Vitamin B9 lidem chutná – v kvasnicovém pivu

V literatuře se uvádí, že jeden litr piva obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu B9. Nedostatek vitaminu B9 je, stejně jako celkový nedostatek B-komplexu, v našich zeměpisných šířkách poměrně vzácný. Největším nedostatkem vitaminu B9 však trpí překvapivě alkoholici.

Vitamin B9 lidem chutná – v kvasnicovém pivu

Vitamin B9 (neboli kyselina listová) je stejně jako ostatní vitaminy „béčkové řady“ tepelně nestálý a při vaření se ho zničí až 95 %. Výborným zdrojem vitaminu B9 jsou pivovarské kvasnice. Lépe než kvasnice ovšem mnoha lidem chutná spíše pivo. Zejména lze doporučit tzv. kvasnicové pivo, které není před expedicí z pivovaru filtrováno. Obsahuje více kvasnic, a tedy i více vitaminu B9. Největším nedostatkem vitaminu B9 trpí klasicky alkoholici a osoby dlouhodobě užívající antiepileptika a farmaka na léčbu rakoviny nebo poruch vstřebávání.

Proč mají právě alkoholici, tedy často velcí konzumenti piva, nedostatek vitaminu B9?

Při nadměrné konzumaci tohoto vitaminu odejde téměř všechen okamžitě močí, aniž by se vstřebal a vezme sebou i ten, který je již v těle uložený.

Předávkování nehrozí

Všechny vitaminy řady B jsou ve vodě rozpustné. Proto také u vitaminu B9 nehrozí nebezpečí předávkování. Případné přebytky, které se do těl dostanou společně s ostatní stravou, organismus spolehlivě vyloučí v moči.

Pivovarské kvasnice jako lék

K objevu a výzkumu kyseliny listové a její úlohy při léčení chudokrevnosti v těhotenství (anemie) přispěla rozhodující mírou významná anglická hematoložka Lucy Wills (1888 – 1964). Zjistila, že anémii lze vyléčit pomocí pivovarských kvasnic. Později, ve třicátých letech minulého století se zjistilo, že za léčebné účinky kvasnic je zodpovědná kyselina listová, která je v nich hojně obsažena. Kyselinu listovou najdeme především, jak již název napovídá, v listové zelenině (tedy ve špenátu, brokolici a růžičkové kapustě), ale také v mase, hlavně v játrech. Nejvyšší zastoupení je však ve zmíněných kvasnicích.

Další názvy vitaminu B9

V literatuře se při zmínkách o vitaminu B9 můžete setkat i s jeho následujícími dalšími názvy: kyselina listová, folát, floacin,vitamin M nebo acidum folicum.

Kyselina listová znovu v kurzu

Kyselina listová se dostala v posledních 50ti letech opět do hledáčku zájmů mnoha výzkumníků, lékařů, ale i pochybných léčitelů. A to kvůli aminokyselině homocystein, která v organismu vzniká pouze v přítomnosti vitaminu B9. Pro správnou funkci organismu je určité množství homocysteinu (Hcy) v těle nezbytné, ale pokud se v těle začne hromadit v příliš velkém množství, stává se škodlivým. Objevují se poruchy růstu, vidění, ale především poruchy krevní srážlivosti a vznikají trombózy. Těžší formy končí smrtí. Z toho vyvodil americký lékař Mc Cully (v r. 1969), že zvýšení hladiny Hcy by mohlo být příčinou cévních chorob, především aterosklerózy, a tedy i jejích důsledků – infarktů a cévních mozkových příhod.

Terapie proti nemocem krevního oběhu?

Vytvořil hypotézu, že i mírné zvýšení hladiny Hcy může přispívat k nemocem krevního oběhu. K zastáncům a propagátorům homocysteinové hypotézy v České republice patří především MUDr. Karel Erben, který mimo jiné doporučuje sledovat hladinu Hcy v krvi, a podle toho pak nasadit příslušnou vitaminovou terapii.
Důkladné prověřování hypotézy, kterou vyslovil Mc Cully a kterou podporuje MUDr. Erben se potvrdilo, že hladinu Hcy v krvi lze příznivě ovlivnit podáváním vitaminů skupiny B, především B6, B12 a kyseliny listové. Nicméně jak v experimentech na zvířatech, tak i v klinických studiích se nepodařilo prokázat, že snížení hladiny Hcy v krvi také sníží výskyt cévních chorob. Metaanalýza dvaceti studií s 3 820 účastníky ukázala, že infarkty a jiné choroby krevního oběhu se vyskytují současně, ale snížení hladiny homocysteinu nepřináší žádné zlepšení.

Za svou hypotézu dostal Bludný balvan

MUDr. Karlu Erbenovi byl českým klubem Sisyfos udělen Bronzový Bludný balvan za rok 2007. Bludný balvan je cena resp. anticena Českého klubu skeptiků Sisyfos, který ji uděluje za pseudovědeckou činnost. Profesor MUDr. Jiří Heřt, předseda klubu skeptiků Sisyfos při příležitosti udělení ceny Karlu Erbenovi napsal obsáhlý text, kde vysvětluje důvody udělení ceny a podrobně uvádí, jak je to s úlohou homocysteinu v našem životě. Snahou Českého klubu skeptiků SISYFOS je šířit a obhajovat poznatky současné vědy. Hlavním cílem je vědecká analýza sporných a tzv. nadpřirozených jevů a názorů. S výsledky těchto analýz klub seznamuje veřejnost a snaží se bránit šíření pseudovědeckých, paranormálních názorů a neověřených nebo klamavých postupů a přístrojů.

V těhotenství se užívá preventivně

Kyselina listová byla poprvé izolována ze špenátových listů v roce 1941. Je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, pro správnou tvorbu krve a je nepostradatelná pro normální růst a vývoj plodu. Má zásadní funkci při tvorba červených krvinek, a také podporuje hojení ran. Je nezbytná všude tam, kde dochází k buněčnému dělení. Z tohoto důvodu se doporučuje preventivní užívání kyseliny listové zejména během těhotenství, kdy dochází k rychlému dělení buněk plodu. Vliv kyselin listové, jak prokazují nedávné studie, se uplatňuje zejména při zdárném vývoji a utvářen nervové soustavy vznikajícího organismu. Vědci zjistili, že preventivní podávání vitaminu B9 během početí a následujících tří měsíců těhotenství snižuje výskyt vrozených nervových vad a pravděpodobnost vzniku vážných poruch jako jsou rozštěp patra a páteře.


Údaje z Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989

 

Mgr. Vít Černý

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na