Znáte okurkovou vodu? Nápoj ideální pro diabetiky snižuje tlak a prospívá svalům i kostem

Znáte okurkovou vodu? Nápoj ideální pro diabetiky snižuje tlak a prospívá svalům i kostem
Okurková voda je prospěšná pro zdraví v mnoha ohledech Zdroj: Racool_studio/Freepik

Okurka se u nás bezpochyby řadí mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. S chutí si ji dopřáváme nejen v syrovém stavu, ale i jako křupavou nakyslou pochoutku v podobě nakládaček – tedy zavařených okurek. Zkusili už jste si ale z okurky připravit chutný nápoj? Nejen, že skvěle chutná a je dobrým zdrojem hydratace, ale navíc má okurková voda řadu potenciálních zdravotních výhod, a to včetně snižování krevního tlaku, napomáhání lepšímu zdraví kostí, svalů či kůže. A prospívá také diabetikům. Navíc je její výroba opravdu snadná, takže si ji můžete dopřát, kdykoliv se vám zamane.

Nápoj připravený z okurky představuje skvělou nízkokalorickou alternativu k limonádám a jiným ochuceným nápojům s prázdnými kaloriemi. Díky obsahu antioxidantů vám může pomoci s ochranou před řadou potenciálních komplikací, jež mohou nastat v důsledku oxidačního stresu. A pokud si okurkovou vodu ochutíte i dalšími přísadami, jako je například citron, grapefruit či limetka, můžete si pokaždé dopřát novou chuť a získat i další zdravotní přínosy.

Okurka prospívá i diabetikům

Cucumis sativus neboli okurka setá patří do čeledi tykvovitých, kam spadají i melouny a tykve. Jedná se o popínavou rostlinu, kterou si snadno vypěstujete na zahrádce či balkoně. Okurka je nízkosacharidová a neškrobová zelenina, která je skvělou potravinou i pro diabetiky. Díky nízkému glykemickému indexu, který dosahuje hodnoty 15, a nízké glykemické náloži (0,4) je velmi nepravděpodobné, že by její konzumace výrazně ovlivnila hladinu cukru v krvi, proto si ji můžete dopřát víceméně bez omezení.

Extrakt z okurek by pak navíc mohl být dokonce prospěšný i pro snížení hladiny cukru v krvi. Výzkumy však zatím probíhají pouze na zvířatech, a je tak třeba důkladnějšího zkoumání. Nicméně studie provedená na diabetických myších prokázala pokles krevního cukru u těch myší, jimž byl po dobu 9 dnů podáván extrakt ze semen okurky. Účinky na snížení hladiny cukru v krvi prokázala i další studie u diabetických myší, jiná studie pak dovedla vědce k tomu, že dužinu okurky lze účinně použít i k léčbě diabetu u potkanů.

Nejlepší i nejhorší nápoje pro diabetiky? Nemusíte pít jen vodu, ale pozor si dejte na limonády bez cukru

Při onemocnění cukrovkou je důležité hlídat si nejen správnou stravu, ale také pít vhodné nápoje. Nejlepší jsou samozřejmě ty, které nemají ...

Antioxidanty a další účinné látky v okurkách

Kromě nízkého glykemického indexu obsahuje okurka také málo kalorií. Ve 100 g okurky je obsaženo 15 kcal, 0,8 gramu bílkovin, 2,8 gramu sacharidů a 0,1 gramu tuků.

Okurky jsou také dobrým zdrojem rostlinných chemikálií s ochrannými nebo preventivními vlastnostmi, které se nazývají fytonutrienty, jako jsou flavonoidy, lignany či triterpeny, jakož i vitamínů (vitamín C, K, A, B) a minerálů (draslík, hořčík, fosfor, vápník). Kromě těchto látek, z nichž některé fungují jako antioxidanty, obsahuje okurka také flavonoidní antioxidanty či beta-karoten. A právě antioxidanty jsou velmi účinnými látkami, které pomáhají předcházet a oddalovat poškození buněk oxidativním stresem způsobeným volnými radikály. Oxidační stres pak může vést k chronickým stavům, jako je diabetes, rakovina, potíže se srdcem, Alzheimerova choroba aj.

Benefity okurkové vody

Příprava okurkové vody je skvělým způsobem, jak těžit z přínosů okurek, a navíc ještě hydratovat svůj organismus. Její výhodou je také to, že skvěle chutná, proto je perfektním řešením i pro ty, kteří mají problém konzumovat čistou, neochucenou vodu. Oproti limonádám, džusům a dalším ochuceným nápojům má minimální obsah kalorií, a může tak být prospěšná i při hubnutí. Sama okurková voda sice přímo s hubnutím a ztrátou tuků nepomáhá, ale může vám být nápomocna právě jako nízkokalorická alternativa k ochuceným a slazeným nápojům. Dostatečný příjem tekutin navíc tělo zasytí, což vás může ochránit před zbytečným mlsáním.

A jaké další benefity přináší okurková voda?

  • Pomáhá s regulací krevního tlaku – díky vysokému obsahu draslíku může pomoci snížit krevní tlak. Na vině vysokého krevního tlaku je totiž mnohdy strava s vysokým obsahem soli (sodíku) a nízkým obsahem draslíku. Nadbytek soli způsobuje, že tělo zadržuje tekutiny, což zvyšuje krevní tlak. Draslík je elektrolyt, který pomáhá regulovat množství sodíku zadržovaného ledvinami, proto konzumace okurek může pomoci vytvořit lepší rovnováhu sodíku a draslíku, a potenciálně tak snížit krevní tlak.
  • Přispívá ke zdraví kostí – okurka obsahuje velké množství vitamínu K, který je pro naše tělo potřebný pro tvorbu bílkovin nezbytných pro tvorbu zdravých kostí a tkání, a také pro správné srážení krve. Tento vitamín pak může zvýšit pevnost kostí, snížit počet zlomenin a prospět jedincům s osteoporózou.
  • Podporuje zdravé svaly – díky obsahu draslíku podporuje funkce svalů, dodává jim energii a zajišťuje správnou svalovou kontrakci.
  • Prospívá pokožce – na dobrý stav pokožky má vliv již samotná dostatečná hydratace, která pomáhá vyplavovat toxiny z těla. Okurky navíc obsahují kyselinu pantotenovou neboli vitamín B5 a vitamín B6, který je dobrým pomocníkem při problémech se seboroickou dermatitidou a dalšími kožními problémy.
  • Protirakovinné účinky – spolu s antioxidanty obsahují okurky také sloučeniny zvané cucurbitaciny a skupinu živin nazývaných lignany, které mohou hrát roli v ochraně před rakovinou. Studie z loňského roku pak došla k závěru, že flavonoid fisetin nacházející se v okurkách může zpomalit progresi některých typů rakoviny, jako je rakovina prostaty.

Oolong: Tradiční čínský čaj pro zdravější zuby, kosti i mozek. Zmírnit zvládne i komplikace diabetu

Oolong se vyrábí z listů čajovníku čínského (Camellia sinensis), tedy téže rostliny, z níž se vyrábí i černý a zelený čaj. Rozdíl je však ve ...

Jak připravit okurkovou vodu

Příprava okurkové vody je opravdu jednoduchá. Stačí nakrájet jednu okurku na tenké plátky (ideálně i se slupkou, pokud máte vypěstovanou vlastní nebo okurku v bio kvalitě), dát do džbánu, zalít litrem studené vody a nechat alespoň čtyři hodiny macerovat v chladu (ideálně přes noc). Následně můžete vodu popíjet a kolečka okurky samozřejmě můžete zkonzumovat. Každý den byste si měli připravit čerstvou várku své okurkové limonády.

Pokud chcete nápoj z okurky trochu ozvláštnit, můžete přidat další přísady dle své libosti – plátky citronu, pomeranče či grepu, snítky máty či meduňky, nebo třeba hrst bobulovin. V létě můžete podávat s kostkou ledu.

Doporučení na závěr

Okurková voda je obecně velmi dobře snášena. Přesto však existují lidé, kteří mají potíže s trávením okurek – ty jsou těžko stravitelné například pro osoby s nevředovou dyspepsií nebo zažívacími potížemi. Tyto osoby by se proto měly konzumaci okurkové vody vyhnout, nebo ji konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: autorský článek

17261

Diskuze k článku