Sušení bylin nemusí být nejvhodnější způsob zpracování, říká neurolog

Sušení bylin nemusí být nejvhodnější způsob zpracování, říká neurolog
MUDr. Mlčoch je neurolog, tvůrce největšího webu o bylinkách www.BylinkyProVsechny.cz, zkušený lektor, výrobce tinktur, a hlavně nadšený bylinkář, který se svému koníčku věnuje již od roku 1994. Zdroj: časopis DIAstyl, se souhlasem MUDr. Zbyňka Mlčocha

Příroda nabízí nespočet bylin, které mohou pomoci při léčbě diabetu a komplikací, které s ním souvisí. Zároveň si díky nim můžete vylepšit spánek a celou svoji obranyschopnost. O tom všem jsme si povídali s neurologem MUDr. Zbyňkem Mlčochem.

Pane doktore, zaměřujete se mimo jiné na sběr a zpracovávání bylin. Jakou formu zpracování bylinek bychom tedy měli nejlépe volit?

Z mého pohledu považuji za nejlepší formu zpracování a uchování léčivých rostlin, medicinálních hub a lišejníků buď do tinktury, bylinného vína nebo zamrazením. Těmito způsoby dojde k uchování největšího množství účinných látek.

Sušení nedoporučujete?

Sušení využívám méně častěji. Dochází při něm k částečné degradaci bylinné drogy oxidací a účinnost je snížená, v čase pak o to výrazněji.

A co přímá konzumace bylinek?

V České republice máme cca. 130 druhů léčivých rostlin, které lze přímo konzumovat – např. pampeliška, bršlice, sedmikráska, ptačinec a další. Přímá konzumace nejvíce prospívá našemu tělu na jaře, kdy se tělo čistí. Z rostlin můžeme také vyrábět pesta – třeba z česneku medvědího či česnáčku.

Kvůli diabetu jsem změnila jídelníček. Nikdy jsem nebyla v takové kondici, říká diabetička Dagmar Skalická

Dagmar, vzpomenete si ještě na den, kdy vám diabetes 2. typu diagnostikovali? Diabetes mi byl zjištěn náhodně při dvouleté preventivní ...

Jak často a dlouho můžeme bylinky užívat?

Dobu užívání doporučuji 3 týdny a po této době (kdy jsme léčivkou ukázali tělu jakousi „cestu zdraví“) na týden pauzu. V této době si tělo uvědomí, co se zlepšilo, a „nastartuje“ samoléčebné mechanismy.

Kúru doporučuji 3x 3 týdny vždy s výše uvedenou týdenní pauzou a po 3 měsících je ke zvážení výměna léčivek, aby nedošlo k jakési rezistenci na konkrétní užívané léčivky.

Je u bylin potřeba dodržovat přesné dávkování?

Určitě platí, že jsou některé léčivé rostliny, u kterých bychom měli velmi striktně dodržovat dávkování – např. vlaštovičník, jmelí, janovec apod. A pak jsou rostliny, které můžeme užívat donekonečna – např. jahodník, maliník a ostružiník list. Na závěr jsou rostliny, které můžeme s přestávkami užívat dlouhodoběji – např. kontryhel, řebříček, bez černý květ. Poslední rostlina je fantastická třeba v prevenci nachlazení u dětí a může se pít prakticky celý podzim a zimu.

PRVNÍ POMOC PRO DIABETIKY

Existují bylinky, které byste doporučil nově diagnostikovaným diabetikům jako takovou „první pomoc“ v rámci stabilizace glykémií?

Mám větší množství nadšených „bylinkových pacientů“ a to z tinktury, ve které jsou stejnými díly následující léčivé rostliny: jasan list, vavřín list, pýr kořen, brusnice borůvka nať, fazol oplodí lusku, oman kořen, pampeliška kořen a kotvičník. Kotvičník je zajímavá léčivá rostlina, protože bylo zkoumáním zjištěno, že způsobuje u diabetiků zmnožení betabuněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, které tvoří inzulin. Směs u mnoha lidí napomáhá velmi dobře stabilizovat glykémii. Tinkturu prodávám pod názvem DIA. Většina mých tinktur je ale vyprodaných, takže je nutné obrnit se trpělivostí. V e-shopu lze tinkturu zamluvit.

Takže stačí užívat tinkturu?

Určitě ne. Jedním dechem vždy dodávám, že jen tinktura nestačí. Samozřejmostí je dieta, a také se co možná nejvíce vyhýbat stresu i negativním emocím (ne náhodou jsem já osobně již 5 let neviděl televizní noviny) a jedna z nejdůležitějších věcí je z mého pohledu pohyb. Na ten se mnohdy zapomíná. Čím více má diabetik svalů, tím lépe kompenzuje glykémie.

Snídejte dřív, ovlivníte tak pravděpodobnost vzniku cukrovky, zjistili vědci

Snídaně je grunt, říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, které není radno podceňovat. Tělo potřebuje po ...

Mnoho osob s diabetem se potýká s inzulinovou rezistencí? Najdeme i zde pomoc v přírodě?

Inzulinovou rezistenci podporují záležitosti jako je vysoký příjem cukrů, bílkovin, velké porce jídla na večeři, nedostatek pohybu, kouření. Mezi rizikové faktory patří věk nad 45 let a také špatný stav mikrobiomu.

Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru vede často k pozdním komplikacím diabetu, jako je retinopatie, neuropatie, nefropatie. Jaké bylinky by mohly pomoci pozdní komplikace diabetu co nejvíce oddálit, popř. pokud již nastanou, tak zmírnit?

Západní medicína, pokud vím, v současné době neumí léčit a vyléčit neuropatii. Nabízí jen aplikaci či podávání vitamínů, převážně skupiny B a to hlavní – tlumí neuropatické potíže (hlavně bolest, pálení, mravenčení ad.). Povedlo se mi namíchat léčivé rostliny, které mají léčivý a neuroprotektivní účinek pro osoby s neuropatií. Tato směs se skládá z bakopy (brahmí) nati, pupečníku listu, bělotrnu semene, vitánie kořene, turanu nati a manga plodu. Jde o směs, na kterou jsem velmi pyšný.

Lidé mají vyzkoušeno, že je velmi účinná, takže problémem je, že je vyprodaná a je na ni aktuálně čekací listina, která čítá 600 osob. Bývá hlavně na podzim, protože léčivé rostliny do ní pěstuji nebo sbírám po celý rok. Až je mám všechny, potom jsem schopný vyrobit tinkturu.

Jak zajistíte kvalitu bylinné tinktury?

Důležité je používat třeba do směsi na neuropatii léčivé rostliny čerstvé, ne sušené z nějakého obchodu (kde leží neznámo jak dlouho někde v regále), účinnost tinktury to zásadním způsobem zvyšuje. Navíc některé rostliny na neuropatii by se neměly sušit teplotou vyšší než 30 °C, takže kvalitu bylinné drogy by mi dodavatelé stejně nedokázali zajistit. I proto si rostliny pěstuji sám nebo mi živou nať dodávají osoby, které mám ověřené, že pěstují bez chemických hnojiv. Hnojí např. kopřivovou jíchou, což je zcela přírodní záležitost.

Vraťme se zpátky k diabetu. S jakými komplikacemi si byliny ještě umí poradit?

Diabetes poškozuje jistým mechanismem (zásadní vliv na to má zřejmě v těle se tvořící látka, která se jmenuje sorbitol) ledviny. Směs, kterou používám s úspěchem u mých bylinkových pacientů (tinktura REN-SEL), je trubkovec tyčinkovitý (nejsilnější rostlina na selhávající ledviny, kterou znám), jestřábník chlupáček kvetoucí nať, svízel syřišťový květ, celík zlatobýl kvetoucí nať a bříza jarní list.

Co se týče dotazu na co nejdelší oddálení pozdních komplikací diabetu, to spočívá v kompenzaci diabetu správnou stravou, pohybem a správně naladěnou psychikou. Psychika má zásadní vliv na stav těla, byť na to mnohdy zapomínáme. Naštěstí pojem psychosomatika je stále častěji zmiňován nebo skloňován, a to je moc dobře.

Revmatoidní artritida není jen nemoc kloubů

Revma, jak se nemoc nesprávně lidově označuje, je zpočátku spojeno především s otoky menších kloubů a bolestmi v ranních hodinách. „Začátek ...

AKTIVNÍ PŘÍSTUP JE DŮLEŽITÝ

Řada osob s diabetem se potýká s nadváhou. Jak můžeme bylinkami podpořit redukci?

Léčivé rostliny, ale i medicinální houby a řasy umí vstupovat do některých metabolických pochodů v těle. Mám dobrou zkušenost se směsí garcinia (jablko sytosti) plod, gymnéma list, amalaki plod, chaluha řasa, kustovnice plod, kukuřice blizny, hlíva plodnice, guarana plod a trnka květem. Pokud lidé tuto kombinaci užívají, současně se hodně hýbou a dodržují principy stravy diabetiků, šance na redukci hmotnosti je velká. Opět tedy platí, že léčivky mohou pomoci, ale aktivní přístup pacienta s nadváhou či obezitou je nutností. V tomto případě jen bylinky nestačí.

Zaměřujete se také na tradiční čínskou medicínu. Jak by mělo vypadat naše stravování pohledem tradiční čínské medicíny?

Tradiční čínská medicína vychází z principu, že pokud konzumujeme ve správný čas správné potraviny pro konkrétní orgány nebo užíváme léčivé rostliny, které dělají těmto orgánům dobře, je vysoká pravděpodobnost, že budeme po celý rok v dobré kondici. Na jaře posilujeme játra a žlučník, v létě srdce a tenké střevo, v brzkém podzimu pak slezinu, žaludek a slinivku, v pozdním podzimu plíce a tlusté střevo a v zimě ledviny a močový měchýř. Pokud tento princip respektujeme a ctíme, náš život se stane, co se týče kvality, mnohem lepším.

Jaké „první kroky“ v rámci úpravy jídelníčku byste doporučil člověku, kterému nově diagnostikovali cukrovku 1. či 2. typu?

Absolutní základ a alfa-omega je samozřejmě jíst potraviny nízkého glykemického indexu. Tabulku potravin dle GI by měl mít asi každý diabetik vystavenou v kuchyni na zdi. Nicméně mezi pro diabetiky zajímavé jedlé rostliny jsou určitě ty, které obsahují látky, kterým se říká glukokininy. Tyto látky snižují hladinu krevního cukru glykémie. Patří sem např. řepa, celer, brambory, žito, rýže. Glukokininy obsahuje třeba také lopuch kořen.

Ve vietnamských restauracích se někdy podává tepelně zpracovaný pod názvem gobo. Kořen má více účinků, mj. vnitřně podporuje játra, čímž může mít ovlivnit mnoho věcí – pro zajímavost třeba i kvalitu vlasů. Dle tradiční čínské medicíny totiž platí, že to, v jaké kvalitě máme vlasy, nehty a kůži je odrazem stavu našich vnitřních orgánů. Co se týče množství vlasů a jak moc nám padají, za to odpovídají dle TČM ledviny.

Najít pro syna vhodnou školku nebylo jednoduché, říká maminka diabetického dítěte Veronika Fléglová

Jste maminkou čtyřletého chlapečka s diabetem. Vzpomenete si na den, kdy mu cukrovku diagnostikovali? Na ten den asi nikdy nezapomenu. Bylo to ...

V současné době se hodně řeší náš mikrobiom. Jak bychom jeho dobré fungování mohli podpořit za pomoci stravy a bylinek?

Mikrobiom je záležitost, která se studuje mimořádně intenzivně přibližně od roku 2008. Mezi největší odborníky v ČR je RNDr. Petr Ryšávka. Celosvětové výzkumy ukazují, že má mikrobiom vliv na všechno v našem těle – mj. zda budeme nebo nebudeme mít alergie, zda budeme obézní, jakou budeme mít náladu a hraje roli i v tom, zda máme predispozici ke vzniku diabetu 2. typu. Na mikrobiom má zásadní vliv strava a látky, které mu ubližují. Mezi ně patří jednoznačně antibiotika, koncentrovaný alkohol a chemické konzervanty. Zásadní vliv má i to, zda konzumujeme potraviny, které „chutnají“ naší mikrobiotě – tzn. třeba vlákninu a inulin ve stravě.

Pokud bych tedy já osobně bojoval s inzulinovou rezistencí a tzv. prediabetem, zaměřil bych se na ovlivnitelné faktory. Co se týče přímo léčivých rostlin, nebál bych se těch, které mají příznivý vliv na mikrobiom neboli mikrobiotu střev. Patří mezi ně pampeliška kořen (je jedlý), čekanka a na podzim doporučuji „chroupat“ hlízy topinamburu. Rostlin obsahujících inulin je povícero, vhodné jsou i pro lidi mající zácpu, protože působí projímavě. Měli bychom je tedy jíst, současně ale v rozumné míře. Ještě bych rád zdůraznil, že mikrobiom není záležitost jen střev, ale i dalších tkání těla – obsahuje ho kůže, dutiny ústní, vaginy či třeba zevního zvukovodu.

NA SPÁNEK BY SE ZAPOMÍNAT NEMĚLO

Jaké kroky v rámci úpravy režimu před spánkem byste jako neurolog doporučil?

Problematika nespavosti je velmi komplexní. Jsou lidé, kteří dělají chyby, kvůli kterým se nevyspí i mnoho let. Pokud bych to měl shrnout do několika vět, tak je důležité se před spaním se nepřejídat, nejíst a nepít stimulující potraviny a nápoje, zklidnit se, eliminovat rušící faktory (hluk, světlo) a před spaním a v průběhu spánku se vyhýbat modrému světlu, které narušuje vytváření melatoninu v šišince mozkové.

Jak můžeme dobrý spánek podpořit bylinkami?

Co se týče léčivých rostlin, mimořádně se mi osvědčila směs, kterou občas používám i já a má rodina. Skládá se z těchto rostlin: mučenka nať, chemel šištice, srdečník nať, meduňka list před kvetením, prvosenka jarní nať, levandule květ, vřes kvetoucí nať a hloh květ. Tinkturu mívám k dispozici pod názvem SPÁNEK+. Ve směsi je libeček a vřes, což jsou rostliny, které podporují ledviny. Podle tradiční čínské medicíny, pokud jsme přes den unavení a v noci nemůžeme spát, máme oslabenou energii ledvin a srdce. Jejich posílením zlepšíme noční spánek. A opravdu se mi to v praxi ukazuje jako fungující.

Na webových stránkách www.webinarnespavost.cz lze mimo jiné najít také webinář, který se zaměřuje na léčbu nespavosti. Pokud tedy chcete napomoci spánku a regeneraci těla, je vhodné se zaměřit na melatonin, který je nejsilnějším antioxidantem, které naše tělo umí vyrobit. Melatonin lze doplnit některými potravinami uvedenými právě ve výše uvedeném webináři.

Červená řepa: Pomůže s glykémií, vysokým tlakem, anémií i při sportu

Zapomeňte na klasický salát z červené řepy. Je samozřejmě skvělý, zvlášť, když je doplněný o strouhané jablíčko a křen, ale není to zdaleka ...

Jaký má nedostatek spánku a dlouhé ponocování vliv na fungování našeho těla? Má nedostatek spánku vliv na náš diabetes?

Nevyspání má vliv na schopnost soustředění, chybovost. U dětí pak na nálady – hyperaktivita, rozmrzelost. Co se týče dlouhodobě nekvalitního spánku, bylo prokázáno, že pokud děti ve věku 4-7 let chrápou nebo dýchají v noci ústy, mají problémy s chováním a hyperaktivitou. U dospělých má noční nespavost, ale i vynucené ponocování, vliv na délku přežití. Nespaví lidé zažívají často tyto emoce: bezmoc, pocit osamělosti, špatné nálady, nesoustředěnost, nevýkonnost a únava. Nespavost či noční probouzení zevními vlivy má jednoznačně vliv na metabolické pochody v našem organismu a to již (a to asi většinu lidí překvapí) od batolecího věku.

Pokud batole špatně spí nebo je buzeno, je velká pravděpodobnost, že ve 3 letech bude mít obezitu. Nevyspání má vliv na chuťové preference (sladkosti). Pokud dospělí spí méně než 7,7 hodiny denně, mívají vyšší BMI index. Z toho všeho vyplývá, že nespavost v rámci vlivu na metabolismus organismu má spojitost i se vznikem diabetu.

Jste odborností neurolog, když už tedy musí diabetik navštívit neurologa, jak vypadá vyšetření? Na co se lékař zaměřuje a jak může pomoci při případných obtížích? Jaké jsou nejčastější problémy osob s diabetem?

Nejčastější potíže osob s diabetem je výše zmíněná neuropatie, která se může projevovat jako brnění, mravenčení, pálení nebo snížená citlivost kůže, porucha polohocitu končetiny v prostoru. Vyšetření spočívá v pohovoru s pacientem, vyklepáním reflexů (jejich rychlost odezvy a intenzita může do značné míry ukazovat na stav nervového systému, ale třeba i stavu iontů v krevním séru).

Co se týče zaměření na diabetiky, dělají se testy, kterým se říká dermolexie a tropognozie. Při nich píše lékař nějaký symbol nebo písmeno na kůži, dotýká se prstů na končetinách. Pacient by měl v ideálním stavu poznat namalovaný znak a správně určit, kterého prstu se neurolog dotýká. Elektromyografie v neurologii ukazuje rychlost a kvalitu vedení vzruchu nervem. Jsou i další vyšetření, která odhalí pozdní následky diabetu, jenž nespadají do neurologie – např. vyšetření očního pozadí, oční perimetrie, ultrazvuk cév na dolních končetinách, ultrazvuk cév na krku a mnoho dalších.

 

MUDr. Zbyněk Mlčoch | zdroj: časopis DIAstyl, se souhlasem MUDr. Zbyňka Mlčocha

 

MUDr. Zbyněk Mlčoch

MUDr. Mlčoch je neurolog, tvůrce největšího webu o bylinkách www.BylinkyProVsechny.cz, zkušený lektor, výrobce tinktur, a hlavně nadšený bylinkář, který se svému koníčku věnuje již od roku 19dias94. Je rovněž teoretikem tradiční čínské medicíny a vyučuje na třech školách v ČR, které se mimo jiné zaměřují na bylinářství.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek od MUDr. Zbyňka Mlčocha

5035

Diskuze k článku