
Rozchodnice růžová může být dobrý pomocník diabetika v prevenci vzniku komplikací
Kakaovým bobům se přezdívá honosným jménem „pokrm bohů“. Jak již název napovídá, jedná se o luxusní potravinu plnou vitamínů, minerálů a skvělé chuti. Není žádným tajemstvím, že kakaové boby tvoří hlavní složku nejpopulárnější laskominy – čokolády. Ovšem ne vše, co se tváří jako čokoláda, čokoládou skutečně je. Jak poznat tu pravou a čím může našemu tělu prospět? Za kvalitu si musíte připlatit, ale odměnou vám bude vyvážená chuť a porce zdraví prospěšných látek k tomu.
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena ovocného stromu kakaovníku (Theobroma cacao). Již původní indiánské civilizace dokázaly připravit z kakaových bobů lahodný nápoj, s oblibou konzumovaný při různých obřadech. O významnosti této plodiny svědčí i fakt, že se kakaové boby používaly také jako platidlo.
Kakaovník je stálezelený tropický strom pocházející z Jižní Ameriky. Dnes se cíleně pěstuje v rovníkových oblastech po celém světě. Původně několik metrů vysoké formy stromů byly kvůli snadnější sklizni plodů – kakaových bobů – přešlechtěny do nižších variant. Největšími vývozci kakaových bobů jsou země západní Afriky (Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun a Nigérie), pro něž kakao představuje významný zdroj příjmu.
Zajímavostí kakaovníku je, že jeho květy mohou vyrůstat kromě větví také přímo z kůry stromu.
Mate vás vysoká cena kakaových bobů? Příčinou je i to, že květy kakaovníku dokážou opylovat pouze některé specifické druhy hmyzu a plné zralosti se dočká jen přibližně 5 % plodů. Průměrný mladý strom rostoucí na velkoplantážích začíná mít první plody po 3–5 letech a dožívá se pouze sedmi let. Stromy rostoucí volně v přírodě mohou růst i dvě stě let.
Skandinávské slovo hygge pochází z norštiny. Dnes se však vyskytuje především v dánském slovníku jakožto zkratka slova „hyggelig“, které značí ...
Surové (anglicky „raw“) kakaové boby obsahují vysoké množství polyfenolů, především antioxidantů flavonoidů. Nejen diabetici ocení jejich blahodárný vliv na lidský organismus. Jak konkrétně dokáže kakao prospět našemu organismu?
I když je v současné době nabídka doplňků stravy na podporu imunity a dobrého trávení velmi široká, vyplatí se vrátit se k tradicím a vsadit ...
Přirozeně se v kakaových bobech vyskytuje kolem 50 % tuku. Kakaové máslo je velmi cenná komodita a výrobci se z něj snaží vytěžit maximum, proto jej často z kakaového prášku zcela odstraní a nahradí méně kvalitními, často nezdravými tuky. Výsledný produkt označí jako „kakao se sníženým množstvím tuku“, na což mnozí neznalí spotřebitelé rádi slyší. Právě z takového odtučněného kakaového prášku jsou vyráběny konvenční čokolády.
Tabulková čokoláda je na rozdíl od kakaa vynálezem Evropanů a její dějiny jsou poměrně mladé. Možná zastáváte názor, že čokoláda do zdravého jídelníčku nepatří. Ovšem není čokoláda jako čokoláda! Jak poznat tu kvalitní a zdraví prospěšnou?
V době Vánoc spotřeba čokolády skokově narůstá. Zkuste to letos pojmout zdravěji a připravte rodině lahodné cukroví v „low carb“ verzi. Kvalitní hořká čokoláda vám při tom bude nepostradatelným pomocníkem.
Zdroje: superfoody, kuskakaa, pubmed
1448