
Konzultace zdarma s odborníky STOB na Světový den obezity
Chuť plná koření a energizující zelený nebo černý čaj, to je směs chai. Je ideální pro zahřátí v chladných měsících, podpoří metabolismus a diabetikům ohlídá hladiny krevního cukru.
Na konzumaci prohřívacího koření byste se měli zaměřit hlavně jako na prevenci respiračních onemocnění a podpoření termogenických reakcí těla při zpomaleném zimním metabolismu. Chai je všechno, co potřebujete k tomu, abyste lépe zvládli náročné roční období a čekání na větší dávku slunečních paprsků.
Oblíbený chai nebo také masala chai se připravuje z černého nebo zeleného čaje a kořenicí směsi známé pod názvem masala (nebo synonymně garam masala). Pije se velmi sladký, přidává se do něho mléko nebo jeho rostlinné alternativy. Vznikl jako pokus zlepšit chuť tradičního anglického čaje, který nebyl pro Indy zrovna vyhledávaným nápojem.
Chai má také díky tomu, že obsahuje koření, které má schopnost podporovat přirozené termogenické reakce v těle, mnoho zdravotních výhod.
Z pohledu ájurvédské medicíny nabízí spojení pečlivě vybraných ingrediencí mnoho dobrého pro lidský organismus, pokud se rozhodnete, že se jím zahřejete v probíhajících chladných dnech. Ať už si ho koupíte v sáčcích nebo práškové směsi, určitě stojí za vyzkoušení u vás doma. Osladit si ho můžete diabetikům přátelským sladidlem (například stévií nebo kokosovým cukrem).
Mimo toho, že se s pomocí směsi garam masala připravuje lahodný chai, je základem většiny indických jídel. Obvykle se přidává do pokrmu na konci vaření nebo se pokrm posype před podáváním, protože pokud se vaří příliš dlouho, může jídlo zhořknout. Je perfektní přísadou do kari, čočky, polévek, lze s ní posypat míchaná vajíčka, velmi dobře se hodí do zeleninových i masových pokrmů, ať už jsou z drůbežího, vepřového, skopového nebo hovězího masa. Ochutí i rýži. Typicky ji najdete v receptech na dahl, ikka masala nebo v marinádách na ryby.
Jackfruit se hodí do diabetického jídelníčku například tehdy, pokud chcete tělu dopřát detoxikaci od masa a uzenin. Dá se sehnat poměrně snadno. ...
K čemu se používají jednotlivé ingredience koření masala v ájruvédě a co přinese vašemu tělu její konzumace spolu se zeleným nebo černým čajem? Výhody, z kterých bude váš organismus těžit po tom, co tento lahodný nápoj vypijete, jsou opravdu mnohé. Není výjimkou, že se recept na kořenicí směs v jednotlivých indických regionech liší. Barva a vzhled garam masaly může být mírně jiná v závislosti na druzích koření, v některých variantách se vyskytuje například pískavice řecké seno, kurkuma nebo hořčičná semínka.
Některé verze garam masaly mohou být opravdu bohaté a obsahovat až neuvěřitelných 30 druhů koření.
Můžete si ale být jisti, že tyto kořenicí směsi budou skvělým spojencem pro budování neprůstřelné imunity. Pomohou, když se vás chytne bacil, prohřejí organismus a podpoří pocení. Co můžete od chaie očekávat kromě krásné, exotické vůně?
Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří ...
Pokud jste ho ještě neochutnali, právě nyní je na to ten správný čas. V zimních dnech vám totiž poslouží úplně nejlépe. Je naprosto ideální pro to, abyste s jeho pomocí podpořili přirozenou obranyschopnost a nastartovali zpomalený metabolismus po svátečním hodování. Jaké má chai masala celkové výhody pro lidské tělo?
Důležité: Směs garam masala obsahuje druhy koření, které mohou vykazovat interakce s medikamenty (například běžně používanou léčbou pro snižování hladin krevního cukru) nebo léky na podporu funkcí oběhového systému. Je potřeba s ní zacházet s důrazem na možný vznik hypoglykémie při jejím používání u diabetiků. Může vyvolat také alergickou reakci nebo citlivost zažívacího traktu a střev. Ojediněle se po konzumaci může objevit pálení žáhy, průjem, bolesti žaludku. Konzumace směsi se nedoporučuje při žaludečních a dvanácterníkových vředech.
Zdroje: Researchgate.net, Hsph.harvard.edu, Britannica.com, Ncbi.nlm.nih.gov
2030