných živin. ...

Benefity bioflavonoidů a jejich vliv na organismus

Význam bioflavonoidů pro lidské tělo je zajímavý z mnoha důvodů. Vůbec největší pozornost je jim věnována jako silným antioxidačním látkám, které poskytují dobrou ochranu DNA. Příliš vysoká produkce volných radikálů totiž nepříznivě ovlivňuje tělesné funkce člověka a poškozuje tkáně i buňky, což vede k projevům předčasného stárnutí. Nejvíce jsou vlivy oxidativního stresu vidět ve tváři.

Existuje několik studií, které zkoumaly, jaký vliv má konzumace bioflavonoidů v rámci každodenního stravování na kardiovaskulární onemocnění.

Výsledky výzkumů ukázaly, že příjem qurcetinu a antokyanů (druhů bioflavonoidů) byl spojen se sníženým rizikem kardiovaskulárních potíží. Mají totiž příznivý vliv na oběhový systém a pracují tak, že zabraňují ucpávání tepen. Quercetin se také používá jako přírodní antihistaminikum, má přirozenou schopnost snižovat projevy alergických reakcí (sezónní nebo potravinové alergie). Je zmiňovaný též jako možný agent pro prevenci některých druhů rakoviny, a to zejména žaludku, slinivky a plic.

Další flavonoid genistein, pocházející ze sóji, snižuje návaly horka během menopauzy. Různé flavonoidy mají ochranné vlastnosti proti některým druhům rakoviny. Jiné studie ukázaly, že bioflavonoidy, zejména rutin, zmírňují otoky nohou a bolesti související s křečovými žilami. Rutin chrání stěny žil, snižuje jejich propustnost a pomáhá posilovat cévy. Další výhodou bioflavonoidů je to, že mohou snižovat krevní tlak.

Bioflavonoidy a cukrovka

Několik bioflavonoidů pomáhá předcházet určitým patologiím. Proto jsou důležité také při cukrovce. Jedním ze silných pomocníků, které ocení lidé s diabetem, je zejména quercetin, který byl zkoumaný a potvrzený jako dobrý potravinový doplněk při diabetu II. typu. A to hlavně z důvodu dobrého účinku na oběhovou soustavu a srdce. Podílí se na snižování vysokého krevního tlaku a špatného LDL cholesterolu, s kterým často bojují ti, kteří se léčí právě s cukrovkou II. typu. Má rovněž pozitivní vliv na snížení projevů inzulínové rezistence.

Protizánětlivé a antioxidační působení je pro diabetiky také důležité. A to hlavně proto, že velmi často bojují proti výskytu zánětu v těle, který má mimo jiné negativní účinky na snahu o ztrátu kil navíc. Snižování projevů infekce je potřebné pro diabetiky I. i II. typu. Vhodně zvolené potravinové doplňky mohou pomoci opravdu efektivně. Látky, které působí jako antioxidanty, jsou navíc velmi důležité pro udržení glykémie na uzdě. Hyperglykémie (zvýšená hladina krevního cukru) totiž podporuje oxidaci glukózy, při níž vznikají volné radikály.

UPOZORNĚNÍ: Některé rostliny velmi bohaté na bioflavonoidy obsahují také hodně kofeinu. Vysoká konzumace potravin bohatých na bioflavonoidy může vést k nežádoucím účinkům kofeinu, jako je bušení srdce nebo nespavost. Vysoká koncentrace quercetinu pravděpodobně způsobí bolesti hlavy nebo žaludku. Než obohatíte svůj jídelníček o bioflavonoidy nebo začnete užívat doplňky prostřednictvím doplňků stravy, je důležité poradit se se svým lékařem.

Kakao patří i do diabetického jídelníčku! Jak si ho dopřát, aby bylo pro organismus co nejzdravější?

Spolu s kakaem byste měli věnovat pozornost také kakaovému máslu. Hodí se nejen jako výživná potravina, ale také hraje roli v přípravě hojivých ...

Potravinové zdroje bioflavonoidů

Kde najdete prospěšné bioflavonoidy? A z čeho úspěšně poskládat jídelníček tak, aby byl přínosný pro váš krevní oběh a dodal do těla antioxidanty?

  • Quercetin se nachází zejména v cibuli a jablkách.

  • Rutin a hesperidin jsou nejaktivnější flavonoidy, které najdete v pomerančích, grapefruitech a dalších citrusových plodech.

  • Proanthokyanidin nebo také oligomery antokyanů obsahují hroznová semena a červené víno.

  • Anthokyany dodáte do organismu, pokud sáhnete po borůvkách nebo chrpě.

  • Polyfenoly jsou přítomny zejména v zeleném čaji.

  • Co se týče obilovin, je na zdroje bioflavonoidů bohatá pohanka (quercetin, rutin).

  • Další rostlinné zdroje flavonoidů jsou ginkgo biloba, vilín, jírovec, přeslička rolní nebo třezalka tečkovaná.

Zdroj: SciencedirectHealthlineNcbi.nlm.nihAllaboutvisionVerywellhealth

4613

Diskuze k článku