-- reklama --

Daikon neboli bílá ředkev je stálicí asijské kuchyně. Jak z ní mohou profitovat diabetici?

Daikon neboli bílá ředkev je stálicí asijské kuchyně. Jak z ní mohou profitovat diabetici?
Daikon vyniká výbornou antioxidační aktivitou a chrání buňky před předčasným stárnutím. Zdroj: Shutterstock

Bílá ředkev neboli daikon je zelenina s velkým, podlouhlým nebo také kulatým kořenem. Nejčastěji se používá v kuchyni Dálného východu. Z nutričního hlediska je zajímavá nejen pro ty, kteří se stravují zdravě, ale i pro diabetiky! Jak tato ředkev chutná, co z ní připravit a jaké benefity přináší?

Bílá ředkev se vyznačuje tím, že je méně štiplavá a šťavnatější než červené, u nás více známé ředkvičky. Může být tedy dobrou volbou pro všechny, kteří mají rádi méně pikantní zeleninu.

Co je daikon?

Bílá ředkev neboli daikon je zelenina pocházející z Japonska. Její název znamená „velký kořen“. V tamějších končinách se pěstuje více než 1 300 let. Daikon, jak již samotný název napovídá, je bílé barvy a dlouhý bývá asi 30 cm. Tvarově je velmi podobný mrkvi, existuje ale také jeho kulatá varianta, která je buď čistě bílá, nebo bílá na povrchu a fialová zevnitř.

Čistě bílá odrůda, známá jako miyashige, se sklízí na podzim.

Co se týče kuchyňského prožitku, je daikon šťavnatý, křupavý, má jemnou a hladkou slupku, dužina je téměř průsvitná. Přestože chuť vrchní části je o něco sladší než základ, bílá ředkev zůstává i tak mírně štiplavá. Konzumuje se buď vařená, v raw stavu, nebo také kvašená – může se přidávat do různých pickles směsí.

Mateří kašička je velmi slibným budovatelem obranyschopnosti organismu. Je vhodná pro diabetiky?

Široké zevní i vnitřní použití udělalo z mateří kašičky také jeden z objektů vědeckého zkoumání. Její celková prospěšnost pokrývá mnoho potřeb ...

Zdravotní výhody bílé ředkve

Co se týče použití v naturopatii, je bílá ředkev ceněným zdrojem vitamínu C, amylázy a vlákniny. Bohatá je i na folát, který se podílí na růstu buněk, produkci červených krvinek a syntéze DNA. Používá se také jako anti-agingový prostředek, protože má výborné antioxidační schopnosti.

Mnohdy se o bílé ředkvi mluví jako o další ze superpotravin. Jaké benefity pro zdraví tedy můžete od daikonu neboli bílé ředkve očekávat?

  • Napomáhá zachovat dobré trávení.
  • Podporuje energetický metabolismus.
  • Snižuje projevy otoků, protože je potopudná a močopudná.
  • Je vhodná v přechodech mezi ročními obdobími, protože napomáhá budovat odolnější imunitní systém.
  • V tradiční čínské medicíně odpovídá energiím pozdního léta a podzimu, takže je ideální pro konzumaci právě v tomto období. Uvádí se jako prospěšná potravina pro plíce a tlusté střevo a také pro žaludek a slezinu.
  • Je dobrá též jako potravina při detoxikaci organismu.
  • Zajímavé jsou i její protizánětlivé vlastnosti.

Rutin podpoří krevní oběh a příznivě působí i při diabetu! Z jakých potravin jej získat?

Rutin začal být v hledáčku vědců populární v 60. letech 20. století. Za dobu zkoumání byly objeveny jeho četné výhody nejen pro oběhovou ...

Jak je prospěšný diabetikům?

Daikon je pro diabetiky hlavně prospěšným zdrojem potřebné vlákniny. Stal se ale také objektem zkoumání vědců, kteří se zajímali o jeho možnost využití ve farmakologii v případě diabetu, rakoviny a jako ochranného prostředku pro orgánové systémy. V rámci studií byla zkoumána bílá ředkev jako zelenina s možnými antidiabetickými účinky.

Díky antioxidační aktivitě napomáhá tato zelenina posilovat obranný mechanismus těla proti účinkům volných radikálů, pozitivně ovlivňuje energetický mechanismus a snižuje absorpci glukózy ve střevě. Semena ředkve seté jsou pak prospěšná rovněž při inzulínové rezistenci, listy snižují absorpci glukózy ve střevech.

Daikon a jeho vliv na cukrovku se i nadále zkoumá.

Nejlepší použití daikonu v kuchyni

Pokud kupujete bílou ředkev, mějte na paměti to, že musí být pevná, sytě bílá, beze skvrn a dalšího poškození. Daikon můžete jíst jak syrový v rámci přílohové zeleniny (třeba s různými dipy), tak i vařený. Nakládaný pak pomůže zlepšit vaši střevní mikroflóru. Nakrájený daikon se výborně hodí do sendvičů, salátů, rozumí si s jogurtem, česnekem a citronovou šťávou. Zajímavý je také v kombinaci s řeřichou. Tradičně se kombinuje s restovanou zeleninou, fazolemi nebo houbami shiitaké. Do polévek je nejlepší ho přidat až na konci vaření. Dochutit lze koriandrem, římským kmínem, kari a dalšími oblíbenými typy koření. A níže další kulinářské tipy:

  • Daikon se hodí k pokrmům z masa nebo ryb.
  • Může se zapékat ve směsi s bramborami a zeleninou.
  • Bílou ředkev lze smažit nebo marinovat.
  • Daikon je chutný také se šunkou a bešamelovou omáčkou.
  • Zajímavý je v kvašené směsi spolu s mrkví.
  • V rámci low carb stravování jím můžete nahradit klasické hranolky.
  • Pokud chcete, aby si zachovala bílá ředkev všechny živiny, můžete ji před použitím pouze spařit.

Poznámka: V lednici vydrží daikon tři až čtyři dny, je ale potřeba jej uchovávat tak, aby nevyschl. Měl by být nemytý a bez listů.

Zdroj: Tcmworld, Organicfacts, Healthline, Webmd, Ncbi.nlm.nih

5094

Diskuze k článku