Hořká okurka karela podporuje dobré zdraví, diabetici ji ocení pro její schopnost snižovat krevní cukr

Hořká okurka karela podporuje dobré zdraví, diabetici ji ocení pro její schopnost snižovat krevní cukr
Hořká okurka má mnoho využití ve fytoterapii, výzkumy potvrzují její prospěšnost při diabetu. Zdroj: Shutterstock

Používání rostlin s hypoglykemickým efektem pro snížení hladin krevního cukru je čím dál populárnější. Diabetici by je ale neměli užívat bez lékařského dohledu. Jednou z nich je také karela.

Fytoterapeuté, lékaři tradičních medicín i výzkumníci objevují výhody hořké okurky. Může být dobrý sluha, ale zlý pán. Při užívání potravinových doplňků s jejím obsahem je potřeba určité opatrnosti. Obzvláště u diabetických dětí.

Stále zelené plody, které léčí

Rostlina, jejímž plodem je hořká okurka, patří do čeledi tropických a subtropických lián a roste především v Asii, Africe a Karibiku. Původně pochází z Indie, odkud se ve 14. století dostala do Číny – odtamtud se pak rozšířila po celém světě. Její vlastnosti pro udržení dobrého zdraví jsou aktuální i dnes.

Plody vynikají jednou z největších hořkostí v rostlinné říši. Na řezu jsou duté, s relativně tenkou vrstvou dužiny, která obklopuje velká, uprostřed zasazená plochá semena.

Říká se jí také africká okurka nebo karela (Momordica charantia). Používala se v mnoha tradičních pokrmech, včetně kari omáček. Je součástí asijské, africké a jihoamerické kuchyně. V Evropě ji zle koupit ve speciálních asijských potravinách. Kromě toho, že se používá pro přípravu pokrmů, byly v minulosti všechny části rostliny používané v tradičních lidových léčitelstvích.

Kakao patří i do diabetického jídelníčku! Jak si ho dopřát, aby bylo pro organismus co nejzdravější?

Spolu s kakaem byste měli věnovat pozornost také kakaovému máslu. Hodí se nejen jako výživná potravina, ale také hraje roli v přípravě hojivých ...

Karela oplývá mnoha ctnostmi pro zdraví

V minulosti se k léčení využívaly všechny části rostliny. Nyní se odborná veřejnost kloní k názoru, že největší množství účinných látek obsahují právě plody. Tradiční využití hořké okurky bylo mimo jiné pro podporu libida a sloužila jako afrodiziakum.

Velmi ceněná byla také pro schopnost tonizovat trávicí trakt a podporovat jeho dobré přirozené funkce.

Místo měla jako farmakologický přírodní prostředek i v ošetření kožních potíží, při obtížné a bolestivé menstruaci, úplavici, malárii nebo jako antiparazitikum. Na Novém Zélandu se tradičně používala pro management hladiny krevní glukózy u diabetiků. V západní medicíně se objevila teprve nedávno. Velmi zajímavý je fakt, že je studována také její aktivita proti viru HIV. Šťáva se indikuje jako antiparazitikum a také prostředek proti mikrobům a virovým infekcím. Ovocné extrakty byly zkoumány jako možný lék proti onkologickým onemocněním a také slibné stimulanty imunitního systému.

Studie však ještě nejsou natolik rozsáhlé, aby se dalo plně potvrdit, že je hořká okurka vhodným doplňkem léčby rakoviny a je potřeba dalšího bádání. Byly totiž prováděny pouze na zvířecích modelech. Vědci z University of Saint Louis zjistili, že dužina hořkého melounu ničí rakovinu prsu a zabraňuje rozvoji metastáz. Studie provedená na University of Colorado Cancer Center potvrdila, že šťáva z ní snižuje riziko vzniku nádorů slinivky břišní. Dnes se hořká okurka užívá hlavně ve formě potravinových doplňků, převážně extraktů nebo kapslí a tablet, může být k dostání i jako šťáva. Upozorňujeme, že šťáva je velmi hořká a uživatelsky jsou příjemnější jiné formy potravinových doplňků.

Proč je karela prospěšná diabetikům?

Výsledky provedených studií na zvířatech jsou pozitivní a mluví o tom, že extrakt z hořké okurky je schopný zlepšit glukózovou toleranci, snižuje výskyt šedého zákalu a eliminuje projevy ledvinových poruch souvisejících s diabetem.

Zabraňuje vzniku hyperglykémie (vysoký obsah krevního cukru) a hyperinzulinémie (vysoký podíl inzulínu v krvi) způsobené vysokým příjmem fruktózy.

Japonští vědci zjistili, že semena plodů mají farmakologický účinek podobný účinku léků, které zpomalují vstřebávání sacharidů v rámci trávicího procesu. V prováděných studiích byly používány různé části hořké okurky v raw nebo vařeném stavu, konkrétně dužina, suchý nebo tekutý extrakt v různém dávkování. Jedním z důvodů, proč mají karely hypoglykemický účinek, je obsah polypeptidu, který je složením podobný inzulínu.

U pacientů léčících se s cukrovkou dokáže vyvolat kýžený pokles hladiny krevního cukru v rámci několika hodin. Může být také dobrým doplňkem klasické léčby podávané pro regulaci krevního cukru. Studie dále naznačují, že výtažky z této rostliny by mohly mít příznivé účinky při obezitě a metabolických dysfunkcích.

Způsobuje káva zánět v těle nebo je tomu právě naopak? Udělejte si z ní podzimního spojence

Diabetici, obzvlášť ti II. typu, bojují s projevy zánětlivých reakcí v organismu poměrně často. Káva může být jejich překvapivým spojencem v boji ...

Důležitá upozornění

Pokud se rozhodnete sáhnout po alternativní léčbě diabetu, je nutné dodržovat několik zásad. Cukrovka je závažné onemocnění, jehož léčba vyžaduje lékařský dohled. Samoléčba může vést k vážným zdravotním problémům.

  • Když zahájíte přírodní léčbu, která má za následek úpravu hladiny glukózy v krvi, musíte ji velmi pečlivě sledovat, abyste se vyhnuli hypoglykémii (příliš nízké hladině krevního cukru). Při zahájení alternativní léčby cukrovky je vždy nutné poradit se s ošetřujícím lékařem, aby mohl v případě potřeby přezkoumat dávkování klasických hypoglykemických léků.

  • S doplňky z hořké okurky je potřeba dávat pozor u dětí, protože existují, byť vzácné, případy jejich upadnutí do hypoglykemického kómatu po použití infuze. Hořká okurka je kontraindikovaná v těhotenství, protože může způsobit potrat.

  • Nepodávejte lidem s hypoglykémií nebo nedostatkem enzymu glukóza-6-fosfátdehydrogenázy. Mezi vedlejší účinky užívání doplňku se řadí gastrointestinální poruchy, které nastávají v případě konzumace vysokých dávek. Po poradě s fytoterapeutem lze kombinovat s jinými rostlinami s hypoglykemickým efektem.

Zdroje: Healthline.com, Heritagegarden.uic.edu, Researchgate.net, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

3260

Diskuze k článku