Nejoblíbenější exotické ovoce na talíři diabetika aneb Není banán jako banán!

Nejoblíbenější exotické ovoce na talíři diabetika aneb Není banán jako banán!
Pro diabetiky se více hodí banány typu Plantain Zdroj: Shutterstock

Kdo by si s chutí nedal zralý sladký banán! Hlavně děti jej milují. Není divu, že je toto ovoce mezi lidmi tak moc oblíbené. Nejen, že zvedne náladu, ale je také lahodné a bohaté na vlákninu. Co ale dělat s těmi proklatými sacharidy, když jste diabetik? Odpověď je jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát!

Banány jsou vhodné do letních smoothies, kde je lze skvěle kombinovat se spirulinou, chlorellou nebo antioxidačním ovocem. Antioxidanty jsou důležité pro snížení projevů zánětu u diabetiků II. typu.

Banány jsou plné vitamínů a minerálních látek

Banány jsou výborným zdrojem prospěšných živin, které se podílí na dobrém fungování lidského těla. Najdete v nich vitamín B6, vitamín C, draslík, hořčík a mangan. Obsahují také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která napomáhá zlepšit trávení a podílí se na snižování škodlivého cholesterolu v krvi. V jednom banánu najdete 105 kalorií, 27 g sacharidů, 3 g vlákniny, 1,3 g bílkovin. Banány dodají tělu potřebnou energii po cvičení nebo procházce.

Jak prospějí banány zdraví?

  • Banány jsou bohaté na draslík, který je potřebný k tomu, abyste měli pravidelný srdeční tep a vyvážený krevní tlak. Jsou doporučovány jako preventivní potravina proti hypertenzi.
  • Chutné exotické ovoce také pomáhá při zvracení nebo průjmu. Obsahuje totiž prebiotika podporující množení dobrých střevních bakterií.
  • Díky obsahu aminokyseliny tryptofanu, která podporuje uvolňování serotoninu v mozku, napomáhá konzumace banánu také dobrému psychickému rozpoložení. Tryptofan je zároveň velmi prospěšný pro paměť.
  • O banánech se také mluví v souvislosti s dobrou prevencí proti vzniku žaludečních vředů.
  • Banány též obsahují fytochemikálie, které snižují riziko srdečních chorob, rakoviny a mrtvice.

Lahodí oku i chuťovým pohárkům. Proč by červená řepa neměla chybět ve vašem jídelníčku?

Červená řepa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky hlavně z důvodů nízkého obsahu sacharidů a vysokého obsahu vlákniny. Kulinářsky velmi ...

Rozumí si banány s diabetem?

Pokud jste diabetik a chcete jíst banány, musíte se soustředit před jejich konzumací na několik důležitých faktorů. Jedním z nich je zralost. Zralé banány mají glykemický index 51. U banánů, které nejsou plně zralé, je glykemický index 42. Velmi zralé, až přezrálé banány mají ale GI 62! Dalším rozhodujícím faktorem před mlsáním banánu je i správný výběr jeho druhu. Lepší je sáhnout po banánech, které se používají na vaření (tzv. typ Plantain) a vyznačují se nižším obsahem sacharidů, než mají dezertní banány typu Cavendish. A posledním faktorem je také možnost kombinace banánů s jinými diabetikům přátelskými potravinami, nebo třeba velikost porcí. Více o tomto níže…

Banány skladujte při pokojové teplotě a chraňte je před slunečním zářením. Nedávejte je do lednice a nenechávejte je v plastových sáčcích.

Oblíbené arašídy v jídelníčku diabetika: Ano, nebo raději ne?

Diabetici se nemusí bát arašídů ani arašídového másla. Mohou jimi doplnit do stravy tělu prospěšné nutriční složky. Jejich složení je velmi ...

Jak jíst banány, pokud jste diabetik?

Banány si nemusíte odpírat, ani pokud jste diabetik, ale dávejte pozor na stupeň jejich zralosti. Řídit se můžete například níže uvedenými tipy:

  • Berte v potaz, že čím zralejší banán, tím větší obsah sacharidů. Lehce zelené banány mají naopak větší podíl prospěšné vlákniny a rezistentního škrobu, u kterého je méně pravděpodobné, že jeho konzumace povede ke zvýšení krevního cukru.
  • Zpomalte možný nárůst hladiny cukru v krvi po jejich konzumaci tím, že je budete jíst s nějakým zdrojem prospěšného tuku. Vhodné jsou třeba kombinace s ořechy, dýňovými semínky nebo řeckým jogurtem.
  • Upravte si celkovou denní spotřebu sacharidů.
  • Snězte třeba jen půlku banánu, využijte ho spíše jako ozdobu nebo na dochucení.
  • Pokud sníte banán a bojíte se zvýšené hladiny cukru v krvi, zařaďte do denního programu pohybovou aktivitu, tedy jděte si zacvičit nebo se po svačině projděte.
  • Zkuste zkombinovat banány spolu s kefírovým mlékem, které je prospěšným zdrojem probiotických kultur a podpoří dobré zažívání.
  • Banány Plantain můžete jíst třeba jako přílohu ke grilovanému masu. Mohou se také grilovat, vařit nebo péct v troubě s trochou soli a olivového oleje.

UPOZORNĚNÍ NA ZÁVĚR: Trpíte-li alergií na latex, může se u vás projevit nepříznivá reakce na banány. Na pozoru byste se měli mít i tehdy, pokud máte alergie na pyly některých stromů.

Zdroj: Hsph.harvard, Ncbi.nlm.nih, HealthlineWebmd.

21952