Bis Bis

Zázrak jménem naturopatie? Vsaďte na přírodu a předejděte inzulinové rezistenci

Zázrak jménem naturopatie? Vsaďte na přírodu a předejděte inzulinové rezistenci
Naturopat může diabetika nasměrovat k zdravějšímu jídelníčku, což značně prospěje jeho zdraví.  Zdroj: Shutterstock

Diabetici II. typu se mohou potýkat s inzulinovou rezistencí, kterou lze definovat jako sníženou citlivost na inzulín. Jak se na řešení této zdravotní komplikace dívá alternativní léčebná metoda zvaná naturopatie, která je založená na přírodních prostředcích a výživě?

V České republice zatím nemá naturopatie takové postavení jako ve Francii, kde je poměrně populární. Na řešení zdravotních potíží pomocí zdravého stravování i s ohledem na dostupné přírodní doplňky stravy si ale již pomalu zvykáme.

Co je inzulinová rezistence?

Inzulin, produkovaný slinivkou břišní, reguluje hladinu krevního cukru tím, že podporuje jeho vstup do buněk a přeměňuje jej na energii. Inzulinová rezistence se objevuje u lidí s diabetem II. typu. Známá je jako narušená biologická odpověď na inzulinovou stimulaci cílových tkání (hlavně jater, svalů a tukové tkáně). Bývá často spojována s dalšími metabolickými potížemi, které se mohou schovávat pod společným termínem „metabolický syndrom“. Organismus si při ní musí kompenzovat tvorbu inzulínu. Důsledky inzulinové rezistence mohou přejít do hypoglykémie, dyslipidémie (zvýšená hladina cholesterolu v krvi), viscerální adipozity (útrobní nadváhy), hyperurikémie (zvýšená hladina kyseliny močové v krvi), zvýšených zánětlivých projevů a mohou též podnítit vznik trombóz, kardiovaskulárních onemocnění, sníženou citlivost nohou i obtížnější hojení kožních defektů.

Kožní potíže se leckterému diabetikovi nevyhnou. Jak mohou pomoci rostlinné oleje?

Vsadit můžete v péči o pokožku na tzv. přírodní olejovou péči. Antioxidační působení rostlinných olejů, které zároveň udržují vyrovnanou ...

Jaká je prevence inzulinové rezistence?

I když se diabetikům II. typu po konzultaci s ošetřujícím lékařem běžně předepisují léky zvané perorální antidiabetika, s ohledem na prevenci inzulinové rezistence mohou mnoho udělat také sami: 

  • Velmi vítané je snížení tělesné hmotnosti, založené na pravidelné tělesné aktivitě. Pokud nechcete trávit čas v posilovně nebo nemáte prostor pro domácí cvičení, choďte na procházky. 
  • Vhodná je i celková změna jídelníčku. Žádoucí bývá konzumace ryb, bílého masa, celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny – což zajistí dostatečný příjem vlákniny. Naopak se nedoporučuje jíst ve větší míře uzeniny a mléčné výrobky.
  • Výborným příkladem vhodného jídelníčku pro prevenci inzulinové rezistence je středomořské stravování, jehož prospěšnost byla prokázána také odbornou studií.

Definice naturopatie

Naturopatie je uznaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO)  jako třetí tradiční medicína (vedle tradiční čínské medicíny a ájurvédy). Definuje se též jako celostní medicína, která bere v úvahu všechny aspekty člověka a snaží se působit nikoli na samotné symptomy (příznaky) nemocí, nýbrž na jejich příčiny a dále s nimi pracuje. Naturopatie se používá i v rámci prevence a má za cíl udržení nebo obnovení sebeléčebných schopností člověka. Ty stimuluje a posiluje za použití přírodních léčivých prostředků (bylin, potravinových doplňků).

Aromaterapie má pozitivní vliv na psychiku a celkové zdraví diabetiků. Co byste měli vědět před jejím použitím?

Pokud se chcete věnovat aromaterapii celkově nebo vás zajímají pouze studie, které se zaobírají esenciálními oleji a jejich vlivem na diabetes, ...

Možné naturopatické řešení inzulinové rezistence

Francouzští naturopaté (odborníci na léčení pomocí přírodních prostředků) se zajímají o to, jak najít cestu k prevenci inzulinové rezistence na základě svých odborných znalostí bylin a potravinových doplňků. Jedním z faktorů, na který se zaměřují, je podpora střevní mikroflóry. Kladou důraz na zdravé stravování s nutným vyřazením polotovarů a předpřipravených jídel. Podporu zdravé střevní mikroflóry zajistí také užívání vhodných probiotik, které pomohou zlepšit zpracování cukrů, tuků a zároveň bojují proti projevům zánětu ve střevě. Vítaným doplněním jídelníčku jsou potraviny s obsahem prospěšných bifidobakterií.

Kromě toho, že francouzští naturopaté souhlasí s tím, že je vhodné konzumování stravy středomořského typu, přiklání se také k low carb dietě, ovšem s omezením červeného masa a s větším objemem potravin rostlinného původu. Doporučují také konzumovat pokud možno syrovou zeleninu a ovoce, která má příznivý vliv na úpravu střevní mikrobioty. Neméně důležitá je pro dobré zdraví střev rovněž adekvátní psychohygiena, tedy správné vypořádání se s psychicky náročnými situacemi a umění odpojit se od stresových faktorů. Ať už pomocí meditace, čtení nějaké zajímavé knihy, procházky v přírodě nebo oblíbené aromaterapie. Odborníci také doporučují věnovat pozornost pitnému režimu založenému na vodě nebo vhodných bylinkových čajích.

Zdroj: britannica.com, doctissimo.fr, inserm.fr, naturopathe-biarritz.com, ncbi.nlm.nih.gov

2142

Diskuze k článku