Ryby si naservírujte na talíř alespoň 2x týdně

Ryby si naservírujte na talíř alespoň 2x týdně

Ryby obsahují řadu pozitivních látek, a proto důvodů, proč považujeme ryby za zdraví prospěšné, je opravdu mnoho. Pravidelná konzumace ryb slouží mimo jiné v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Ryby nám však přináší ještě mnohem více... A nelze opomenout ani jejich skvělou chuť.

Ryby jsou tedy velmi důležitou součástí jídelníčku a neměli bychom je opomíjet, ideálně by se měly na našich talířích objevovat alespoň 2x týdně. Nejlepší způsob, jak načerpat všechny cenné látky a nezatížit organismus toxickými látkami, je střídat jednotlivé druhy ryby mořské i sladkovodní, tučnější i méně tučné a především čerstvé (nebo správně zmrazené).

CO NÁM RYBY PŘINÁŠÍ?

Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a kvalitou se vyrovnává masu ostatních zvířat. Jedná se o velmi lehce stravitelné bílkoviny, náš trávicí trakt je dokáže rozložit za 2–3 hodiny, na rozdíl od masa jiných živočichů, které stráví v žaludku a střevech mnohem více času. Rybí maso obsahuje 15–22g bílkovin na 100g v syrovém stavu.

Vyšlo nové číslo časopisu DIAstyl!

Známý herec Jaromír Nosek prozradí, jak vznikla jeho láska ke kutilství a popíše, jak probíhal jeho režisérský debut. Čtenářům také odhalí, zda ...

PROSPĚŠNÉ TUKY

Obsah tuku se velmi liší v závislosti na druhu. Obecně se dá říct, že více tuku mají ryby žijící ve studených vodách, nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (okoun, candát, štika). Tuk obsažený v rybách se svým složením významně odlišuje od tuku jiných živočichů. Obsahuje méně nevhodných nasycených mastných kyselin, a naopak je zdrojem příznivě působících nenasycených mastných kyselin.

Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější mořské ryby, jako je tuňák, makrela, ze sladkovodních pak úhoř či pstruh nebo speciálně krmený kapr. Svým složením a poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin předčí rybí tuk i většinu rostlinných olejů. Mezi omega-3 kyseliny se řadí zejména kyselina α-linolenová a dále kyseliny s prodlouženým uhlovodíkovým řetězcem – EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová). První zmíněná je běžně obsažena v rostlinných zdrojích – zejména v řepkovém oleji, lněných semínkách nebo vlašských ořeších.

Oproti rostlinným zdrojům obsahuje rybí tuk i EPA a DHA, které mohou být v těle sice vytvořeny z kyseliny α-linolenové, tato přeměna je však běžně účinná jen z několika procent, což může být nedostatečné (zejména pro těhotné a kojící ženy a děti). Obsah polynenasycených mastných kyselin v rybím tuku je dán jejich potravním řetězcem a metabolismem. Jsou obsaženy v planktonu a mořských řasách, které ryby konzumují, a následně tyto cenné kyseliny
ukládají do svých tukových zásob.

Rybí tuk působí díky svému jedinečnému složení v prevenci mnoha onemocnění, zejména kardiovaskulárních, ale přispívá také k prevenci Alzheimerovy choroby, demence, diabetu a řady dalších onemocnění. Polynenasycené mastné kyseliny jsou důležité také pro správný vývoj mozku dětí (a to i v prenatálním období). Obsah polynenasycených omega-3 mastných kyselin je jedním z nejdůležitějších důvodů, proč ryby do jídelníčku zařazovat.

Odborníci radí: Jak se stravovat při diabetu I. typu?

Diabetes mellitus 1. typu (DM1) se vyznačuje postupným zánikem tzv. beta-buněk slinivky břišní – slinivka jednoduše přestává produkovat inzulin a ...

VITAMINY

Z vitaminů mají význam zejména vitaminy rozpustné v tucích – A a D, v menší míře i vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12). Obsah vitaminu D ovlivňuje řada faktorů, bohatším zdrojem je maso tučných mořských ryb, ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb. Příjem vitaminu D je v naší stravě často nedostatečný a konzumace ryb tak může jeho dostatečný příjem pomoct naplnit.

MINERÁLNÍ LÁTKY

Z minerálních látek je významný především obsah zinku a selenu. Mořské ryby jsou také důležitým zdrojem jódu. V menších rybách (např. sardinkách), které se jedí i s malými kůstkami, se nachází také významné množství vápníku.

JAK NAKUPOVAT RYBY?

Ryby vzhledem ke svému složení a malému postmortálnímu okyselení velmi rychle podléhají zkáze, je proto potřeba důsledně dodržovat chladicí řetězec. Nejkvalitnější jsou proto ryby čerstvé, obvykle uchovávané na ledu nebo chlazené. Sladkovodní ryby je vhodné nakupovat buď ve specializovaných prodejnách nebo přímo v sádkách. V případě mořských ryb už je situace složitější, tyto ryby musí zdolat pěkný kousek cesty, než se dostanou na pulty našich obchodů, dováží se proto téměř výhradně zmrazené.

Kvalitní ryby zmrazené správným způsobem jsou ale také v naprostém pořádku. Pokud kupujete zmrazenou rybu, je důležité sledovat mimo jiné obsah přidané vody. Voda je v rybě vázána přidanými polyfosfáty, ty musí být uvedeny na obalu slovně nebo svým kódem E452. I přidaná voda se ve složení výrobku deklaruje. Pro zjednodušení někteří výrobci na obal uvádějí „bez přidané vody“, v tom případě je dle legislativy obsaženo ve výrobku maximálně 5% přidané vody.

Ryby se také „glazují“, v takovém případě mohou obsahovat vody více. Glazování chrání rybu před vysoušením chladem, na glazování není nic špatného, jen by pak měla být cena takového výrobku nižší. Při nákupu zmrazených ryb dále dbejte, aby v balení nebylo příliš mnoho ledové tříště. Je to známka toho, že ryba byla po cestě do obchodu zřejmě rozmrazená.

Na benefitech rozdá VZP klientům až miliardu: Podívejte se, na co mají nárok (nejen) diabetici

Zdravotní pojišťovny nabízí svým pojištěncům možnost čerpat příspěvky, které jim pomohou při nákladech na zdravotní péči. Příspěvek na prevenci ...

BENEFIT VS. RIZIKO

Nejen odborníci, ale i veřejnost diskutuje často nad tím, jaké přínosy a jaká rizika s sebou konzumace ryb nese a co převažuje. Diskutuje se především o otázce kontaminace těžkými kovy a dalšími cizorodými látkami. Závěr většiny odborníků však potvrzuje, že ačkoliv maso mořských ryb, ať již chovaných či volně žijících, vykazuje určitou hladinu škodlivin, přínos lidskému organismu rizika převažuje a pozitivní vliv na lidské zdraví je jednoznačný.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autora Ing. Hany Pávkové Málkové

2533

Diskuze k článku