Zdravější vaření (nejen) při diabetu. Máme pro vás pár praktických tipů!

Zdravější vaření (nejen) při diabetu. Máme pro vás pár praktických tipů!
Zdravý jídelníček obsahuje notnou dávku zeleniny! Zdroj: Pexels

Při hubnutí se možná často obáváte, že už si na jídle nikdy tolik nepochutnáte. To ale rozhodně nemusíte, protože i při ušetření nějakých kilojoulů si jídlo může zachovat výtečnou chuť. Poradíme vám, jak na to.

Trápí vás nadbytečné kilogramy a chtěli byste je i v rámci léčebného režimu diabetu shodit? Pak se začtěte do našeho dalšího článku: Hubnutí při cukrovce nemusí být záludností. Jak začít?

1. Sledujte tučnost mléčných výrobků

Light výrobkům s 0% tuku nefandíme, ale nedoporučujeme ani druhý módní extrém – plnotučné a extratučné výrobky. Máte-li rádi klasické omáčky, smetanové polévky nebo zapékaná jídla, namísto 200ml kelímku 33% smetany použijte 12% smetanu na vaření. Pokud byste tukem chtěli šetřit ještě více, můžete použít pouze mléko.

2. Volte libové maso

Bůček, krkovice, hovězí přední a jiná prorostlá masa nechte ležet v obchodě a nakupujte raději libové varianty. Během přípravy odstraňte ze své porce viditelný tuk a popřípadě i kůži. Pokud se chystáte na pokrm z mletého masa, namelte si ho doma sami nebo poproste řezníka o pomletí vámi vybraných kousků masa. Při přípravě libového masa dejte pozor na vysušení. Pomůže nižší teplota pečení nebo kratší čas. Jestli vám pořád chybí chuť a šťavnatost, nakládejte maso do jogurtových marinád. Maso díky nim krásně zkřehne a zůstane šťavnaté.

3. Šetřete s tukem a používejte vhodné nádobí

Aromatické látky z potravin, koření a bylinek se v průběhu kulinárních úprav uvolňují do tuku, což dodává pokrmu jeho chuť. Proto nám jídla bez tuku připadají „bez chuti“. Dobrou zprávou je, že si tuk nemusíte zakazovat a vařit na vodě. Množství tuku v klasických receptech bývá ale zbytečně velké a můžete bez obav ubírat. Pokud máte kvalitní nádobí, pro přípravu pokrmů stačí lžíce či dvě oleje.

Enteroviry jako potenciální riziko rozvoje diabetu I. typu? Vědci přinášejí první odpovědi

O virech jakožto spouštěči diabetu I. typu se mluví několik desítek let. Dosud se však nepodařilo nic takového vědecky dokázat. Spouštěčem může ...

4. Na velikosti záleží

Můžete se řídit desítkami rad a pravidel, ale stejně je vždycky ve výsledku nejdůležitější, jak velkou porci si na talíř naložíte. A úplně nejjednodušší pomůckou je tzv. pravidlo zdravého talíře, a to je ¼ talíře přílohy, ½ talíře zeleniny a ¼ talíře masa nebo jiného zdroje bílkovin. Díky tomuto pravidlu lze udělat například i z vepřa knedla zcela vyvážený oběd vhodný pro hubnutí.

5. “Smažte” v troubě

Karbanátky, řízky a další pokrmy můžete „smažit“ v horkovzdušné fritéze nebo i obyčejné troubě. Plech si vyložte pečicím papírem a lehce ho potřete olejem. Potravinu lehce postříkejte olejem (skvělé jsou na to oleje ve spreji). V závěru pečení zvyšte teplotu, aby se vytvořila křupavá kůrčička. A pokud to bez smažení nejde, nezapomeňte odsát přebytečný tuk do ubrousku .

6. Dejte šanci dresinkům

Jste-li milovníkem majonézových omáček a dresinků, zkuste část majonézy nebo tatarské omáčky nahradit bílým jogurtem nebo méně tučnou zakysanou smetanou. Majonéza obsahuje kvalitní rostlinný tuk a nemusíte ji zavrhovat. Základ by ale měla tvořit méně tučná surovina, do které přidáte jen malé množství majonézy pro zjemnění chuti. Pokud chuť majonézy nevyžadujete, připravte si dresink pouze z jogurtu a k dochucení můžete použít například oblíbené čerstvé bylinky a česnek.

7. Zahušťujte chytře

Omáčky zahuštěné bílou moukou nejsou ani příliš chutné, ani nutričně výživné a stojí za to, vyměnit ji za kvalitnější ingredience. Můžete zkusit ovesné vločky, které obsahují 5x více vlákniny. Luštěninové mouky jsou také bohatší na vlákninu a obsahují i více bílkovin. Často není třeba zahušťovat vůbec a například u zeleninových polévek nebo omáček k zahuštění postačí rozmixovaná zelenina. Nutno ale napsat, že i při klasickém zahušťování je množství mouky v jedné porci minimální a jsou určitě efektivnější způsoby, jak kilojouly ušetřit.

8. S cukrem šetřete

V tradičních sladkých receptech na koláče a bábovky můžete množství cukru snížit na polovinu. Palačinky, lívance, ovocné knedlíky nebo kaše není třeba sladit vůbec, chuť doladíte na talíři například skořicí nebo ovocem, případně trochou cukru. Na oslazení je skvělý i čekankový sirup, který je bohatý na vlákninu a obsahuje jen minimum cukru. S množstvím ale zacházejte opatrně, někomu může kvůli vysokému obsahu vlákniny způsobovat zažívací problémy

9. Každé jídlo servírujte se zeleninou

Mimo to, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, má nízkou energetickou hodnotu, čímž snížíte významně energetickou denzitu celého jídla (tzn. jídlo zeleninou v podstatě „naředíte”). Zeleninu vpašujte do všech pokrmů. Maso pečte nebo duste na zelenině, přidejte ji do rizota, těstovin, zapékaných pokrmů, polévek, karbanátků apod. Pokud nejde vpašovat přímo do jídla, připravte si k hlavnímu jídlu ještě zeleninový salát.

Kávové potěšení bez kofeinu? Zkuste náhražky kávy! Ani diabetes není překážkou

Kávoviny si mohou dopřát také milovníci kávy jako alternativu v rámci snahy o zlepšení zdravotního stavu nebo jako dobrý zdroj prospěšných živin. ...

10. Změny zavádějte postupně

Teď narážíme na vaši velkou touhu zhubnout rychle a hned. Jenže výzkumy i naše praxe potvrzují, že pomalé změny jsou trvalé. V současném jídelníčku udělejte jen pár drobných změn a až si na ně zvyknete, zařazujte další. Hubnutí vždycky bylo, je a bude o vytvoření energetického deficitu. Striktní dělení potravin do škatulek „musím“ a „nesmím“ není řešením. Řešením je pestrý a vyvážený jídelníček, do kterého tu a tam patří i nějaká slaná nebo sladká dobrota. Se zdravým rozumem přistupujte i k receptům a návodům na zdravé vaření. Přemýšlejte nad použitými surovinami, jejich množstvím a nebojte se recept upravit.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorek Ing. Hany Pávkové Málkové a Ing. Lenky Vymlátilové

3704

Diskuze k článku