Chmel má protizánětlivé a antidiabetické účinky a přispívá k lepšímu spánku

Chmel má protizánětlivé a antidiabetické účinky a přispívá k lepšímu spánku
Chmel je nezbytnou součástí piva, dá se ale konzumovat také jako zelenina a má i léčebné účinky Zdroj: Pixabay

Když se řekne chmel, vybaví se každému Čechovi pivo. No ano, jsme prostě národ pivařů. Jenže výroba piva není jediné využití chmele. Tato úžasná bylina obsahuje cenné flavonoidy, má antimikrobiální schopnosti, pomáhá při hubnutí, je prospěšná při cukrovce, a dokonce se jí připisuje role v prevenci některých druhů rakoviny.

Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je vytrvalá bylina. Je to liána, která šplhá ve směru hodinových ručiček kolem jakékoli dostupné opory pomocí dolů směřujících silných trichomů a může dosáhnout výšky 10–18 m.

Historie využití chmele: Proti démonům, na barvení vlasů i na spaní

Historie využití chmele je neuvěřitelně bohatá a sahá až do starověku. Chmel byl tradičně využíván pro své léčebné vlastnosti dlouho předtím, než se stal klíčovou složkou při výrobě piva. Má opravdu dlouhou historii – od Babyloňanů, kteří z něj vařili jedno z prvních piv, až po Římany, kteří chmel přivezli do Británie jako zeleninu. První zmínka o chmelu v kontinentální Evropě pochází z roku 736 n. l.

Z dochovaných záznamů o tradičním využití rostliny, která je dnes nazývána zeleným zlatem, je zřejmé, že lidé byli při využití chmele poměrně vynalézaví. Za dávných časů jej používali například k barvení vlasů, uvolňování nečistot z krve nebo k výrobě látek a papíru. Posloužil ale také k zahánění démonů v noci. Kromě toho byl považován za lék na malomocenství, bolesti zubů, horečky, žaludečních potíží a úzkosti a byl využíván i jako konzervační prostředek, deodorant a krmivo pro dobytek.

Olivy: Nečekaný spojenec při léčbě obezity a cukrovky

Podle Státního národního ústavu má více než 60 % Čechů nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nejrozšířenější civilizační onemocnění a ...

Sběrači chmelu při práci usínali

Sedativní účinek chmelu H. lupulus je znám již od počátků pěstování, neboť bylo zjištěno, že lidé sbírající chmel a pracující s rostlinami byli během pracovního dne silně ospalí. Nápoj z chmele se tedy odpradávna používal jako sedativum a prostředek na spaní. Kromě toho se chmelem často plnily měkké polštáře, které se následně zahřívaly. Vydržely asi tři dny – a pak bylo potřeba chmel vyměnit. Polštářky plněné chmelem a levandulí se ostatně dají koupit i v dnešní době a chmel se i v současné době používá k léčbě neklidu, úzkosti a poruch spánku.

Současné využití chmele

V dnešní době se sice 98 % celosvětové produkce chmele spotřebuje na výrobu piva, ale léčebné účinky chmele nedošly zapomnění. Látky obsažené ve chmelu jsou totiž potenciální alternativou např. v antimikrobiální léčbě, léčbě rakoviny, metabolického syndromu a hormonální substituční terapii, a jsou využívány i jako insekticidy, konzervační látky a vonné látky. V současné době existuje několik stovek pěstovaných odrůd chmele a jsou neustále vyvíjeny a testovány nové kultivary.

Cukrovka a chmel

Pivo by si sice diabetici měli raději odpustit, popíjení odvaru z chmele nebo konzumaci chmelových výhonků si ale odpírat nemusejí. Právě naopak. Podle výzkumu z roku 2021 totiž chmel působí protizánětlivě, snižuje glykemii a je skvělým kandidátem na léčbu metabolických poruch.

Glykemický index je pro diabetiky důležitým vodítkem, má ale svá omezení

Rozeznáváme tři kategorie glykemického indexu – potraviny s nízkým, středním a vysokým glykemickým indexem. Diabetici mohou regulovat hladinu ...

Antimikrobiální schopnosti chmele

Vědci prokázali také antimikrobiální vlastnosti zeleného zlata. Závěry studie z roku 2018 potvrdily výsledky předchozích výzkumů uvádějících, že flavonoidy obsažené v chmelu a extrakty z chmele vykazují antistafylokokovou aktivitu. Podle vědců jsou flavonoidy chmele skvělými kandidáty pro další výzkum jejich možného využití ke konzervaci potravin a k výrobě přírodních farmaceutických produktů.

Zásobárna cenných flavonoidů

Kromě chmelových pryskyřic a silic obsahuje chmel polyfenoly, jako jsou kaempferol, kvercetin a katechiny. Vzhledem k tomu, že chmelové polyfenoly vykazují četné antioxidační, antimikrobiální a další účinky a mají možné terapeutické využití, existují četné snahy o výrobu chmelových extraktů s vysokým obsahem polyfenolů.

Využití chmele v kuchyni

Mladé chmelové výhonky lze upravovat jako chřest nebo zelené fazolové lusky a jsou opravdu skvělou dietní zeleninou. Pokud chcete chmel vyzkoušet, nasekejte mladé výhonky chmele, kterým se říká pazoušky, do polévky, případně je můžete přidat do zeleninového salátu. Stejně jako chřest je můžete také nakládat.

Chmelová tinktura proti nespavosti

Patříte-li mezi ty, kteří mají potíže s usínáním, nebo část noci nechtěně probdí, můžete si doma připravit chmelovou tinkturu. Nechte 200 g sušených chmelových šištic louhovat tři dny v 1 dcl vodky. Nádobu s naloženým chmelem nechte na světlém, teplém místě. Po třech dnech chmel sceďte a po dobu 3 týdnů užívejte vždy 20 kapek před spaním.

Zdroj: springer.com, dále dle textu

1547

Diskuze k článku