![Tuto sobotu v Praze: Den zdraví Ministerstva zdravotnictví](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2018/06/16085151_xl-600x600.jpg)
Tuto sobotu v Praze: Den zdraví Ministerstva zdravotnictví
Hygienické podmínky na pracovištích jsou často zejména po zkušenosti s pandemií pod drobnohledem. Přesto najdeme místa, na která se zapomíná, a mohou tak ohrožovat zdraví zaměstnanců. Firemní ledničky jsou mnohdy takovým místem, a to proto, že je používá mnoho lidí a nastává v nich pak zmatek. Absence pravidelného čištění, nevhodné skladování potravin, časté zapomínání potravin, ke kterým se nikdo nehlásí, a nedostatečný management kuchyňky pak vedou k bujení nebezpečných mikroorganismů.
Pokud se o jednu lednici ve firmě dělí desítky lidí, pak je na problémy a zmatky zaděláno. Jediným protilékem jsou pevná a dodržovaná pravidla správného skladování, hygieny a čištění, zájem o ledničku jako celek, a nejen o vlastní krabičku a jasně delegovaná zodpovědnost.
Sezóna chřestu bude brzy za námi. Pokud jste si na něm letos ještě nestihli pochutnat, je nejvyšší čas pokusit se o nápravu! Výjimka potvrzuje ...
„Fenomén nedostatečně vyčištěných ledniček v kancelářích a firmách je široce rozšířen. K tomuto nešvaru vede často absence základních pravidel pro skladování a management hygieny a čistoty,“ říká Lukáš Rom. „Pokud se nějaká potravina již začala kazit, měli by všichni zaměstnanci zpozornět, protože mohou velmi rychle být kontaminované i další uložené potraviny.“
Houbám se sice v přírodě daří nejlépe při teplotě 25 °C, daří se jim ale i v lednicích. Potraviny, které přijdou do kontaktu s těmito organismy, jsou pak vystaveny riziku. Plísně totiž vytvářejí nebezpečné toxiny.
Všimli jste si, že když si někdy dáte horkou vanu, udělá se vám špatně? Nebo naopak, když skočíte do ledového bazénu, glykémie okamžitě vyletí ...
„Aby byla lednička ve firmě nebo kanceláři čistá a uklizená, je třeba systematicky pečovat o pravidla, která k tomu vedou. Jedná se zejména o pravidelné a systematické čištění, edukaci zaměstnanců, jak správně skladovat potraviny, a jasně určená kompetence a zodpovědnost vedoucí k uchování hygienického a čistého prostředí v ledničce,“ dodává Lukáš Rom.
Péče o čistou a zdravou ledničku by v kancelářích neměla být podceňována. Absence základních pravidel pro skladování a management hygieny firemních ledniček v kancelářích může mít totiž negativní dopad na zdraví zaměstnanců.
Zdroj: Lukáš Rom ze společnosti Kärcher
562