Vápník naše tělo nutně potřebuje. Zvláště starší osoby s diabetem ho ocení v boji proti předčasné osteoporóze

Vápník naše tělo nutně potřebuje. Zvláště starší osoby s diabetem ho ocení v boji proti předčasné osteoporóze
Vápník najdete v mnoha běžných potravinách. Zkuste je šikovně nakombinovat. Zdroj: Pixabay

Mezi klíčové látky v naší stravě patří vápník. Vápník je esenciální minerál, který hraje zásadní roli v udržování zdraví kostí a zubů. Zvláště pro diabetiky středního věku je velice důležitý, neboť tuto skupinu především ohrožuje riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění. Vápník má však významný vliv na celkové zdraví organismu a jeho dostatečný příjem je nezbytný pro každého, bez ohledu na věk či zdravotní stav. Víte, v jakých potravinách kromě mléčných výrobků jej najdete?

Málokterý minerál je tak univerzálně potřebný jako vápník. Je zásadní pro vývoj plodu a zdraví matky v těhotenství, potřebují jej malé děti pro správný růst zubů a kostí a starší osoby ocení jeho pomoc v prevenci osteoporózy a dalších onemocnění kostní tkáně. Jeho příjem byste rozhodně neměli podceňovat.

Vápník podporuje zdraví kostí i srdce a pomáhá i s regulací glykémie

Vápník má v našem těle mnoho nezastupitelných funkcí a pro diabetiky to platí dvojnásob. Jmenujme ty nejdůležitější z nich:

  1. Zdravé kosti a zuby: U diabetiků je důležité, aby měli pevné kosti a zuby, protože diabetes může oslabit kostní hmotu a vést k osteoporóze. Přitom dostatek vápníku funguje jako efektivní prevence brzkého nástupu tohoto zákeřného onemocnění kostí. Vápník je klíčový pro udržení kostí v dobrém stavu a pro prevenci zlomenin.
  2. Kardiovaskulární zdraví: Diabetes zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Dostatečný příjem vápníku může pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku a cévních problémů.
  3. Regulace hladiny glukózy: Některé studie naznačují, že optimální příjem vápníku, podobně jako i vitamínu D, může pomoci zlepšit citlivost na inzulín, a regulovat tak hladinu glukózy v krvi.

Ovocná smoothie pro diabetiky: Využijete jahody, maliny i avokádo

Letní měsíce nabízejí širokou škálu různých druhů ovoce i zeleniny – ať už je pěstujete na vlastní zahrádce, nebo kupujete třeba na farmářském ...

Vápník získáte z mléka, zeleniny či semínek – stačí si vybrat

Vápník je možné získat z různých zdrojů, nabídka je široká a záleží v podstatě jen na vašich preferencích. Vždy je ale vhodné jíst různorodou stravu a potraviny vhodně kombinovat. Z čeho jej můžete získat?

  1. Mléčné výrobky: Mléko, jogurt, sýry či tvaroh jsou vynikajícím zdrojem vápníku. Volte možnosti s nižším obsahem cukru, vhodnější je jednoznačně plnotučný řecký jogurt než „light“ jogurty s ovocným dochucovadlem.
  2. Listová zelenina: Brokolice, římský salát, špenát a další druhy listové zeleniny jsou bohaté na vápník. Konzumujte ideálně čerstvé mladé listy, které mají účinných složek nejvíce.
  3. Ořechy a semena: Mandle, makadamiové ořechy, kešu nebo třeba sezamová semínka jsou výborným zdrojem tohoto minerálu. Využijte je jako chutnou a zdravou přísadu třeba do snídaňových jogurtů, kaší či smoothie.
  4. Ryby: Čerstvé i konzervované ryby, například sardinky a losos, které se dají konzumovat i s kostmi, obsahují vysoké množství vápníku.
  5. Obohacené potraviny: Mnoho průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou různé nápoje a cereálie, je obohaceno o vápník. Při výběru těchto potravin si ale důkladně přečtěte složení, abyste se ujistili, že neobsahují příliš mnoho cukru či nasycených tuků.

Kde najdete vápníku nejvíce?

Mezi potraviny s nejvyšším obsahem tohoto minerálu se řadí:

  • Sušené bylinky (např. bazalka, majoránka)
  • Tvrdé sýry (cheddar, parmezán)
  • Mléko a jogurt
  • Semena (mák, sezamová semínka)
  • Ořechy (mandle, lískové ořechy, kešu ořechy)

Můj příběh: Po prožitém dramatu se mi glykémii již daří držet v normě, a to i díky mojí sestře, říká František

Náznaky, že kráčím cukrovce naproti, tu byly již pěkných pár let před diagnózou. Jenže když je tak lehké je ignorovat! Pokud šlo o stravu, nikdy ...

Dejte si pozor na stravitelnost, vápník je citlivý například na kofein

Stravitelnost vápníku je ovlivněna mnoha faktory, včetně aktuálního množství vápníku v konzumované potravině a ve vaší stravě obecně.

Například vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, zatímco nadměrný příjem soli, alkoholu nebo kofeinu může jeho vstřebávání snížit.

Užíváte-li proto vápník v tabletkách, pečlivě si hlídejte jeho konzumaci s dostatečným odstupem od těchto látek.

Je také důležité uvědomit si, že organismus dodávaný vápník nepřijímá všechen najednou, ale jeho absorpce probíhá postupně. Proto je lepší přijímat menší dávky vápníku během dne.

Vápník je klíčovým minerálem nejen pro diabetiky, ale i pro každého, kdo dbá o své zdraví. Zajistěte si dostatečný příjem vápníku prostřednictvím rozmanité stravy nebo potravinových doplňků obohacených o vápník a vitamín D. Zvláště ve vyšším věku oceníte službu tohoto minerálu nejvíce.

Zdroje: ncbi, cukrovka, nzip

6316

Diskuze k článku