
Užijte si víno, i když nepijete alkohol. Vinné listy nabídnou zejména diabetikům cenné látky!
Začátek podzimu mají mnozí z nás spojený se sklizní jablek. Těšíme se, až jablíčka dozrají a vylisujeme z nich třeba lahodný mošt plný vitamínů a enzymů. Diabetici si však na popíjení sladké jablečné šťávy musí dát pozor! Chroupání celých jablek je naopak zdraví prospěšné, ale jen do určité míry. Jak se v těch jablcích vyznat, a které odrůdy jsou vhodné pro diabetiky? Jablečnou osvětu najdete na následujících řádcích.
Konzumace jablek přináší mnoho benefitů. A jak říká jedno přísloví: „Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí.“ Ale jsou opravdu všechna jablka zdraví prospěšná tak, jak se obecně tvrdí? Posuďte sami.
Jablka jsou plody jabloně domácí (Malus domestica) a řadí se mezi naše nejběžnější ovoce. Střední Evropa poskytuje ideální klimatické podmínky pro pěstování jabloní, a jabloňové sady či aleje jsou tak i u nás běžným krajinným prvkem. Jablka patří mezi malvice, což jsou dužnaté plody s drobnými semeny (jádry) uprostřed jaderníku. Vytrvalým šlechtěním vzniklo mnoho odrůd jablek a pěstitelé po celém světě se předhání ve vytváření variet se sladšími, šťavnatějšími či většími plody.
Díky dobré skladovatelnosti si můžete jablka snadno dopřát po celý rok. Uložte je do vzdušných beden či pytlů na chladnější místo se stálou teplotou, ideálně do sklepa. Některé odrůdy vám vydrží až do následujícího jara.
Kromě šťavnaté konzistence a sladké chuti nabízí jablka i výživovou hodnotu, zejména v podobě sacharidů a vlákniny. Podívejte se, jaké složky můžete z jablek získat:
Pití moštu a chroupání jablek není totéž! Zatímco moštu vypijete na posezení několik skleniček, jablko sníte sotva jedno. Obsah cukru v jedné sklenici moštu zhruba odpovídá 5–8 snědeným jablkům, zároveň se však ochuzujete o důležitou vlákninu.
Hledáte-li způsob, jak přijmout velkou dávku zdraví koncentrovanou do jednoho sousta, je goji tou správnou volbou. Tyto drobné podlouhlé bobule ...
Díky přítomnosti jednoduchých cukrů, zejména fruktózy a glukózy, jablka rychle dodají energii. Mohou být proto skvělým pomocníkem při stavu hypoglykémie, a na výlety a sport jsou tak ideální svačinkou. Pro lidi s diabetem je obecně vhodnější sáhnout po méně sladkých odrůdách. Které druhy zvolit, a kterým se raději vyhnout?
Diabetici by tak rozhodně měli volit z výše uvedené druhé kategorie.
Jablka se dají upravovat na mnoho způsobů a jsou výborná v mnoha formách, ať už slouží jako rychlá svačinka zasyrova nebo z nich vykouzlíte pracnější dezert. Inspirujte se několika tipy na zpracování!
Sběr bobulí acai z 25metrové palmy je úkolem pro odvážlivce. Využitelná dužina představuje jen asi 5 % plodu, 95 % tvoří velká žlutá pecka. I ...
Jednu negativní věc je ale třeba brát v úvahu. Jablka se řadí mezi jeden z nejkontaminovanějších druhů ovoce a zeleniny, co se zbytků pesticidů týče.
Z toho plyne důležitost důkladně omývat ovoce teplou vodou před použitím nebo slupku přímo oloupat. Sice tím ztratíme řadu výživově cenných látek, ale zbavíme se i reziduí pesticidů. Druhou možností je kupovat česká bio jablka, a tím podporovat rozumné zemědělce, kteří vědí, že půda je základní výrobní nástroj a snaží se o její zachování i pro další generace.
Zdroj: Northcoast.organic, Nzip, Vscht, Stream
9087