-- reklama --

Přírodní lékárna: Bazalku je pro zachování chuti lepší mrazit

Přírodní lékárna: Bazalku je pro zachování chuti lepší mrazit
Bazalka vyvolává spánek a může přinést úlevu při migréně Zdroj: Pixabay

Jako koření je bazalka v Evropě známá asi od 16. století, ale její výjimečnost znali lidé již ve starověku. Podporuje činnost žaludku, zlepšuje chuť k jídlu, celkově zklidňuje a vyvolává spánek. Středověcí léčitelé doporučovali bazalku i na zlepšení nálady.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) pochází z jižní Asie. K nám přišla z Indie a Iráku. Její botanický název je složený z řeckých slov ozin a basieus, což můžeme přeložit jako vonět a král.

Bazalka má skutečně velmi specifickou, intenzivní a příjemnou vůni. Je to jednoroční bylinka, která dorůstá výšky 20 – 50 cm. Dá se pěstovat, jak v květináči, tak na zahradě. Je medonosná, a pro její bohaté květy je cenná i včelaři. Obsahuje silici s linaloolem, kafrem, ocimenem aj., třísloviny, flavonoidy, glykosidy a jiné chemické sloučeniny.

V čerstvé šťávě z bazalky jsou také vitamin C, karotén, enzymy a minerální látky.

Kopřivový čaj: Pomůže snížit glykémii i krevní tlak, uleví ale i při artróze a senné rýmě

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je snad nejznámější bylinou – pravděpodobně není nikdo, kdo by se o ni alespoň jednou nepopálil. A možná i vás ...

Využijte ji v kuchyni

V kuchyni využíváme nadzemní část rostliny v čase květu tak, aby část listů zůstala na rostlině. Nať sušíme ve stínu, aby neztratila svoji barvu. Můžeme sušit celou rostlinu i s kořenem. Sušením však  bazalka ztrácí svoji chuť. Je proto lepší ji zamrazit.

Jako koření se bazalka přidává na dochucení jídel a omáček, do zeleninových polévek, octa, bylinkového másla, mletého masa či do těstovin. Čerstvé listy zlepší chuť zeleninových salátů i rajské omáčky. Bazalka patří mezi nejméně dráždivé koření. Dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky.

Zklidňuje zažívání i nervy

Bazalka jako léčivá rostlina podporuje činnost žaludku, zlepšuje chuť k jídlu, působí proti plynatosti i střevní kolice. Středověcí léčitelé doporučovali bazalku i na zlepšení nálady a současná věda její pozitivní vliv na zklidnění nervů a celého organismu potvrdila. Bazalka vyvolává spánek a může přinést úlevu při migréně. Rovněž zmírňuje nežádoucí účinky po chemoterapii, přičemž silice působí i dezinfekčně. Odvar z bazalky se může aplikovat na zapařeniny a různé kožní infekce. Nať je přidávána i do koupelí pro osvěžení těla.

Hlavní role při námluvách

Dodnes jsou známé lidové písně, které přisuzují bazalce moc zachovat lásku. Vdavekchtivá děvčata dříve posílala chlapcům bazalku. A na Maltě hraje důležitou roli při dvoření bazalka dodnes. Děvčata postaví květináč s bazalkou na konzoly, které jsou speciálně s tímto cílem postavené pod každým oknem. Je to znamení, že jsou volná a na vdávání.

Kokosová voda: Zdravý nápoj nejen pro diabetiky. Dodá minerály a podpoří zdraví srdce i ledvin

Kokos je plodem kokosovníku ořechoplodého neboli kokosové palmy. Ty prosperují v teplých oblastech s dostatkem vlhkosti, proto se jim nejlépe ...

7 receptů s čerstvou bazalkou

  1. Ovocný salát s bazalkou

Dejte do misky nakrájené kousky vodního melounu, jahody a borůvky. Přidejte citronovou šťávu a nasekanou hrst lístků bazalky, která svým aromatem všechny chutě nádherně doladí.

  1. Bazalkový sorbet

Dejte do mixéru 3 šálky jahod nebo džusu, trochu cukru či sladidla, hrst lístků bazalky, 1 šálek vody a šťávu z 1 citronu. Vše důkladně rozmixujte. Nalijte do plastové misky a dejte na min. 2 hodiny do mrazáku. Během této doby směs promíchávejte vidličkou, aby vznikl sorbet.

  1. Bazalkový olej

Listy spařte horkou vodou a rychle zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a společně s olivovým olejem dejte do mixeru a rozmixujte na jemné pyré. Připravte si čistou sklenici a do ní olej několikrát přeceďte přes gázu, dokud nebude čirý a bez zbytků lístků. Nádobu pevně uzavřete a dejte do ledničky. Olej přidávejte do salátů nebo na pečenou či grilovanou zeleninu.

  1. Bazalkové máslo

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Lístky bazalky nakrájejte na jemno a v míse utřete s máslem, solí a pepřem. Ochucené máslo dejte do plastové nádoby nebo z něj vytvořte kuličky a zabalte je do potravinářské folie. Dejte ztuhnout do lednice. Máslo je výborné namazané na pečivu a zlehka posolené. Použít ho můžete i na brambory, do bramborové kaše nebo na pečenou rybu.

Vyšlo nové číslo časopisu DIAstyl!

Lékařka kliniky diabetologie IKEM MUDr. Zuzana Hladíková popíše, s jakými kožními problémy se diabetici potýkají a poradí, jak je nejen léčit, ...

  1. Osvěžující smoothie

Dejte do mixéru a dohladka rozmixujte: 1 kiwi, 1 banán, 1/2 šálku šťávy z grepu, hrst čerstvé bazalky a pár kostek ledu. Nalijte do vychlazené sklenice a ozdobte lístky bazalky.

  1. Bazalkové mojito

Vyzkoušejte bazalkové namísto tradičního mojita. Rozdrťte bazalku s cukrem a šťávou z limetek, naplňte sklenici ledem a zalijte sodovkou. Pro alkoholovou variantu přidejte bílý rum. Ozdobte plátkem limety a lístky bazalky.

  1. Čaj z bazalky

Kávovou lžičku sušené bazalky zalijte vařící vodou a nechte asi 45 min vyluhovat v přikryté nádobě. Po zcezení pijte 2 – 3 x denně. Na vnější aplikaci používejte 5 – 10 % odvar, který povařte jen velmi krátce, aby nevyprchala silice.

Zdroj: časopis DIAstyl,

autorizovaný článek použitý se svolením autorky MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníkové, Ph.D., autorčiny vlastní recepty

712

Diskuze k článku