-- reklama --

Citrony: Chrání před ledvinovými kameny a anémií. Ocení je nejen diabetici

Citrony: Chrání před ledvinovými kameny a anémií. Ocení je nejen diabetici
Citrony jsou bohatým zdrojem vlákniny, kyseliny citronové a vitaminu C Zdroj: Pixabay

Zářivě žluté plody citroníku máme v myslích zakořeněny hlavně jako zdroj vitaminu C, takže je většinou používáme v podobě vylisované šťávy nalité do hrnku čaje při nachlazení či chřipce. Tím ale citrony nesmírně podceňujeme. Mají totiž i spoustu dalších zdravotních přínosů a opravdu blahodárný vliv na celé tělo. Díky nízkému glykemickému indexu a antidiabetickým účinkům jsou navíc vhodné i pro jedince s cukrovkou.

Citrony mají celou řadu zdravotních přínosů a na vašem jídelníčku mohou mít své místo, ať už máte cukrovku, nebo ne.

Citrony a glykemický index

Glykemický index (GI) udává, jak potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Měří se na stupnici od 0 do 100, přičemž 100 znamená čistou glukózu. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím větší je nárůst hladiny cukru v krvi. Citronová šťáva, pokud je konzumována spolu s potravinou s vysokým glykemickým indexem, může zpomalit přeměnu škrobu na cukr, a tím snížit glykemický index potraviny.

Cukrovka a vejce: Jejich špatná pověst kvůli cholesterolu je už minulostí

V minulosti zdravotníci doporučovali omezit konzumaci vajec kvůli obsahu cholesterolu. Lidé žijící s cukrovkou totiž mají vyšší riziko ...

Blahodárná vláknina

Faktem je, že sníst celý citron není tak příjemné, jako pochutnat si na pomeranči nebo grapefruitu. Obvykle máme tendenci vymačkat z citronu šťávu a tu použít. Jenže i u citronu se vyplatí sníst celé ovoce, zejména kvůli obsahu vlákniny. Rozpustná vláknina může zpomalit vstřebávání cukru do krevního oběhu, což může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Při konzumaci citronu je potřeba dát pozor na zuby. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové, která může zvyšovat riziko eroze zubní skloviny. To znamená, že kyselina rozpouští část povrchu zubní skloviny. Škodlivý vliv kyselin do určité míry zmírňují sliny, které přirozeně regulují pH v ústech. To však nestačí. Proto je dobré vyhnout se dlouhému převalování dužiny citronu v ústech a nečistit si zuby bezprostředně po snědení citronu, protože sklovina je v danou chvíli nejnáchylnější k opotřebení.

Citrony a diabetes

Konzumace citronů je pro diabetiky bezpečná. Citrony a další citrusové plody jsou potraviny bohaté na vitaminy, minerály, vlákninu a antioxidanty, které diabetikům prospívají. Ve 100 g citronu se nachází 53 mg vitaminu C.

Systematická metaanalýza z roku 2020 uvádí, že vitamin C neboli kyselina askorbová může hrát zásadní roli při zlepšování hladiny antioxidantů v těle člověka. Kyselina askorbová může snížit hladinu glukózy v krvi, zvýšit syntézu a sekreci inzulinu, zlepšit inzulinovou rezistenci a snížit výskyt a rozvoj komplikací cukrovky II. typu. Přispívá k prevenci rozvoje cukrovky II. typu, případně pomáhá s její kompenzací.

Studie z roku 2022 uvádí, že diabetici a lidé s vyšší tělesnou hmotností mají často nízkou hladinu vitaminu C, což naznačuje, že mohou potřebovat více vitaminu C.

Podobně i studie z roku 2020 poukazuje na souvislost mezi cukrovkou a nedostatkem vitaminu C. Vědečtí pracovníci se domnívají, že zvýšení obsahu vitaminu C může pomoci řídit hladinu cukru v krvi a předcházet zdravotním komplikacím.

Další zdravotní přínosy citronu

Podle výzkumů pomáhá kyselina citronová předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že zvyšuje objem moči a zvyšuje pH moči, čímž vytváří méně příznivé prostředí pro tvorbu ledvinových kamenů.

Citrony jsou dobré i pro prevenci anémie. Citrony obsahují určité množství železa, ale anémii zabraňují především tím, že zlepšují vstřebávání železa z rostlinných potravin.

Střeva člověka vstřebávají železo z masa, kuřecího masa a ryb poměrně snadno. U železa z rostlinných zdrojů to ale neplatí. A právě toto vstřebávání lze zlepšit konzumací vitaminu C a kyseliny citronové.

Citronová šťáva je výborným lékem a přispívá k prevenci celé řady obtíží způsobených překyselením organismu v důsledku špatné životosprávy. Vyzkoušejte životabudič v podobě jedné lžíce citronové šťávy ve sklenici vody vypité ráno nalačno. Případně vyzkoušejte léčivou směs z celeru a citronu, která snižuje cholesterol a pomáhá srdci.

Můj příběh: Bojím se, že přítel má cukrovku, nedokážu ho ale dotlačit k lékaři

Seznámili jsme se na dovolené v Řecku, bylo to jako blesk z čistého nebe. Stála jsem u bazénu a čekala na kamarádku, když procházel s dcerkou ...

Kůra z citronu proti dně i jako prevence křečových žil

Citronová kůra pomáhá s odváděním kyseliny močové z těla. To znamená, že je dobrým prostředkem proti dně, artróze nebo revmatismu. Kromě toho přispívá ke snižování krevního tlaku, brání ateroskleróze a vzniku sraženin a rovněž posiluje žlučník a játra. Albeno neboli vnitřní kůra citronu je bohatým zdrojem citrinu. Tento antioxidant přispívá ke zdraví žil a vlásečnic, a tedy i k prevenci křečových žil.

Další využití citronů

Citron je vysoce ceněný pro své výrazné, krásně osvěžující aroma, a proto se často používá v parfumerii a kosmetických produktech. Éterický olej z citronu je oblíbený pro své osvěžující a povzbuzující vlastnosti.

Zdroje: healthline.com, dále dle textu

32704

Diskuze k článku