Pro bylinné kapky nemusíte do lékárny. Tinkturu z bylin si připravíte snadno i doma

Pro bylinné kapky nemusíte do lékárny. Tinkturu z bylin si připravíte snadno i doma
Výroba tinktury z bylin není složitá, zvládnete ji i bez předchozích zkušeností Zdroj: Freepik

Podpořit imunitu, ulevit od příznaků nachlazení nebo posloužit jako podpůrný prostředek při různých zdravotních potížích (alergie, špatné trávení, stres, nespavost atd.) – s tím vším mohou pomoci byliny. V lékárně lze zakoupit řadu bylinných extraktů, z běžných bylinek, které rostou ve vašem okolí, si je však můžete zkusit připravit i doma. Budete k tomu potřebovat pouze čerstvé či sušené léčivé rostliny a alkohol.

Pokud bychom si měli objasnit, co je tinktura, jedná se vlastně o silný alkoholový macerát z léčivých rostlin – zjednodušeně řečeno můžeme také říci, že se bylinka vyluhuje v alkoholu, do kterého uvolní své účinné látky. Vzhledem k tomu, že se jedná o silný extrakt, užívá se pouze po kapkách, a to standardně 1 kapka na 1 kg hmotnosti rozděleno na dvě až tři dávky denně – pokud tedy vážíte například 60 kg, užíváte buď 2× denně 30 kapek, nebo 3× denně 20 kapek.

Z jakých částí rostlin se tinktura vyrábí?

K výrobě tinktury lze zpracovávat všechny části rostlin, přičemž se vždy používá ta, která z dané rostliny obsahuje potřebné účinné látky. Použít tedy můžeme:

  • pupeny stromů a keřů, které se sbírají ještě před rozvinutím (tzv. gemmoterapie)
  • květ – dle dané rostliny se sbírá buď na začátku kvetení, nebo v plném rozpuku
  • list – standardně se sbírá před květem
  • kořen – sběr probíhá vždy v době vegetačního klidu, kdy obsahuje nejvíce látek, tedy brzy na jaře nebo na podzim po zavadnutí listů
  • celá nať – před květem nebo kvetoucí (v závislosti na rostlině)
  • kůra z mladých větviček (nikoliv z kmene!) – ideálně na jaře, kdy obsahuje nejvíce mízy, příp. na podzim
  • plody – v období plné zralosti
  • semena – v době zralosti, než je začne rostlina ztrácet

Věděli jste, že…

… se k výrobě bylinných tinktur nepoužívají pouze rostliny, ale i medicinální houby, ovoce, zelenina či lišejníky?

Krásné nohy na léto: Diabetikům přispějí na přístrojovou pedikúru zdravotní pojišťovny

Nohy jsou z hlediska tlaku nejvíce zatěžovanou částí našeho těla. Nesou celou naši váhu, mnohdy na nich stojíme po většinu dne, nebo je namáháme ...

Jaký alkohol použít k výrobě tinktury?

Při přípravě tinktur bychom vždy měli používat čistý, tj. neochucený alkohol. Obecně platí, že čím jemnější/křehčí část rostliny použijeme, tím slabší alkohol nám stačí, a naopak. Pro nakládání pupenů, květů, listů či křehčí nati si proto vystačíme s běžně prodávanou vodkou s obsahem alkoholu 37,5–42 %, pro nakládání kořene či kůry vždy použijeme vysokoprocentní alkohol, ideálně 80% konzumní líh – ten je k dostání v lékárnách nebo v některých prodejnách alkoholu.

Čerstvé, nebo sušené byliny? A jak je zpracovat?

Pro výrobu tinktury je vždy lepší, pokud použijeme čerstvou rostlinu. Pokud se jedná o bylinu, která ve vašem okolí neroste, nebo ji nelze sehnat v čerstvé podobě, pak je možné použít i sušenou. Vždy je důležité danou část byliny rozmělnit na co nejmenší části, aby se do alkoholu uvolnilo co nejvíce účinných látek – ideálně tedy natrhat, nakrájet či rozdrtit na co nejmenší kousky.

Pozor na kov!

Ke zpracování bylin nikdy nepoužívejte kovové nástroje – kov totiž může ničit některé účinné látky rostlin, jako jsou například vitamíny či enzymy. Proto používejte buď keramický nůž, nebo například hmoždíř.

Jaké množství bylin je potřeba?

Standardně se při výrobě tinktury používá cca 65–75 gramů byliny v čerstvém stavu nebo 50 gramů sušené rostliny na 500 ml alkoholu. Počítat však musíte s tím, že pokud použijete k výrobě tinktury konzumní líh, budete hotovou tinkturu ředit tak, aby její koncentrace alkoholu byla nižší než 40 %, a musíte z důvodu ředění použít i více bylin.

Příklad:

Macerujete-li například kořen smetánky lékařské v 500 ml 80% konzumního lihu, macerát je třeba po vymacerování a slití naředit 500 ml převařené a vychladlé vody, čímž získáte 1 litr hotové tinktury. Aby však výsledná naředěná tinktura obsahovala potřebné množství účinných látek, musíte již na počátku macerace vložit do 500 ml alkoholu dvojnásobné množství kořene, než byste použili do 40% alkoholu. V tomto případě tedy použijete cca 150 g čerstvého, nebo 100 g sušeného kořene na 500 ml alkoholu.

Jak vyrobit tinkturu?

K výrobě tinktury budete potřebovat kromě dané byliny a alkoholu ještě uzavíratelnou sklenici.

  • Připravenou část rostliny rozdělenou na co nejmenší části umístěte na dno sklenice.
  • Zalijte potřebným množstvím alkoholu a promíchejte – opět nepoužívejte k míchání kovové nástroje. Celá rostlinná část musí být ponořena v alkoholu.
  • Sklenici uzavřete víčkem, důkladně utáhněte a nechte macerovat po dobu 2–3 týdnů na tmavém místě o pokojové teplotě, bez přímého působení slunečních paprsků. Alespoň jednou denně je vhodné obsah ve sklenici protřepat.
  • Po uplynutí doby macerace tinkturu sceďte (cedník, jemné plátýnko), dle použitého alkoholu případně nařeďte převařenou vychladlou vodou a uchovávejte v dobře uzavřené sklenici či láhvi – ideální je tmavé sklo. Velmi praktické jsou lahvičky s kapátkem.
  • Vzhledem k tomu, že je tinktura vyrobena z alkoholu, vydrží vám i několik let, aniž by se zkazila.

Pamatujte, že…

… usazenina na dně láhve ani zákal nejsou na závadu a jsou u tinktur zcela běžné.  

Bezová šťáva k létu patří. Zkuste letos z květů bezu i likér či náhradu šampaňského

Prastaré rčení praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ – a důvodů k pokleknutí je opravdu hodně. V tradičním léčitelství byl bez černý ...

Jak tinkturu užívat?

Jak už bylo uvedeno výše, tinktura se standardně užívá v dávkování jedné kapky na jeden kilogram tělesné hmotnosti rozděleno do dvou až tří dávek za den. Obecně platí, že by se byliny neměly užívat dlouhodobě, a proto je třeba po 3 týdnech užívání udělat týden pauzu. Případně je možné užívat pět dnů v týdnu a dva dny udělat pauzu.

Tinkturu můžete užívat samostatně nebo nakapanou do sklenice s vodou. Případně ji lze nakapat i do teplé vody (cca 80 °C), aby došlo k odpaření alkoholu – účinné látky zůstanou zachovány.

Příklady jednodruhových bylinných tinktur

Možná právě teď přemýšlíte, z jakých bylin byste si mohli udělat tinkturu, proto přinášíme několik inspirací:

  • jitrocelová tinktura – vyrábí se z listů, ulevuje od zahlenění dýchacích cest při chřipce a nachlazení
  • kmínová tinktura – vyrábí se ze semen, podporuje trávení, působí proti plynatosti a nadýmání
  • kopřivová tinktura – používá se buď nať (tinktura z ní podporuje detoxikaci), nebo kořen, který má pozitivní vliv na činnost jater a žlučníku
  • lipová tinktura – z květů lípy připravíte tinkturu, která podpoří pocení při chřipce
  • mátová tinktura – připravuje se z nati před rozkvětem, ulevuje od pálení žáhy, podporuje trávení
  • meduňková tinktura – vyrábí se z nati před rozkvětem, má zklidňující účinek, je vhodná při nespavosti

Pozor na záměnu!

Pro výrobu tinktury vždy používejte pouze takové rostliny, u kterých si jste 100% jisti jejich správným určením! Nikdy nepoužívejte rostliny, které neznáte, nebo o kterých se jen domníváte, že by „to asi mohlo být ono“! Řada léčivých rostlin je totiž snadno zaměnitelná s jinými druhy, které mohou být jedovaté, nebo mít minimálně odlišný účinek, než od byliny očekáváte. Nejste-li si tedy jisti, vždy se obraťte na odborníka, nebo si raději zakupte již hotovou tinkturu v lékárně či obchodě se zdravou výživou.

Doporučení na závěr

Stejně jako u jakýchkoliv jiných bylinných přípravků či doplňků stravy i u tinktur platí, že jejich užívání je vhodné konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem, a to obzvláště tehdy, užíváte-li léky nebo se léčíte s jakýmkoliv onemocněním, jako je i diabetes. Aktivní látky z bylin totiž mohou ovlivňovat účinnost léků (snižovat ji, nebo naopak zvyšovat). Při závažnějších potížích vždy vyhledejte lékaře a nesnažte se vyléčit sami doma.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, byliny-nadeje.cz, kniha Herbář léčivých rostlin – J. Janča, J. A. Zentrich

1444

Diskuze k článku