Strava podle ročního období: V zimě vsaďte na špenát, brokolici nebo brambory

Strava podle ročního období: V zimě vsaďte na špenát, brokolici nebo brambory
Polévky nám dodají dostatek živin, ale i tekutin Zdroj: stocking/Freepik

Stravujete se podle ročního období? Pokud ne, je čas! A vyplatí se vám také upřednostňovat lokální suroviny. V létě máme chuť spíše na lehčí jídla, zařazujeme více ovoce a čerstvé zeleniny a nejíme tak často. V zimě si dopřejeme naopak teplejší pokrmy, které nás i více zasytí a spíše upřednostníme více jídel denně. Jak se správně stravovat během zimy? Máme pro vás několik jednoduchých tipů.

Která teplá a vydatná jídla nás v zimě zahřejí? Mohou to být polévky, které si můžeme připravit jak k obědu, tak k večeři. Zařadit můžeme nejen vývar, který má plno zdravotních benefitů, ale také různé zeleninové krémy, jako je dýňový, špenátový nebo třeba květákový. Polévky nám dodají dostatek živin, ale i tekutin. V zimě častěji dáváme přednost více kořeněným jídlům. Ať už pálivějším díky chilli, zázvoru nebo česneku, která nás i pocitově zahřejí, a proto na ně máme větší chuť než v teplejších měsících.

VZP nabízí diabetikům lepší zdravotní péči i zajímavé příspěvky

Koncept rozšířených diabetologických ambulancí VZP spolu s Českou diabetologickou společností ČLS JEP vypracovaly plán na zajištění ...

Jak to ale je s ovocem a zeleninou?

Přesto, že ovoce a zeleninu zařazujeme hlavně v létě, ani v zimě na ně nesmíme úplně zapomínat. Preferovat bychom ale měli spíše zeleninu, která je i v zimě dostupnější, než je ovoce. V zimě nemáme takovou chuť na studené saláty, jako tomu je v létě, a proto si ji můžeme tepelně upravit – upéct nebo uvařit.

Jaké druhy zeleniny přes zimu vybírat?

Na výběr máme poměrně dost druhů zeleniny, a tak tuto výhodu musíme využít, protože každá má jiné benefity. V brokolici najdeme plno vitaminu C, špenát je skvělý zdroj železa, vápníku a vitaminu A. Nesmíme zapomenout ani na mrkev, řepu, česnek, cibuli, brambory nebo růžičkovou kapustu. Ze zeleniny se dají dělat i různá pyré nebo kaše, případně i quiche (slaný koláč).

Sáhnout můžeme i po mražené zelenině ve formě zelených fazolek, nebo různých zeleninových směsí. Připravovat můžeme samozřejmě i luštěniny, které je vhodné před uvařením na pár hodin namočit, aby byly lépe stravitelné. Luštěniny konzumujeme ve formě fazolí, hrášku, cizrny nebo čočky.

Týdenní horoskop (nejen) pro diabetiky: Ryby potřebují odpočinek, Raci se zaměří na rodinu

Beran (21. březen – 19. duben) Přichází doba pro aktivitu a odvahu. Buďte otevření novým příležitostem a nebojte se vzít věci do vlastních ...

Ani v zimě nezapomínejte na pitný režim

V zimě může být tělo obecně náchylnější k chladu, a proto i potřebuje více energie. Je tedy normální, že v zimě toho většinou člověk sní o něco více, než je tomu přes léto, kdy v horku často ani není hlad. Nebojte se tedy zařadit tučnější maso a masové vývary, mořské ryby, vnitřnosti.

Stejně jako tomu bylo u jídla, tak je i u pití. V zimě většinou sáhneme po něčem teplejším. Ať už jsou to sypané bylinkové čaje, káva či kvalitní horká čokoláda (čím více % kakaa, tím lépe, bude mít pak ve většině případů i méně cukru).

Ať nechybí vitamíny

V zimě je vhodné dbát na příjem vitaminu D. V létě ho máme ze slunečního záření, pokud se pohybujeme často venku, ale v zimních obdobích ho je obecně nedostatek. Z potravin ho můžeme získat z vajíček, především ze žloutku, dále pak z jater, ryb (losos, tuňák, sardinky) a hub. Jako doplněk stravy je vhodný zařadit olej z tresčích jater.

Sharon Stone se chce seznámit a randí přes seznamku. Nápadníci jsou ale hodně divní

Sharon Stone byla hvězdou devadesátých let. Díky rolím ve filmech jako Casino, Specialista, Základní instinkt, Total Recall nebo Rychlejší než ...

A jak je tomu s alkoholem?

Ideální je vybrat suché víno nebo prosecco s co nejmenším obsahem cukru. Pokud jste milovníci piva, je potřeba aplikovat inzulin brzy dopředu, protože má vysoký glykemický index a krevní cukr po něm vzroste velice rychle. Drinkům a sladkým pitím je dobré se úplně vyhnout.

Mgr. Monika Němečková | zdroj: Monika Němečková

Mgr. Monika Němečková (27)

Vystudovala obor nutriční specialista na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, nyní pracuje ve firmě jako edukátorka senzorů a inzulinových pump. Dále působí také jako nutriční specialistka na klinice ReGeneo. Dlouhodobě se zabývá stravou spojenou s diabetem a obecně se zdravým životním stylem. Společně s kamarádkou založila projekt Eat your fears, díky kterému šíří povědomí o výživě, dále společně tvoří recepty a vydaly také vlastní kuchařku „Jednoduše pro všechny“. Závodně hraje stolní tenis, ráda lyžuje a chodí po horách. Diabetes má od roku 2017 a téměř od začátku využívá senzory. K léčbě pak používá inzulinová pera.

Zdroj: časopis DIAstyl,

autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Moniky Němečkové

2116

Diskuze k článku