Bobule acai jsou cenným darem přírody. Poradí si nejen s kolísavou glykémií a hubnutím!

Bobule acai jsou cenným darem přírody. Poradí si nejen s kolísavou glykémií a hubnutím!
Bobule acai vyrůstají z liánovitých květenství v koruně palmy. Jejich sběr zvládají jen zkušení lezci. Zdroj: Shutterstock

Bobule acai (čtěte „asaí“) jsou nepříliš známé plody stejnojmenné palmy rostoucí v pralesech Jižní a Střední Ameriky. Pro svůj obtížný sběr a krátkou trvanlivost jsou považovány za luxusní komoditu, která je k nám dovážena především ve formě prášku a tablet. Domorodí obyvatelé ji však úspěšně používají v čerstvém stavu k léčbě mnohých nemocí, podobně jako my bylinky. Pojďte se o nepřekonatelných účincích acai dozvědět daleko více!

Sběr bobulí acai z 25metrové palmy je úkolem pro odvážlivce. Využitelná dužina představuje jen asi 5 % plodu, 95 % tvoří velká žlutá pecka. I proto je prášek z acai dražší položkou, která by však pro své zázračné schopnosti určitě neměla chybět zejména „v lékárničce“ diabetika.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů jsou bobule acai skutečnou superpotravinou. Spektrum jejich účinků je velmi široké a zahrnuje i těžko léčitelné choroby.

Amazonská palma poskytuje zázračný extrakt z bobulí celému světu

Palma acai je vysoký strom, který je domovem v záplavových oblastech řeky Amazonky v Brazílii. V české kotlině proto pro něj bohužel nejsou přirozeně vhodné pěstební podmínky. Roste ve formě několika oddělených úzkých kmenů, které vytváří svazkovitá hnědo-fialová květenství. Z nich se stávají hrozny plodů, které váží kolem 6 kg. Bobule dozrávají do tmavofialové barvy, což značí vysoký obsah léčivých antokyanů. Čím je barva tmavší, tím je jejich obsah větší a plody zdravější. Plody se sklízí ručně, protože po samovolném odpadnutí na zem rychle degradují. Ze skrovného dužnatého obalu se lyofilizací (sušením mrazem) vytváří prášek, který si po jeho plavbě přes Atlantik můžete pořídit i na pultech českých obchodů.

Znáte biofeedback? Vyzkoušejte posilovnu pro mozek a vytrénujte jej do perfektní formy

Biofeedback poskytuje zpětnou vazbu o činnosti vašeho mozku, díky čemuž můžete svoje mozkové schopnosti trénovat. Kontrolovaná mysl přináší řadu ...

Široké spektrum léčivých účinků dělá z acai prestižní superpotravinu

Bobulím acai bývá přezdíváno „ovoce bohů“, „fialové zlato“ či „perla Amazonky“. Tyto názvy napovídají, v jaké úctě mají domorodí obyvatelé palmu acai, a to ne náhodou. Bobule se v Brazílii a v oblasti Amazonie používají na léčbu mnoha neduhů, typicky vředových a infekčních onemocnění.

V našich končinách jejich věhlas stále narůstá a jsou využívány pro mnoho dalších potíží:

  • Zácpa – vysoký obsah vlákniny podporuje střevní peristaltiku
  • Kardiovaskulární systém – antokyany v tmavé slupce podporují zdraví srdce a cév
  • Mozkové funkce – antokyany zrychlují přenos nervových vzruchů, a udržují tak mysl aktivní
  • Rakovinavýzkumy dokazují, že látky v bobulích acai brzdí některá rakovinná bujení a zabíjí určité druhy rakovinných buněk
  • Podpora imunity – antioxidanty a vitamíny posilují imunitní reakce organismu, a chrání vás tak proti běžným patogenům
  • Metabolické poruchy a diabetes – mnoho studií prokazuje, že bobule acai snižují hladinu krevní glukózy a inzulínu v lačném stavu
  • Hubnutí – díky podpoře trávení a snížení glykémie vede pravidelná konzumace acai ke ztrátě přebytečných kilogramů
  • Zpomalení stárnutí buněk – jelikož se jedná o ovoce z prestižní skupiny „superpotravina“, vede konzumace acai k celkové revitalizaci a omlazení organismu

Sportovci vyhledávají acai kvůli rychlejší svalové regeneraci

Acai není jenom účinným léčivem pro mnohé pacienty, velký užitek z ní má i zcela zdravá populace. V posledních letech je prášek z acai široce využíván sportovci napříč odvětvími za účelem rychlejší svalové regenerace. Novodobé výzkumy prokazují, že popíjení šťávy z acai zvyšuje obsah antioxidantů a naopak snižuje množství cholesterolu v krvi sportovce, což vede k lepší výkonnosti při sprintu. Dá se předpokládat, že podobné účinky má acai i na nesportující populaci.

Josta obohatí i diabetický jídelníček! Co v sobě toto bobulovité ovoce skrývá za poklady?

Josta byla vyšlechtěna v roce 1977 v Německu a z němčiny plyne i její název, který vznikl spojením slov Johannisbeere (rybíz) a Stachelbeere ...

Spousta zdraví prospěšných látek v jediné bobuli

Bobule acai jsou skutečným vitamínovým nábojem. I jeden gram prášku denně výrazně prospěje vašemu zdraví! Podívejte se, jaké jsou hlavní účinné složky těchto plodů:

  • Antioxidanty – acai je bobule číslo jedna pro obsah antioxidantů. Ty chrání tělo před volnými radikály, a fungují tak jako prevence nádorových onemocnění a předčasného buněčného stárnutí.
  • Antokyany – druh antioxidantů, který má tmavou barvu a bývá obsažen ve slupkách a někdy dužině mnoha bobulí. Acai jich mají vysoké množství a jsou to právě tyto látky, které jsou atraktivní zejména pro diabetiky. Snižují totiž glykémii, a brání tak rozvoji cukrovky a dalších metabolických poruch. Pro svou schopnost snižovat hmotnost (což zajišťují antokyany) bývají bobule acai součástí redukčních diet.
  • Nenasycené mastné kyseliny – omega-3, omega-6 a omega-9 v ideálním poměru ve prospěch omega-3, dále plody obsahují mnoho dalších druhů esenciálních aminokyselin
  • Vitamíny A, B1, B2, B3, C a E – užitečné mimo jiné pro podporu imunity, boj se záněty, posílení zraku, zpevnění kůže, udržení optimálního krevního tlaku a jako prevence rozvoje diabetu a srdečních onemocnění
  • Minerály hořčík, vápník, zinek, fosfor, měď a železo – potřebné pro správný vývoj kostí a kloubů, pro krvetvorbu a cévní zdraví a pro pevné vlasy a nehty

Drobné bobule acai v sobě obsahují všechny tyto a mnohé další látky, které společnou silou prospívají vašemu zdraví v mnoha ohledech.

Užívejte prášek v menší míře a nejprve se poraďte s lékařem

Bobule acai se k nám dostávají ve formě prášku, kapslí, oleje, extraktu a často jako přídavek v různých energických nápojích. Prášek chutná podobně jako sušené borůvky a můžete ho použít jako zdravé ochucovadlo do jogurtů, kaší či smoothie. Doporučené dávkování se liší výrobce od výrobce, ale obecně platí, že 1 gram 1–2x denně neublíží a pomůže.

UPOZORNĚNÍ: Vzhledem k chybějícím výzkumům zaměřeným na dávkování není přesná ideální míra známa a před začátkem užívání je vhodná konzultace s lékařem.

Dejte si však pozor na přidané látky – prášek z acai bývá často kombinován v energetických nápojích s kofeinem a cukrem, zvláště diabetici by si tedy před použitím měli pozorně přečíst etiketu.

Zdroj: Britannica, Clinicaltrials, Superfoody, Ncbi.nlm.nih

6672

Diskuze k článku