-- reklama --

Dna a cukrovka spolu úzce souvisejí: Bolestivé nemoci králů ale můžete předcházet

Dna a cukrovka spolu úzce souvisejí: Bolestivé nemoci králů ale můžete předcházet
Diabetes a dna jsou provázané Zdroj: Freepik

Cukrovka zvyšuje riziko dny, a dna zase naopak zvyšuje riziko diabetu. Začarovaný kruh, který však lze narušit. Chcete-li se dně vyhnout, nebo alespoň zmírnit bolestivé stavy, pokud už se s tímto nepříjemným onemocněním potýkáte, máme pro vás dobrou zprávu – pomoci vám může změna stravy a životního stylu.

Nemoc králů, pakostnice, odborně arthritis urica – to vše jsou názvy pro jednu a tutéž nemoc: dnu. Toto bolestivé, zánětlivé artritické onemocnění, které nejčastěji postihuje palec u nohy, vzniká jako důsledek vysoké hladiny kyseliny močové v krvi (hyperurikemie). Ta se ve vyšších koncentracích sráží a vytváří krystalky, jež se ukládají v okolí kloubů, šlach, či v ledvinách. V lehčích případech se dna projevuje „pouze“ otoky a bolestmi, v horších případech může dojít k trvalé deformaci postižených částí těla, případně k selhání ledvin, usadí-li se krystaly v nich.

Dobrou zprávou je, že pouze u 10 % pacientů je primární příčinou tohoto onemocnění dědičnost. V 90 % případů je pak dna způsobena především nevhodnou životosprávou, vysokým příjmem tuků, cukrů a bílkovin a nedostatkem pohybu. To vše můžete ale změnit.

Prediabetes nemusí vždy znamenat cukrovku. Rozvoji onemocnění lze zabránit

Prediabetes je rizikový stav, který předchází rozvoji diabetu 2. typu. Je-li prediabetes diagnostikován, znamená to, že hladina cukru v krvi je ...

Souvislost dny a diabetu

Mezi diabetem a dnou je oboustranná souvislost:

Cukrovka zvyšuje riziko rozvoje dny

Pokud máte cukrovku 2. typu a navíc máte nadváhu, může tuk v oblasti břicha ztížit fungování ledvin a jejich reakci na některé látky v organismu. Tím se může snížit jejich schopnost odstraňovat přebytečnou kyselinu močovou z krve. Ta se pak může v těle hromadit a způsobovat dnu.

Na vině rozvoje dny u diabetiků však může být i užívání některých antidiabetik. Studie z roku 2020, jíž se účastnilo téměř 296 tisíc dospělých diabetiků 2. typu, došla k závěru, že osoby, kterým byly k léčbě cukrovky nově předepsány inhibitory SGLT2, měly nižší pravděpodobnost rozvoje dny (4,9 z 1 000 lidí) ve srovnání s těmi, kterým byla předepisována analoga GLP-1 (7,8 z 1 000 lidí). Pravděpodobným důvodem v rozdílu působení těchto dvou látek je schopnost inhibitoru SGLT2 snižovat hladiny kyseliny močové a pravděpodobnost jejího hromadění v organismu, nicméně je třeba dalšího zkoumání.

Dna zvyšuje riziko rozvoje diabetu 2. typu

Osoby, které již mají dnu diagnostikovanou, jsou pak zase naopak vystaveny vyššímu riziku rozvoje diabetu 2. typu, přičemž větší riziko je u žen diabetiček (obecně dna postihuje spíše muže). Studie z roku 2016 dokonce došla k závěru, že ženy s diagnózou dny mají o 71 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine diabetes 2. typu (u mužů se jedná o 22 %). Na vině tohoto zvýšeného rizika rozvoje cukrovky při onemocnění dnou je pak to, že vysoké hladiny kyseliny močové nezpůsobují v těle pouze zánět, ale mohou vyvolávat i inzulínovou rezistenci – ta vede k vysokým hladinám cukru v krvi, jež v neléčeném stavu vyvolávají prediabetes a následně diabetes 2. typu.

Kde se bere kyselina močová

Jak už jsme zmínili v úvodu, ke vzniku dny dochází ve chvíli, kdy se v těle hromadí velké množství kyseliny močové. Tento nadbytek může být způsoben nadměrnou produkcí kyseliny močové organismem, ve většině případů je však způsoben konzumací stravy s vysokým obsahem purinů.

Puriny jsou chemické sloučeniny, jež jsou během metabolických reakcí rozkládány na kyselinu močovou. V optimálním případě se kyselina močová rozpustí v krvi, projde ledvinami do moči a vyloučí se z těla. V případě nadměrné konzumace purinů se však hromadí v krvi a přeměňuje se na krystalky hromadící se kolem kloubů.

Které potraviny nejsou vhodné při dně

Chcete-li dně předcházet, nebo alespoň zmírnit její průběh a zamezit bolestivým stavům, je třeba dávat si pozor na potraviny, které konzumujete. Mezi ty, které byste měli ze svého jídelníčku vyřadit, nebo je alespoň výrazně omezit, patří:

  • červené maso;
  • vnitřnosti;
  • zvěřina;
  • slazené nápoje;
  • rafinované cukry (sladkosti, bílé pečivo, těstoviny);
  • alkohol – zejména pivo a likéry (alkohol narušuje odstraňování kyseliny močové z těla);
  • mořské plody bohaté na puriny, jako jsou makrela, tuňák, sardinky, mušle.

Celkově byste si měli dávat pozor na příjem živočišných bílkovin, které byste měli konzumovat pouze v umírněném množství a zařazovat do svého stravovacího režimu i dny zcela bez masa. Zejména červené maso, zvěřina, jehněčí, vepřové, ale například i husa, kachna či bažant obsahují velké množství purinů, a proto nejsou při dně vhodné.

Můj příběh: Kvůli cukrovce jsem přišla o střechu nad hlavou. Dnes už vím, čí to byla vina

Celý život jsem byla spíše opatrná – už jako dítě jsem se bála jít do nějaké větší akce, aby se mi něco nestalo. Vylézt na strom? To pro mě bylo ...

Dnu způsobuje i nadměrná konzumace fruktózy

To, že není vhodné konzumovat příliš mnoho cukru, je obecně známo. V souvislosti s dnou však vědci zmiňují především přírodní cukr fruktózu. Při jejím rozkladu se totiž už během několika minut po požití uvolňují v organismu puriny rozkládající se na kyselinu močovou.

Fruktóza se přirozeně vyskytuje v ovoci, medu, kukuřičném sirupu, cibuli a dalších potravinách. Obsažena je také v nejrůznějších slazených nealkoholických nápojích – dle studie z roku 2011 existuje paralela mezi růstem spotřeby slazených nealkoholických nápojů a zdvojnásobením prevalence a výskytu dny. Například studie z roku 2010 došla k závěru, že je riziko dny u žen, které pijí jednu plechovku slazené limonády denně, o 74 procent vyšší než u žen, které pijí slazené limonády jen zřídka.

Co jíst pro prevenci dny či při její diagnóze

Do svého jídelníčku byste měli zařadit potraviny s nízkým obsahem purinů, které mohou pomoci snížit hladinu kyseliny močové a působit jako prevence příznaků dny. K nim patří například následující:

  • luštěniny (fazole, čočka aj.);
  • nízkotučné mléčné výrobky, příp. lze mléčné produkty nahradit rostlinnými alternativami;
  • celá zrna, jako je oves, hnědá rýže a ječmen;
  • ovoce a zelenina (zejména bohaté na vitamín C, jako jsou třešně či bobuloviny) – dobrou zprávou je, že ani zelenina s vysokým obsahem purinů, jako je špenát a další tmavá listová zelenina, hrách, chřest, květák či houby, nezhoršuje stav dny a nezpůsobuje dnavé záchvaty.

Důležité je pamatovat také na dostatečný pitný režim a pít především čistou vodu, případně neslazené čaje. Nezapomínejte také na pravidelnou suplementaci železa – tento důležitý minerál je běžně obsažen právě v živočišných produktech, které však nejsou při dně vhodné, proto je třeba jej doplňovat jinými potravinovými zdroji či doplňky stravy.

Strava není vše

Ať už máte diabetes 2. typu a chcete předejít dně, nebo máte dnu a chcete se vyhnout cukrovce, nebo už vás postihla obě onemocnění, pamatujte, že kromě volby vhodných potravin je třeba také udržovat optimální hmotnost, pravidelně se hýbat, pít dostatek tekutin a dostatečně odpočívat. Na paměti je třeba mít také to, že nejen strava a životní styl jsou odpovědné za hromaděním kyseliny močové v organismu.

Na vině vysokých hladin kyseliny močové v organismu mohou být:

  • některé druhy léků a doplňků stravy – například některá diuretika, imunosupresivní léky používané po transplantacích orgánů a u některých revmatologických stavů, aspirin či vysoké dávky vitamínu A a niacinu (vitamín B3);
  • věk a pohlaví – dna se častěji projevuje u mužů, diagnostikována jim bývá mezi 30.–50. rokem života, u žen pak nejčastěji nastupuje až po menopauze;
  • konzumace alkoholu – více než dva alkoholické nápoje u mužů a více než jeden alkoholický nápoj u žen denně vede ke zvýšení rizika dny. Studie z roku 2014 pak také potvrdila, že konzumace piva, vína či likérů způsobuje opakované dnavé záchvaty;
  • některá onemocnění – jako např. diabetes, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, obezita, onemocnění ledvin, lupénka, anémie aj.

Masáže při diabetu: Pomohou při neuropatických bolestech i se snížením hladiny cukru v krvi

I když je cukrovka mnohdy uváděna jako kontraindikace masáže, dobrou zprávou je, že některé druhy naopak mohou být pro diabetiky prospěšné – ...

Doporučení na závěr

Diabetes ani dna nemusejí být zpočátku rozpoznatelné. Diabetes nebolí, občasné bolesti začínající dny většinou pomohou snížit běžně dostupná analgetika. Pokud se však bolesti dostavují pravidelně, jsou intenzivní, nebo se potýkáte s dalšími příznaky, jež by mohly signalizovat tato onemocnění, jako je nadměrná žíznivost, časté močení, rozmazané vidění, necitlivost v rukách či nohách, brnění končetin, bolestivost či zarudnutí palce na noze, nadměrná únava atd., obraťte se na svého ošetřujícího lékaře a požádejte ho o vyšetření.

Zdroj: autorský článek

85853

Diskuze k článku