Chřest: Delikátní, výživný a zdravý. Pochutnejte si na někdejší lahůdce šlechty a panovníků

Chřest: Delikátní, výživný a zdravý. Pochutnejte si na někdejší lahůdce šlechty a panovníků
Chřest je velmi zdravý, chutný a vhodný i pro diabetiky Zdroj: Pixabay

Královská plodina nabitá vitamíny a minerály. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, harmonizuje hladiny hormonů, posiluje imunitu a je vhodná i pro diabetiky. Patříte mezi zanícené milovníky chřestu, nebo jste jej zatím na trhu a v supermarketu míjeli bez povšimnutí? Pokud spadáte do té druhé skupiny, zkuste příště přece jen sáhnout do regálu pro pár stonků a vyzkoušejte jej. Vaše tělo vám poděkuje!

Sezóna chřestu bude brzy za námi. Pokud jste si na něm letos ještě nestihli pochutnat, je nejvyšší čas pokusit se o nápravu!

Výjimka potvrzuje pravidlo

Říká se, že co je zdravé, není dobré, a naopak. Pro chřest to ale vůbec neplatí. Tato lahodná plodina má kromě nízké kalorické hodnoty také vysoký obsah celé řady vitaminů (C, A, E, vitaminy skupiny B) a minerálů (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, jód, zinek, sodík). Obsahuje i kyselinu listovou, spoustu vlákniny podporující proces zažívání a také kyselinu asparagovou, která čistí ledviny. Výsledky studie z roku 2013 ukazují, že konzumace chřestu snižuje krevní tlak a zlepšuje lipidový profil. Navíc má chřest pozitivní vliv na látkovou výměnu a také antidiabetické účinky, jak vyplývá z této studie.

Chřest má prostě blahodárné účinky, a ke všemu je nesmírně chutný a snadno se připravuje. Dá se vařit, péci nebo dusit, skvělý je i grilovaný. Pokud je chřest velmi mladý a dokonale čerstvý, dá se konzumovat dokonce syrový. Můžete jej oloupat, nakrájet na tenké plátky a přidat do salátu nebo použít jako ingredienci do zeleninové zmrzliny.

Můj příběh: Trpím syndromem suchého oka. Vyzkoušela jsem už všechno, říká paní Marie

Syndrom suchého oka je onemocnění spojené buď s poruchou tvorby či toku slzného filmu, nebo s abnormálními změnami v jeho složení. Ochranný slzný ...

Barva chřestu je závislá na způsobu pěstování

Chřest může mít různé barvy. U nás je nejznámější chřest bílý, zelený a fialový. Bílý chřest je nejlahodnější – a současně je na pěstování nejnáročnější. Musí se pěstovat v naprosté tmě – buď v hrůbcích nakopčené zeminy, nebo přikrytý netkanou textilií či speciální fólií. Stačí jediná hodina osvětlení a z bílého chřestu je rázem chřest fialový. Zelený chřest se pěstuje bez jakékoli ochrany před světlem. Má ale tu nevýhodu, že jeho pazochy o dost rychleji dřevnatí.

Pozor při nákupu a uchovávání chřestu

Při nákupu chřestu se zaměřte hlavně na jeho čerstvost. Relativně nedávno sklizený chřest se pozná tak, že po zatlačení nehtem na řeznou plochu vytéká z řezu tekutina. Dalším poznávacím znakem čerstvosti je, že se chřest nedá ohnout, stonky působí svěže a špičky výhonků jsou uzavřené. Po přivonění by měl mít chřest jemnou charakteristickou chuť.

Pokud chřest nespotřebujete okamžitě, můžete jej uložit do ledničky, ale ne na dlouhou dobu. Chřest bude totiž i v ledničce průběžně ztrácet svou čerstvost a postupně dřevnatět. Skladujte jej nejlépe zabalený do mokré utěrky či ubrousku.

Tip na recept: Krémová chřestová polévka

Patříte-li mezi milovníky krémových polévek, vyzkoušejte delikátní chřestovou polévku. K její přípravě budete potřebovat:

  • 1 cibuli,
  • 500 g oloupaného bílého chřestu,
  • 50 g másla,
  • 1 dcl smetany,
  • vývar,
  • sůl, pepř, muškátový oříšek,
  • nasekanou petrželovou nať na ozdobení.

Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, přidejte oloupaný chřest nakrájený na kostičky a vše poduste do měkka. Přidejte vývar, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř podle chuti a dobře rozmixujte. Nakonec přidejte trochu smetany na zjemnění a nechte vše ještě přejít varem. Po vypnutí varné plotýnky přidejte kousek másla a promíchejte, ale už nevařte. Naservírovanou polévku ozdobte nasekanou petrželkou.

Čokoláda a cukrovka jdou dohromady, jen je potřeba zvolit správný druh a množství

Kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí, obsahují stimulanty, jako je kofein a theobromin, které mohou způsobovat mírné povzbuzení a zlepšení ...

Český chřest má svou historii

Chřest byl považován za zeleninu určenou pro šlechtu a královský dvůr. V českém Polabí se chřest pěstoval již za Rakouska-Uherska a pak za první republiky. S nástupem komunistického režimu dostal chřest červenou kartu. Komunisté jej označili za „buržoazní přežitek“ a brázdy v Hostíně u Mělníka, kde se chřest hlavně pěstoval, nechali zaorat. Tím prakticky zlikvidovali tradici pěstování chřestu v Čechách. Pravým důvodem však bylo, že zemědělská družstva nezvládala jeho pěstování a chřest jim hnil na polích. Dnes se u nás chřest znovu pěstuje, a to jak v Hostíně na Mělnicku, tak v Ivančicích na Moravě.

Chřest není levný, ale má to své důvody

Pravdou je, že chřest je opravdu náročný na pěstování, to platí zejména pro jeho sklizeň. Má-li být zachována vysoká kvalita chřestu, je nezbytný ruční sběr. Chřest navíc za jeden pouhý den poporoste i o 7 centimetrů, takže v době sklizně je nezbytná neustálá kontrola a průběžné sklízení.

Podporuje plodnost a potenci. Pravda, nebo mýtus?

Starověcí Egypťané, Řekové a Římané přisuzovali chřestu celou řadu léčivých a posilujících vlastností. Dokonce byl považován za afrodiziakum a byl spojován s potencí a plodností. Že je opravdu zdravý, to už je dnes vědecky prokázáno. Tak proč jej nevyzkoušet?

Zdroje: szpi.gov.cz, lidovky.cz, toprecepty.cz, ncbi.nlm.nih.gov/3924997, ncbi.nlm.nih.gov/22221560

719

Diskuze k článku