-- reklama --

Avokádo projasní zimní kuchyni a dodá vaší stravě potřebnou vzpruhu

Avokádo projasní zimní kuchyni a dodá vaší stravě potřebnou vzpruhu
Zářivě zelené avokádo potěší jazyk i oči. Skvěle chutná zvláště v pomazánkách a salátech. Zdroj: Shutterstock

Ještě před nedávnem málo známé avokádo se v posledních letech těší rostoucí oblibě. Přestože v sobě obsahuje hodně tuků, je vítaným zpestřením všech příznivců zdravého stravování. Jedná se totiž o zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny, a proto je avokádo doporučováno i diabetikům jako chutný lék. Ne všichni si však hned oblíbí typickou máslovou chuť avokáda. Vyzkoušejte naše kulinářské tipy a možná mu brzy přijdete na chuť!

Pokud je vaším cílem zhubnout, je vhodné používat avokádo jako zdravější alternativu k živočišným tukům či olejům. Přečtěte si více o jeho zdraví prospěšných účincích a dejte mu šanci stát se pravidelnou součástí také vašeho jídelníčku.

Mexické ovoce zdomácnělo i u nás

Avokádo je plodem velkého stálezeleného stromu hruškovce přelahodného (Persea americana). A i když ho mnozí považují za zeleninu, botanicky se řadí mezi ovoce. Tyto lahodné plody nabité vitamíny a mnohými cennými živinami pochází z Mexika. Jejich příznivé účinky na lidský organismus znali již původní mexičtí domorodci a nyní se odtud rozváží do celého světa. V našich končinách již avokádo zdomácnělo na pultech supermarketů i obchodů se zdravou stravou, a můžete jej tak snadno zařadit do svého kuchařského repertoáru.

Pohanka přináší na podzimní stůl zdraví. Léčí především křečové žíly a krvácení z nosu

Přestože ji konzumujeme podobně jako obiloviny, nemá pohanka (lat. Fagopyrum esculentum) botanicky s travami nic společného. Příbuzné byste ...

Jezte pouze plně vyzrálé avokádo!

Zralé avokádo má pevnou slupku tmavě zelené až černé barvy a na omak je lehce měkké. Pod slupkou najdete světle žlutou dužinu, která je typická svou nasládlou až oříškovou chutí. Její máslovou konzistenci někteří vyhledávají, jiní zatracují. Právě jeho specifická konzistence vysloužila avokádu v Jižní Americe označení „máslo chudých“.

Tip pro vás: V závislosti na tom, v jakém stupni zralosti ho přinesete z obchodu, je vhodné nechat avokádo ještě dva až tři dny dozrát při pokojové teplotě. Rozhodně ho nedávejte do ledničky – avokádo by nedozrálo a za čas byste jej našli hnijící od pecky.

Jak pěstovat avokádo?

Ve středu plodu se nachází velká kulatá pecka, ze které si s trochou trpělivosti můžete avokádo vypěstovat.

Zajímá vás, jak na to? Propíchněte pecku avokáda párátky a zavěste jej napůl ponořené do sklenice s vodou. Po 4–5 týdnech začne pecka klíčit a vyhánět kořínek. Nechte pecku zakořenit a poté přesaďte rostlinku do lehkého substrátu. Nezahrnujte pecku až po vrchol a udržujte zeminu vlhkou. Pro urychlení růstu můžete avokádu vytvořit soukromý skleník z igelitového sáčku. Takto je možné pěstovat avokádo jako pokojovou rostlinu, dorůst může až do velikosti malého stromku. Rostlina preferuje světlé místo bez přímého slunce. První plod očekávejte ale až za 5–8 let.

Vitaminový zázrak jménem rakytník: Zařaďte jej do jídelníčku i při diabetu a posilněte svou imunitu!

Rakytník je právem označován za vitamínovou bombu. Pouhá jediná bobulka nám pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C a skrývá v sobě spoustu ...

Avokádo najdete na českých pultech ve dvou variantách

V obchodech se setkáte se dvěma druhy avokáda: Hass (kalifornské) a Fuerte (floridské). Hass kalifornské avokádo má bradavičnatou slupku, která může být až fialovo-černá. Tato odrůda je tučnější a má více draslíku a vlákniny oproti odrůdě Fuerte floridské. Zelené Fuerte floridské avokádo má hladší slupku. Co se velikosti týče, bývá Fuerte floridské avokádo větší, proto z jednoho kusu získáte více kalorií.

Tip pro vás: Kvůli vysokému množství kalorií není vhodné sníst najednou celý plod. Avokádo samotné navíc nechutná zvlášť lahodně, skvěle však zafunguje jako přísada do salátů či pomazánek.

Avokádo je nabité spoustou vitamínů a zdravých tuků

Podobně jako například mandle, chia semínka, kustovnice, zázvor či borůvky, je také avokádo právem považováno za superpotravinu. V jeho výživné dužině najdete:

  • vitamíny: skupiny B, dále C, K, H a E;
  • minerální látky: avokádo obsahuje vysoké množství draslíku (dokonce více než draslíkem pověstný banán!), dále hořčík, měď, fosfor;
  • antioxidanty;
  • rozpustnou vlákninu;
  • tuky: mononenasycené mastné kyseliny (podobné složení jako v olivovém oleji);
  • nepatrný obsah cukrů, což dělá z avokáda ideální potravinu pro diabetiky.

Co vše avokádo léčí?

Zdravotních benefitů má avokádo skutečně mnoho. Podívejme se na ty nejdůležitější z nich:

  • Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitní systém.
  • Má příznivý vliv na činnost srdce a oběhového systému.
  • Harmonizuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a pomáhá stabilizovat hladinu inzulínu po jídle. Látky obsažené v avokádu totiž podporují vstřebávání inzulínu. Avokádo je tedy pro diabetiky velice hodnotnou potravinou.
  • Díky prospěšným tukům je vhodná konzumace avokáda jako prevence komplikací diabetu, srdečního infarktu či mrtvice.
  • Mononenasycené mastné kyseliny se vyznačují také protizánětlivým efektem.
  • Avokádo dále pomáhá při nemocech jater, ledvin a vylučovací soustavy.
  • Díky vysokému obsahu draslíku prospívá avokádo zdraví a pevnosti kostí.
  • Avokádo bývá i častou složkou kosmetických výrobků kvůli svému příznivému působení na pokožku a vlasy. Přítomné vitaminy C a E mají antioxidační efekt a kyselina olejová hydratuje pokožku. Známý je i avokádový olej užívaný při léčbě lupenky nebo ekzému.
  • Antioxidanty z avokáda, především astaxanthin, se používají jako širokospektrální doplňky stravy.

Z avokáda lze vykouzlit spoustu chutných receptů

Avokádo konzumujeme jak syrové, tak tepelně upravené. Nebojte se s ním experimentovat a kombinovat ho i s méně tradičními surovinami, například s ovocem. Vyzkoušejte některé z našich oblíbených receptů:

  • Syrové avokádo si můžete namazat na chleba a dochutit solí, pepřem, nebo třeba jen pokapat citrónem.
  • Zajímavější chuti dosáhnete, když k němu přidáte další přísady, čímž vykouzlíte chutnou pomazánku. Skvěle se doplňuje s vařenými vajíčky a olivami.
  • Tradiční mexický pokrm z avokáda – tzv. guacamole – se již s oblibou připravuje po celém světě. Jde o kombinaci avokáda, jablek, citronové šťávy, rajčat, cibule a česneku. Uskladněné v lednici v dobře uzavřené nádobě vydrží guacamole až týden a rozhodně s ním nezklamete žádnou návštěvu.
  • Listy avokáda se užívají jako koření.
  • V některých zemích světa dochucují avokádo nasladko a podávají jej jako dezert nebo sladký nápoj.

Avokádo patří spíše k dražším druhům ovoce, s jeho nákupem však chybu neuděláte. Naučte se pár chutných receptů a zahrňte avokádo do svého jídelníčku! Odměnou vám bude výborný a zdravý pokrm, po kterém se budete cítit dobře najezení a plní energie.

Zdroje: vlastní recepty autorky, medic-life, bonaloka, lovelyhome

2524

Diskuze k článku