
Výživa při sportu: Co jíst při zvýšené pohybové aktivitě?
V posledních letech je bílá pšeničná mouka považována prakticky za jed. Lidé jí často přisuzují vlastnosti, které jsou příčinou nejrůznějších zdravotních komplikací a obezity. Dnešní trh ovšem nabízí mnoho zajímavých alternativ, které jsou nejenom nutričně výživnější, ale přinášejí mnoho zdravotních benefitů. Pro diabetika mají tyto varianty profit v podobě stabilní glykémie.
Lepek obsažený v mouce je důležitý pro kynutí. Čím více lepku mouka obsahuje, tím lepší je i těsto.
Mouce jako takové se nemusíte zcela vyhýbat. Obsahuje totiž komplexní sacharidy, které jsou důležitou složkou jídelníčku, tj. představují určitý zdroj energie. Kromě jiného jsou sacharidy podstatné i pro regeneraci a růst svalů. Z jejich přiměřené konzumace nemusí mít strach ani diabetik. Je však rozumné vybírat si mouky s nízkým glykemickým indexem, po kterých hladina cukru stoupá nahoru mnohem pomaleji než u mouk s vyšším glykemickým indexem.
Mouka se většinou vyrábí z obilovin. Obilné zrno se skládá ze tří částí: obal, jádro a klíček. Každá část zrna nabízí jiné živiny. Podle toho dělíme mouku na bílou, celozrnnou a chlebovou. Dále nám dnešní trh nabízí méně obvyklé mouky – například z luštěnin, oříšků a semínek. Složení mouky ovlivňuje nejenom vlastnosti těsta, ale i kvalitu výsledného pečiva. V závislosti na postupu výroby obsahují mouky v různém poměru sacharidy, bílkoviny, lepek, tuky, vlákninu, vitamíny a minerály, toxiny a pesticidy.
„Bílá mouka se mele pouze z jádra. Neobsahuje téměř žádnou vlákninu, vitamíny a minerály. Má vysoký glykemický index, který způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi. Výhodou je chuť, dobrá pojivost, trvanlivost, dostupnost v obchodě a v neposlední řadě cena,“ říká fitness trenérka Olga Bajková.
Vyzkoušejte květákové rizoto. Neuvěříte, jak je dobré. Pro diabetika je nejvýhodnější zaměřit se na nízkosacharidové stravování. Nemusí se ...
Tyto mouky mají většinou nižší glykemický index (GI), obsahují mnoho minerálů, vitamínů a vlákniny, ale mají i své nevýhody jako kratší trvanlivost, hůře kynou a mohou mít, kvůli skladování, vyšší obsah toxinů a pesticidů. Dále někoho může odradit vyšší cena v obchodech a stejná nebo vyšší energetická hodnota.
Mouky bez obsahu lepku jsou vhodné pro lidi s intolerancí na lepek a pro ty, kterým byla diagnostikovaná celiakie. Jsou také vhodným zpestřením pro lidi s diabetem nebo pro ty, kteří se snaží zhubnout. Nevýhodou těchto mouk je, že hůře kynou, těsto se může drolit a trhat a většinou je koupíte za mnohem vyšší cenu.
Číslo T na obalu mouky uvádí podíl lepku. Hladká pšeničná mouka má číslo T 530, žitná celozrnná má číslo T 1700. | zdroj: Shutterstock
Tyto mouky můžete použít v teplé i studené kuchyni, tj. nepotřebují tepelně upravovat. Jsou tedy vhodné například do raw dezertů. Mají příjemně nasládlou chuť, mnoho minerálů a vitamínů a neobsahují téměř žádné sacharidy. Jejich nevýhodou jsou horší pojivové vlastnosti.
Vyráběné především z čočky, fazolí, hrachu a cizrny. Mají dobré pojivové vlastnosti a hodí se na sladké i slané pečení. Mimo toho se hodí na zahušťování pokrmů, případně jako náhražka vejce. Luštěninové mouky mají výborné nutriční hodnoty, tj. především vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Většina luštěninových mouk je navíc bez lepku a má nízký glykemický index. Kromě jiného se hodí i pro použití při redukčních dietách.
Každá mouka nabízí jiný benefit a jiný obsah živin. Vhodnou strategií je mouky střídat, případně kombinovat tak, aby byl jídelníček především pestrý. Dnešní trh nabízí celé spektrum produktů, které vaši kuchyni ozvláštní jak chuťově, tak nutričně. Je však dobré mít stále na paměti, že ať už je to klasická bílá mouka, nebo kokosová mouka vhodná pro nízkosacharidovou dietu (a zvláštně pro diabetiky), každá z těchto variant má určitou kalorickou hodnotu. Riziko rozvoje zdravotních komplikací či obezity proto nespočívá v mouce samotné, ale spíše v množství její konzumace.
Zdroj: kulturistika.com, superkvasaci.cz, bajolafit.cz, gustoacademy.cz
11844