Ryby na talíři. Inspirujte se pěti recepty pro diabetiky

Pro diabetika jsou ryby ideální potravinou. Především ty tučné obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro správnou regulaci hladiny cukru v krvi. Dopřát si tedy s chutí můžete třeba lososa, tresku, sardinky nebo třeba tuňáka.

Ryby na talíři. Inspirujte se pěti recepty pro diabetiky

Připravili jsme pro vás pět receptů s rybami, které oceníte v kterýkoliv čas. Pokrmy se hodí i na rodinný oběd a večeři. Chutnají skvěle, jsou zdravé a perfektně zasytí. Z níže uvedených variací si každý vybere svého favorita.

Recept 1.: Rybí balíčkyryba v alobalu

Jako první se vám nabízí velmi rychlý a snadný recept na tzv. rybí balíčky. Tento pokrm si zamilujete pro jeho příjemnou chuť i vydatnost.

Potřebné suroviny na jednu porci/balíček:

  • čerstvý rybí filet s kůží (např. treska, candát, štika, cejn a podobně): cca 125 gramů
  • pórek: 1 kus
  • bílé masité fazole (v konzervě): cca 215 gramů
  • čerstvá a nasekaná petrželka: 1 snítka
  • crème fraîche se sníženým obsahem tuku: 1 lžíce
  • zeleninový vývar (nebo jiný, dle chuti): 1 lžíce
  • mletý pepř: dle chuti

Příprava rybích balíčků

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Poté si ustřihněte kus alobalu o rozměrech asi 25 x 25 cm (ideálně jsou dvě vrstvy). Následně si sceďte bílé fazole a na menší kousky nakrájejte omytý a očištěný pórek. Dále začnete ingredience vrstvit na hliníkovou fólii. Nejprve naneste scezené fazole, poté posypte pórkem, nasekanou petrželkou a na vrch poklaďte filet z ryby. Vše zakápněte crème fraîche, vývarem a okořeňte mletým pepřem. Vytvořte balíček z alobalu a ten pečte na plechu v rozehřáté troubě asi čtvrt hodiny. Pokrm podávejte teplý třeba s plátkem citronu. Dobrou chuť!

Recept 2.: Rybí kari se zelenou omáčkourybí kari

Máte v oblibě indickou kuchyni? Potom vás zcela určitě osloví následující tip na chutný pokrm pro diabetiky. Rybí kari se stane lehkým a přeci sytým obědem anebo i večeří.

Potřebné suroviny na dvě porce:

Na zelenou omáčku si připravte tyto ingredience:

  • čerstvý a nahrubo nasekaný koriandr: 75 gramů
  • čerstvá a nahrubo nasekaná máta: 10 gramů
  • čerstvá petrželka, nahrubo nasekaná: 30 gramů
  • šťáva: z 1 kusu limetky
  • voda: 150 mililitrů

Dále si obstarejte toto:

  • řepkový olej: 2 lžičky
  • cibule (najemno nakrájená): 1 kus
  • červená paprika (nakrájená na tenké plátky): 1 kus
  • chilli paprička (očištěná a nasekaná): 1 kus
  • jemně nasekaný zázvor: kus dlouhý asi 4 cm
  • česnek (lisovaný): 2 stroužky
  • jemné kari koření: 2 lžičky
  • čerstvý losos (na kousky nakrájený): 100 gramů
  • čerstvá treska (na kousky nakrájená): 100 gramů
  • sůl: dle chuti

Příprava rybího kari se zelenou omáčkou

V mixéru si rozmělněte bylinky, tj. mátu, koriandr, petržel spolu s limetovou šťávou a vodou. Omáčku dejte stranou a pokračujte takto: ve velké pánvi si rozehřejte řepkový olej a na něm orestujte nejprve nasekanou cibuli a červenou papriku. Po třech minutách přisypte chilli papričku, zázvor a česnek. Po minutovém restování vše zasypte kari kořením, promíchejte a nechte krátce prohřát. V další fázi vložte lososa a tresku. Oba druhy ryb dobře propojte pomocí vařečky s kořením a jinými surovinami v pánvi. Nakonec pokrm přelijte zelenou omáčkou z bylinek a duste za občasného míchání asi tři až čtyři minuty. Dosolte dle preferencí. Hotové rybí jídlo podávejte třeba s celozrnnou rýží. Přejeme dobré chutnání.

Recept 3.: Voňavá bujabézabujabéza

Bujabéza je vydatná středomořská polévka z mořských plodů, která je doplněná o zeleninu a česnek. Pakliže často holdujete krevetám a rybám, budete tento pokrm milovat. Je velmi lehký a osvěžující. Pro diabetika tedy ideální.

Potřebné ingredience na čtyři porce:

  • batáty (nakrájené na kostky): cca 200 gramů
  • mrkev (nakrájená na kostičky): cca 100 gramů
  • rybí vývar: cca 600 mililitrů
  • fenykl (nakrájený na plátky): 175 gramů
  • čerstvá žlutá paprika (nakrájená na plátky): 140 gramů
  • pórek (nakrájený na tenká kolečka): 1 kus
  • mletá kurkuma: 1 špetka
  • mletý bílý pepř: 1 špetka
  • lisovaný česnek: 2 stroužky
  • slunečnicový olej: 2 lžičky
  • filety cejna: 4 kusy po 90 gramech (rozpůlené na 8 ks)
  • vařené a loupané královské krevety: 150 gramů
  • vařené a vychladlé maso z mušlí: 150 gramů
  • dužina z rajčat (jemně pokrájená): 100 gramů
  • jemně nasekaná petržel: 1 lžíce
  • mletý černý pepř: dle chuti

Příprava bujabézy

Do velkého hrnce nalijte rybí vývar a vhoďte do něj oloupané a pokrájené batáty spolu s mrkví. Vařte na středním plamenu asi 7 minut. V další fázi přidejte do hrnce fenykl, žlutou papriku, pórek, česnek, bílý pepř a okořeňte kurkumou. Promíchejte a duste pod poklicí asi 5 minut. Mezitím si rozpalte na velké pánvi lžičku oleje. Na tuku následně orestujte z obou stran dozlatova ryby. Nyní si k ruce vezměte vařené krevety i maso z mušlí a obě suroviny vložte do polévky. Vařte asi 3 minuty. Ke konci rozlijte horkou bujabézu do čtyř misek, do každé položte kousky opečené ryby, posypte nasekanou petrželkou, poklaďte i rajčatovou dužinu, okořeňte černým pepřem a podávejte. Dobrou chuť.

Recept 4.: Zeleninový salát s tuňákem, fazolemi a citronemsalát

Zeleninové saláty jsou perfektní volbou nejen na oběd a večeři, ale třeba i na svačinu do práce. Připravte si chutnou variaci s tuňákem a bílými fazolemi. Z výsledku budete nadšení.

Potřebné suroviny na dvě porce:

  • velké bílé fazole z konzervy (scezené a propláchnuté): 400 gramů
  • tuňák ve vlastní šťávě (scezený): 200 gramů
  • zralá rajčata (nakrájená na kostky): 2 kusy
  • salátová okurka (loupaná a nakrájená na kostky): ¼ kusu
  • červená cibule (jemně nasekaná): 1 malý kus

Na dresink si obstarejte tyto ingredience:

  • strouhanou kůru: z 1 ks bio citronu
  • šťávu: z 1 ks citronu
  • dijonskou hořčici: ½ lžičky
  • umělé sladidlo dle preferencí (v prášku): 1 lžička
  • mletý černý pepř: dle chuti
  • plátek citronu: 2 ks na ozdobu

Příprava zeleninového salátu s tuňákem, fazolemi a citronem

Do velké mísy vložte scezené bílé fazole, tuňáka, rajčata, okurku i cibuli. Vše promíchejte a na závěr zakápněte dresinkem ze strouhané citronové kůry, šťávy z citronu, dijonské hořčice, umělého sladidla a pepře. Vařečkou propojte a nechte stát asi půl hodiny. Nakonec podávejte třeba s plátkem citronu a s oblíbenou celozrnnou bagetkou. Přejeme dobrou chuť!

Recept 5.: Rychlé těstoviny s lososemtěstoviny s lososem

A na závěr pro vás máme skutečně bleskurychlé těstoviny s lososem. Na přípravu jsou velmi snadné, a tak je zvládne levou zadní i začátečník.

Potřebné ingredience na dvě porce:

  • jemně nasekaný koriandr: 1 lžíce
  • jemně nasekaná petrželka: 1 lžíce
  • chemicky neošetřená limetka: 1 kus (spotřebujete z ní kůru i šťávu)
  • filet z lososa bez kůže: 200 gramů
  • celozrnné těstoviny dle obliby: 150 gramů
  • cukrový hrášek: 100 gramů
  • zralá a nakrájená rajčata: 2 kusy

Příprava rychlých těstovin s lososem

Nasekané bylinky umístěte do skleněné či plastové mísy spolu s nastrouhanou limetovou kůrou a šťávou. Promíchejte a vložte do marinády naporcovaného lososa (2 filety po 100 gramech). Marinovat byste měli rybu asi deset minut. Mezitím dle návodu uvařte v mírně solené vodě celozrnné těstoviny. Dvě minuty před koncem varu přisypte k těstovinám cukrový hrášek, tak změkne. Nakonec vše sceďte. Dále si rozehřejte nepřilnavou pánev bez jakéhokoliv tuku a na ní opékejte marinovaného lososa z obou stran dozlatova. Rybí maso následně vyjměte a rozdrobte na menší kusy. Nyní si k ruce vezměte velkou mísu a v ní smíchejte vařené těstoviny, cukrový hrášek, nakrájená rajčata, opečeného lososa a zbývající marinádu. Pokrm podávejte teplý. Přejeme dobrou chuť.

Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Freepik

Zdroj informací: Diabetes.org.uk

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x