Na čistotu ledniček se na pracovištích často zapomíná

Na čistotu ledniček se na pracovištích často zapomíná
Doma lednici čistíme pravidelně. A co v práci? Zdroj: Freepik

Hygienické podmínky na pracovištích jsou často zejména po zkušenosti s pandemií pod drobnohledem. Přesto najdeme místa, na která se zapomíná, a mohou tak ohrožovat zdraví zaměstnanců. Firemní ledničky jsou mnohdy takovým místem, a to proto, že je používá mnoho lidí a nastává v nich pak zmatek. Absence pravidelného čištění, nevhodné skladování potravin, časté zapomínání potravin, ke kterým se nikdo nehlásí, a nedostatečný management kuchyňky pak vedou k bujení nebezpečných mikroorganismů.

Pokud se o jednu lednici ve firmě dělí desítky lidí, pak je na problémy a zmatky zaděláno. Jediným protilékem jsou pevná a dodržovaná pravidla správného skladování, hygieny a čištění, zájem o ledničku jako celek, a nejen o vlastní krabičku a jasně delegovaná zodpovědnost.


Chřest: Delikátní, výživný a zdravý. Pochutnejte si na někdejší lahůdce šlechty a panovníků

Sezóna chřestu bude brzy za námi. Pokud jste si na něm letos ještě nestihli pochutnat, je nejvyšší čas pokusit se o nápravu! Výjimka potvrzuje ...

Houbám se daří i v lednicích

„Fenomén nedostatečně vyčištěných ledniček v kancelářích a firmách je široce rozšířen. K tomuto nešvaru vede často absence základních pravidel pro skladování a management hygieny a čistoty,“ říká Lukáš Rom. Pokud se nějaká potravina již začala kazit, měli by všichni zaměstnanci zpozornět, protože mohou velmi rychle být kontaminované i další uložené potraviny.“ 

Houbám se sice v přírodě daří nejlépe při teplotě 25 °C, daří se jim ale i v lednicích. Potraviny, které přijdou do kontaktu s těmito organismy, jsou pak vystaveny riziku. Plísně totiž vytvářejí nebezpečné toxiny.

Teplota vody má vliv na glykémii, jinak se chová v bazénu a jinak ve wellnessu

Všimli jste si, že když si někdy dáte horkou vanu, udělá se vám špatně? Nebo naopak, když skočíte do ledového bazénu, glykémie okamžitě vyletí ...

I v práci je třeba čistit lednici

„Aby byla lednička ve firmě nebo kanceláři čistá a uklizená, je třeba systematicky pečovat o pravidla, která k tomu vedou. Jedná se zejména o pravidelné a systematické čištění, edukaci zaměstnanců, jak správně skladovat potraviny, a jasně určená kompetence a zodpovědnost vedoucí k uchování hygienického a čistého prostředí v ledničce,“ dodává Lukáš Rom.

Péče o čistou a zdravou ledničku by v kancelářích neměla být podceňována. Absence základních pravidel pro skladování a management hygieny firemních ledniček v kancelářích může mít totiž negativní dopad na zdraví zaměstnanců. 

Zdroj: Lukáš Rom ze společnosti Kärcher

526

Diskuze k článku