Diabetici, smlsněte si na jahodách. Šťavnaté ovoce osvěží, podpoří zdraví srdce a pomůže s regulací cukru v krvi

Diabetici, smlsněte si na jahodách. Šťavnaté ovoce osvěží, podpoří zdraví srdce a pomůže s regulací cukru v krvi
Jahody nejen skvěle chutnají, ale jsou prospěšné i pro zdraví Zdroj: stockking/Freepik

Také se vám sbíhají sliny, když vidíte červené plody jahod, které lákají k zakousnutí? Smysly omámí nejen chutí, ale i svou podmanivou vůní. Není proto divu, že se řadí k nejoblíbenějším druhům ovoce. Ať už si pěstujete svoje vlastní na zahrádce, nebo si je kupujete na trhu, či chodíte na samosběr jahod ve vašem okolí, máme pro vás skvělou zprávu – jahody nejen pohladí vaše chuťové buňky a osvěží vás, ale také prospějí zdraví. A smlsnout si na nich mohou i diabetici. Zakousněte se do šťavnaté jahody, nebo si z nich připravte koktejl, pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst, v čem vám jejich konzumace prospěje.

Jahody jsou lahodné, osvěžující a také ideální volbou, pokud chcete zahnat chutě na sladké. Zároveň ale vašemu tělu dodají potřebné živiny včetně pro zdraví tolik prospěšných antioxidantů.

Zdraví prospěšné látky v jahodách

Vzhledem k tomu, že jsou jahody tvořeny přibližně z 90 % z vody, jsou skvělým ovocem pro osvěžení v horkých letních dnech. Ve 100 gramech čerstvých jahod je pak obsaženo 32 kcal, 0,67 g bílkovin, 0,3 g tuků, 7,7 g sacharidů (z toho 4,9 g cukrů – zejména glukóza, fruktóza a sacharóza) a 2 g vlákniny. Jejich glykemický index je uváděn v rozmezí od 25 do 40, což značí nízký GI. Stejně tak nízká je i glykemická nálož, která dosahuje hodnoty GL 1,9.

Co znamená glykemický index a glykemická nálož

Glykemický index (GI) potravin je pro diabetiky zásadní informací, jelikož uvádí, jakou rychlostí daná potravina zvyšuje hladiny cukru v krvi, a to v porovnání s referenční potravinou (nejčastěji glukózou či bílým chlebem). Měří se na stupnici od 1 do 100, a pokud má potravina nízký GI (tzn. GI nižší než 50), pak má stabilní vliv na glykémii a nezpůsobuje velké výkyvy hladin cukru v krvi.

Glykemická nálož (GL) pak oproti glykemickému indexu zohledňuje také celkový obsah sacharidů v dané porci potraviny. Vypočítává se tak, že se glykemický index GI vynásobí počtem gramů sacharidů a výsledné číslo se vydělí stem. Pro diabetiky jsou nejlepší volbou potraviny s GL do 10.

Dále jsou v jahodách obsaženy následující látky:

  • Vitamín C – antioxidant důležitý pro imunitu a zdraví pokožky.
  • Vitamín B9 – důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Jedná se také o zásadní vitamín pro těhotné ženy a starší osoby.
  • Mangandůležitý pro mnoho procesů v těle.
  • Draslík – podílí se na mnoha základních tělesných funkcích, jako je regulace krevního tlaku.
  • Antioxidanty – zejména kyselina ellagová, ellagitaniny, prokyanidiny a antokyany. Ellagitaniny a kyselina ellagová jsou spojovány s četnými zdravotními přínosy, jako je boj s bakteriemi a snížení rizika rakoviny, antokyany zase pozitivně ovlivňují zdraví srdce.
  • V menší míře je pak v jahodách obsaženo také železo, měď, fosfor a vitamíny B6, K a E.

Horoskop na tento týden (nejen) pro diabetiky: Raky čeká transformace, Štíři se neobejdou bez disciplíny

Beran (21. března – 19. dubna) Milí Berani, tento týden vás vyzývá k tomu, abyste převzali odpovědnost za svůj úspěch a soustředili se na ...

Jahody mohou snížit riziko srdečních onemocnění a rakoviny

Onemocnění srdce patří celosvětově k nejčastějším příčinám úmrtí. Proto je dobrou zprávou, že jahody dokážou zdraví srdce zlepšovat. Zodpovědné jsou za to především antioxidanty antokyany, které se kromě jahod nacházejí i v dalším bobulovitém ovoci. Podle studie provedené na lidech středního věku s rizikovými faktory pro rozvoj srdečního onemocnění mohou bobule zlepšit HDL (dobrý) cholesterol, krevní tlak a funkci krevních destiček.

Jahody jsou pak také schopny zlepšovat krevní lipidový profil, funkci cév, snížit škodlivou oxidaci LDL (špatného) cholesterolu i snížit zánětlivé procesy v těle, jakož i oxidační stres. Jedna ze studií zkoumala také účinek lyofilizovaných neboli mrazem sušených jahod na diabetes 2. typu a metabolický syndrom u osob s nadváhou nebo obezitou, přičemž vědci po 12týdenní konzumaci prokázali významný pokles několika hlavních rizikových faktorů, včetně LDL (špatného) cholesterolu, zánětlivých markerů a oxidovaných LDL částic.

Řada studií pak také naznačuje, že bobule mohou pomoci předcházet několika typům rakoviny díky své schopnosti bojovat proti oxidativnímu stresu a zánětu. Bylo prokázáno, že jahody jsou schopny inhibovat některé druhy rakovinných buněk, za což jsou odpovědné zejména ellagitaniny a kyselina ellagová.

Jahody a diabetes

Jahody mohou být díky vysokému obsahu antioxidantů, vlákniny a dalších živin součástí vyvážené stravy diabetiků. I když obsahují sacharidy, obsahují také velké množství vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné, která pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů v těle a zároveň také zvyšuje pocit nasycení. Vláknina je pak také důležitá pro výživu přátelských bakterií ve vašem střevě a pro zlepšení trávení.

Součástí jahod je také hořčík, který dle vědců může zlepšit inzulínovou rezistenci, což snižuje riziko cukrovky 2. typu a zlepšuje léčbu cukrovky. Dále odborníci došli k závěru, že konzumace jahod zpomaluje trávení glukózy a snižuje výkyvy glukózy i inzulínu po konzumaci jídla bohatého na sacharidy.

Při diabetu je vhodné konzumovat jahody se zdravými tuky a bílkovinami, což může pomoci vyvážit jejich celkový účinek na hladinu cukru v krvi. Zkombinovat je tak můžete například s řeckým jogurtem a hrstkou ořechů.

Můj příběh: Manželčina cukrovka nám zničila manželství. Oporu našla v náruči svého švagra

Petrově manželce diagnostikovali cukrovku 2. typu před více než třemi lety. Do té doby funkční manželství najednou začalo být naplněno výčitkami, ...

Pozor na alergii na jahody

I když jsou jahody zdravé a chutné, antokyany v nich obsažené mohou u citlivějších jedinců vyvolávat alergii. Ta se nejčastěji projevuje u malých dětí a u osob s pylovou alergií (nejčastěji na pyl z břízy). Příznaky potravinové alergie se mohou rozvinout během několika minut nebo až během dvou hodin po požití, mezi běžné projevy patří svědění nebo brnění v ústech, kopřivka, bolesti hlavy a otoky rtů, obličeje, jazyka nebo hrdla, v závažných případech problémy s dýcháním. Mírné nebo středně těžké příznaky alergie můžete léčit antihistaminiky, jež jsou volně prodejná v lékárně. Závažné alergické reakce či reakce projevující se více příznaky najednou vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Na konzumaci jahod by si měly dávat pozor také osoby s poruchou štítné žlázy, jelikož goitrogeny (taktéž strumigenní látky neboli strumigeny) obsažené v jahodách u nich mohou funkci štítné žlázy ještě více narušovat – jejich konzumace může totiž vést k rozvoji strumy, tedy ke zvětšení štítné žlázy.

Zdroje: medicalnewstoday.com, diabetes.org.uk, healthline.com, dále dle textu

5104

Diskuze k článku