Sladkosti jinak: I z oříšků a ovoce vykouzlíte dort

Mezi stále oblíbenější a zdravé obměny tradičních dezertů patří různé RAW pochoutky. Ty jsou většinou velice jednoduché na přípravu a také našlapané spoustou vitaminů, které se po Vánocích a v období chřipek budou určitě hodit.

Sladkosti jinak: I z oříšků a ovoce vykouzlíte dort

Podívejte se na tipy od odborníků na pečení ze Světa cukrářů, jaké alternativy se nabízejí, když vás jednoduše „honí mlsná“.

Nepečený dort z oříšků a ovoce

Při přípravě RAW dezertů můžete sáhnout po osvědčených pomocnících, jako je klasická kruhová forma na pečení. „Do formy uděláte tenký základ, například z mixu oříšků a datlí, a následně už vrstvíte požadovanou náplň. Na ni si připravte ingredience, jako je lesní ovoce, banány, nepražené kakao, kokosové mléko, kešu ořechy – podle toho, co máte rádi. Vybrané suroviny pak stačí pouze rozmixovat tak, aby vznikla krásně vláčná hustá hmota. Ta se nalije na spodní vrstvu, vše se nechá v lednici
zatuhnout a je hotovo,“ radí Michal Kubíček, majitel portálu Svět cukrářů. Kromě kulaté dortové formy si s přípravou můžete i více vyhrát a drahé polovičce vytvořit dort ve tvaru srdce nebo udělat mini raw dortíčky, když si na pomoc vezmete formu na muffiny.

Bez bílé mouky

Pokud se toužíte zakousnout do dezertu klasického střihu, zkuste i navzdory tomu sáhnout po jiných surovinách než obvykle. Takovou alternativu může představovat mrkvový dort nebo muffiny, u kterých zužitkujete ořechy nebo celozrnnou mouku. Jestli nedáte ani ránu bez čokolády, vyberte si tu kvalitní vysokoprocentní a dopřejte si třeba brownies z fazolí. Těsto na oblíbenou bábovku k odpolední kávě zase vylepšíte díky rozmačkaným banánům – ty ji příjemně osladí a vláčnost jí dodá do těsta přimíchaný bílý jogurt. Místo cukrování hotového dezertu takzvaně „na efekt“ si vyberte raději formu se zajímavým reliéfem, děti zase potěší výsledek pečení například ve formě medvídků „Brumíků“.

Rychlý dezert z avokáda

Pokud na velké přípravy a pečení nemáte čas, vystačíte si i s několika ingrediencemi. Skvělou dezertní pěnu vytvoříte z exotického avokáda, které v robotu rozmixujete společně s banánem a kakaem. Doplnit můžete o libovolné další suroviny, jako jsou maliny, vanilkový lusk, případně kokosové či jiné rostlinné mléko. Vznikne vláčná hmota, kterou stačí už jen navrstvit do skleniček a ozdobit oříšky, kokosem či ovocem. „Kromě krému z avokáda se do skleničky hodí i krém z ricotty a tvarohu nebo zakysané smetany a jogurtu, kombinacím se meze rozhodně nekladou. Takto našlehaný mléčný krém pak lze v jednotlivých krocích vrstvení do sklenice doplnit o ovoce, případně granolu, aby to hezky křupalo. Popularitu si v poslední době získal i tzv. chia nebo tapioka pudink,“ dodává Kubíček.
Příprava těchto dezertů není nijak složitá a výsledek rozhodně stojí za to. Jestliže chystáte větší party a chtěli byste takovými dezerty pohostit větší počet lidí, ale chybí vám potřebné skleničky, skvěle zužitkujete zákuskové pohárky, ve kterých tyto elegantní dezerty krásně vyniknou.

Zdroj: www.SvetCukraru.cz

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na