Bis Bis

Lahodné mandle potěší mlsné jazýčky a prospívají diabetikům

Lahodné mandle potěší mlsné jazýčky a prospívají diabetikům
Mandle konzumujte se slupkou, která obsahuje cenné látky. Raději je však předem řádně omyjte! Zdroj: Pixabay

Co mají společného tradiční marcipán, italský likér Amaretto či roztomilé makronky? Správnou odpovědí jsou mandle. Máme na mysli sladkou odrůdu mandlí, na ty hořké je třeba dát si pozor! Jak je ale od sebe odlišit a jak z nich vytěžit maximum pro své zdraví? V období Vánoc je poptávka po mandlích větší než kdy jindy, podívejme se proto na tyto ořechy blíže a nalaďme se na vánoční vlnu zdravého pečení!

Mandle můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Co třeba místo osvědčené klasiky zkusit tentokrát upéct cukroví z mandlové mouky? Je sice znatelně dražší, ale daleko zdravější než mouka obilná.

Okouzlující květy mandloní ohlašují příchod jara

Z pohledu botaniky je mandle jadérko ukryté v pecce plodu mandlovníku neboli mandloně obecné (Amygdalus communis). Nejde tedy o ořech v pravém slova smyslu, i když je běžně mezi ořechy řadíme. Pochází ze stejné rodiny jako broskve a meruňky. Mandloni se nejvíce daří v subtropech, ale narazíme na ni v jiné podobě i u nás na Jižní Moravě, kde bývá díky svým okouzlujícím květům okrasou zahrad a sadů. Mandloň rozkvétá jako první ovocný strom u nás již koncem března a pohled na rozkvetlý sad skutečně stojí za to.

Tip pro vás: Navštívili jste v době květu mandloňový sad u Hustopečí na Jižní Moravě? Tato podívaná uchvátí každého milovníka přírody a fotky s mandloněmi patří k těm nejpůsobivějším.

Pozor na nebezpečný amygdalin v hořkých mandlích!

Mandle jsou výtečnou a zdravou pochoutkou. Pozor si však musíme dát na jejich nešlechtěnou verzi, tzv. hořké mandle, které jsou zvláště v syrovém stavu jedovaté. Obsahují totiž ve velkém množství látku amygdalin, což je přírodní glykosid (stejnou sloučeninu nalezneme například i v jadérkách jablek). Díky specifické chemické reakci chutnají tyto mandle velmi hořce, a proto je snadno poznáme. Na pultech obchodů je běžně nepotkáte, někdy se však stává, že se tyto mandle při velkoobjemovém zpracování připletou do balení mandlí sladkých.

Věděli jste, že…

… konzumace již pěti kusů hořkých mandlí je pro dospělého člověka nebezpečná? Po požití deseti kusů může dojít ke smrtelné otravě!

Zaměřme se tedy raději na sladkou linii mandloně, která se používá jak v potravinářství, tak i v kosmetice či jako přírodní podpůrný prostředek při mnoha zdravotních potížích – včetně diabetu.

Láká vás chuť čokolády? Zvolte raději její raw verzi. Pochutnáte si a prospějete své cukrovce

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena ovocného stromu kakaovníku (Theobroma cacao). Již původní indiánské civilizace dokázaly ...

Mandle v mnoha formách a zpracováních lákají zákazníky

Mandle se vyskytují v mnoha odrůdách lišících se velikostí, chutí či tvarem. Na trhu jsou dostupné mandle v celku – loupané či se slupkou, krájené či drcené, výrobci nabízí i mandlovou mouku. Krátkým povařením lze získat tzv. blanšírované mandle, ze kterých se tato mouka vyrábí. Mlsné jazýčky ocení mandle máčené v čokoládě či karamelu, diabetici by se však těmto pochutinám měli raději vyhnout – používaná čokoláda zpravidla nebývá příliš kvalitní.

Tip pro vás: Láká-li vás chuť mandlí v čokoládě, vyrobte si je jednoduše doma. Rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu s máslem a ve směsi mandle vykoupejte. Po vyjmutí je nechte odděleně ztuhnout v ledničce a zdravá pochoutka plná energie je na světě!

Díky vysokému obsahu tuku je mandle též možné lisovat, a získat tak cenný mandlový olej. Ten se dále zpracovává na mandlové máslo či různé mandlové nápoje.

Nezapomínejte namáčet!

Nutričně jsou mandle velmi cenné. Aby z nich vaše tělo vytěžilo maximum, doporučuje se je před konzumací namočit. Namáčením se mandle stávají stravitelnějšími a navíc mají měkčí strukturu, což více vyhovuje především seniorům a malým dětem. Namočené mandle mají také výraznější chuť i aroma.

Superpotravina plná stopových prvků a antioxidantů

Které výživové cennosti najdeme v mandlích?

  • V mandlích se nachází ve velkém množství tuky (až 50 % objemu, včetně vzácných omega-3 nenasycených mastných kyselin).
  • Oproti tukům obsahují relativně málo sacharidů.
  • Z významných minerálů nám tyto plody dodají vápník, hořčík, železo, selen či zinek. Podobně jako jiné ořechy jsou i mandle bohaté na vitamíny skupiny B a E.

Kvůli vysokému obsahu výše zmiňovaných látek a antioxidantů se mandle řadí mezi tzv. superpotraviny. Navíc se honosí označením “brainfood”. Tento název se používá pro potraviny mající prospěšný vliv pro mozek a nervovou soustavu. Mandle jsou přirozeně bezlepkové a ani neobsahují laktózu.

Věděli jste, že…

… doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přibližně 28 g, což odpovídá průměrné velikosti pěsti?

Kysané zelí: Poklad námořníků, který má stále svou hodnotu i v moderní kuchyni každého diabetika

I když je v současné době nabídka doplňků stravy na podporu imunity a dobrého trávení velmi široká, vyplatí se vrátit se k tradicím a vsadit ...

Mandle mlsejte bez obav klidně každý den

Mandle bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku, protože mají na lidský organismus velmi příznivý vliv. S čím konkrétně nám mohou pomoci?

  • Prevence cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Mandle předchází rozvoji cukrovky, jak dokládají mnohé americké studie. Jejich výsledky ukázaly, že konzumací mandlí lze zabránit propuknutí cukrovky 2. typu či srdečních onemocnění. Mandle by si tedy měli dopřávat zvláště lidé s prediabetem, aby se vyhnuli jeho plnému rozvinutí do diagnózy cukrovky. Nejen diabetici ocení, že mandle snižují hladinu cholesterolu v krvi. Díky obsahu flavonoidů rovněž chrání před rozvojem nemocí cévní soustavy.
  • Posílení imunity. Antioxidanty obsažené v mandlích nás ochrání před chřipkou a nachlazením.
  • Výživa pro mozek. Díky látkám riboflavinu a L-karnitinu se mandle významně podílejí na vývoji zdravého mozku a na zachování jeho funkčnosti. Pravidelná konzumace mandlí vede ke snížení pravděpodobnosti rozvoje Alzheimerovy choroby.

Mandle v různých formách a zpracováních nikdy nezklamou. Potěší všechny gurmány a prospějí zdraví, jsou proto ideální svačinkou pro všechny, a to včetně diabetiků. Najděte si svého dodavatele a zkuste mandle kupovat z lokálních zdrojů – budou chutnat o to poctivěji.

Zdroje: pubmed, farmprogress, superpotraviny, nutsman

7671

Diskuze k článku