Inzulínová rezistence jako strašák diabetiků II. typu. Její riziko lze snížit pomocí stravy

Inzulínová rezistence jako strašák diabetiků II. typu. Její riziko lze snížit pomocí stravy
Je důležité uvědomit si, že ne všechny potraviny způsobují stejnou sekreci inzulínu, který je pro tělo zásadním hormonem. Zdroj: Shutterstock

Počet případů onemocnění diabetem ve světě narůstá, a proto se kromě prevence diskutuje také jeho možné příznivé ovlivňování pomocí vhodného jídla. Dobře zvolená strava je jedním z klíčů k úspěchu při léčbě.

Rostliny bohaté na flavonoidy jsou účinnými pomocníky v boji proti inzulínové rezistenci. Proto je dobré, aby je diabetici zařadili jako každodenní součást vyváženého jídelníčku.

Patří inzulínová rezistence neoddělitelně k diabetu II. typu?

Inzulín je hormon, který se vylučuje, jakmile se najíte, a je produkován slinivkou břišní. Klíčovými charakteristikami diabetu II. typu je zhoršení sekrece inzulínu (produkovaného β-buňkami slinivky břišní) a také možná rezistence na inzulín, hormon podporující vstřebávání cukru do buněk.

Diabetes je tedy stav, kdy slinivka neprodukuje dostatek inzulínu, nebo když ho tělo nedokáže správně využít, a tak vzniká takzvaná inzulínová rezistence.

Degradace účinku inzulínu v těle může ovlivnit fungování několika orgánů, jako jsou slinivka břišní, ledviny, krevní cévy, periferní nervy, hypofýza, pohlavní orgány, kosti. Při poruchách využívání tohoto hormonu lidským tělem se mluví také o možné přímé souvislosti se vznikem několika forem rakoviny.

Jak posílit imunitu pleti a zlepšit její hojení při diabetu? Zaměřte se i na střeva

Obranyschopnost nesouvisí jen s tím, jestli se na podzim a v zimě ubráníte ataku bacilů. Dobrá imunita pleti je u diabetiků poměrně důležitá. ...

Ovoce, které pomůže bojovat s inzulínovou rezistencí

Některé ovoce může být překvapivě dobrým pomocníkem pro boj s inzulínovou rezistencí. Vyvážená a cílená konzumace některých druhů je pro diabetiky velmi užitečná.

Důležitými látkami, které pomohou vašemu tělu bránit se inzulínové rezistenci, jsou převážně polyfenoly (přírodní pigmenty, které mohou za barvu plodů a navíc oplývají silnými antioxidačními vlastnostmi).

  • Borůvky (Vaccinium angustifolium), oblíbená lesní pochoutka, jsou plné antokyanů, látek užitečných pro prevenci vzniku cukrovky. Antokyany hrají důležitou roli v managementu vysoké hladiny krevního cukru a napomáhají zlepšit inzulínovou citlivost. Některé odrůdy by také mohly mít účinek napodobující inzulín působením na úrovni β-pankreatických buněk. Borůvky jsou pro diabetiky zároveň zajímavé jako výborný zdroj antioxidačních látek.

  • Šťavnaté hrozny (Vitis vinifera) obsahují mnoho diabetikům prospěšných polyfenolů, jako je resveratrol, quercetin, katechiny a antokyany. Všechny tyto látky jsou uváděny jako prostředky pro snížení projevu hyperglykémie (vysoké hladiny krevního cukru), zmiňována je také jejich schopnost zlepšovat funkci pankreatu. Protože hrozny obsahují hodně cukru (18 g sacharidů v 15 hroznech) a mají vysoký glykemický index, je potřeba je do diabetického jídelníčku zařazovat střídmě. Pokud nechcete zbytečně řešit zvýšení hladiny krevního cukru po jejich konzumaci, můžete užívat resveratrol nebo quercetin v nich obsažený jako potravinový doplněk. Jsou vhodné jako prevence inzulínové rezistence. Důrazně ale doporučujeme užívat tyto potravinové doplňky po konzultaci s lékařem, pokud užíváte farmaceutickou léčbu diabetu, ne na vlastní pěst. Nevhodné dávkování může přispět ke vzniku hypoglykémie (velmi nízká hladina krevního cukru) a potíží jí provázejících.

  • I když sezóna melounů (Citrullus lanatus) je již dávno za námi, je dobré vědět, že se jich jako diabetici bát opravdu nemusíte. A to z mnoha dobrých důvodů. Jedním z nich je to, že je meloun bohatý na další u cukrovky prospěšnou živinu, a to L-citrulin, který je prekurzorem aminokyseliny L-argininu. Ten omezuje metabolické účinky vysokých hladin glukózy u diabetiků a zabraňuje poškození ledvin v rámci diabetu (glomerulární nefropatie). Studie ukazuje, že konzumace šťávy z vodního melounu zvyšuje dostupnost argininu, zlepšuje sérovou koncentraci argininu a vyvolává hypoglykemický, hypolipidemický účinek (eliminuje hladiny tuků v krvi) a snižuje oxidativní stres.

Železo je důležité pro správné funkce organismu. Na co si dát pozor při jeho užívání?

Železo je důležité pro správný růst a vývoj lidského těla i udržení pevného zdraví. Bez něho by nemohl dobře fungovat náš metabolismus. Proč ...

Po jakém koření a zelenině sáhnout?

Chcete-li úspěšně bojovat proti projevům inzulínové rezistence, hlídejte si nejen to, co jíte, ale také dobu, kdy jíte.

Pokud je to příliš pozdě (tzn. po 22. hodině), zvyšujete tím hladinu krevního cukru a riziko rozvoje diabetu II. typu.

  • Jezte také česnek. Mezi jeho terapeutické přednosti patří pozitivní účinky na cukrovku a schopnost předcházet ateroskleróze a selhání ledvin u lidí, kteří se již s diabetem léčí. Hypoglykemická aktivita česneku je potenciálně způsobena zvýšením sekrece inzulínu β-buňkami pankreatu.

  • Cibule šalotka je bohatá na flavonoidy, zejména quercetin. Bylo zjištěno, že tento flavonoid významně snižuje koncentrace glukózy, špatného krevního cholesterolu a triglyceridů v krevní plazmě a umožňuje zvýšení aktivity jaterní glukokinázy u diabetu.

  • Šafrán se již dlouho používá na poli alternativní medicíny zejména při léčbě diabetu II. typu. Jeho konzumace totiž může výrazně snížit hladinu glukózy v krvi, zvýšit hladinu inzulínu v krevním séru a má pozitivní účinky na játra a ledviny.

  • Skořice je nejen chutné koření, ale také se úspěšně používá pro management cukrovky. V alternativní medicíně zabraňuje inzulínové rezistenci a pomáhá játrům regulovat správnou syntézu glykogenu (cukru uloženého v našich játrech). Toto sladce vonící koření navíc zvyšuje účinky inzulínu.

  • Zázvor je zvláště zajímavý v prevenci komplikací souvisejících s cukrovkou. V naturopatii se u diabetu používá extrakt ze zázvoru, protože je schopný snižovat vstřebávání sacharidů ve střevě. Antidiabetické účinky zázvoru také procházejí složitým mechanismem slinivky břišní. Používá se úspěšně také k eliminaci hladiny krevní glukózy, špatného cholesterolu a krevních triglyceridů u diabetiků II. typu.

  • Oblíbené pikantní koření kurkumu lze taktéž použít k prevenci a zlepšení zdravotního stavu u diabetu II. typu. Nejen, že se o ní mluví jako o dobrém prostředku proti rakovině, ale také jako o spojenci v boji při eliminaci výskytu inzulínové rezistence a dobrém protizánětlivém prostředku.

  • Jednou ze super vlastností dýňových semínek je jejich schopnost snižovat hladinu krevního cukru, krevních triglyceridů a špatného cholesterolu.

Zdroje: News-medical.net, Niddk.nih.gov, Ncbi.nlm.nih.gov, Academic.oup.com

2639

Diskuze k článku