Léčivá směs z celeru a citronu snižuje cholesterol a pomáhá srdci. Uvaříte ji za pár korun

Léčivá směs z celeru a citronu snižuje cholesterol a pomáhá srdci. Uvaříte ji za pár korun
Různé byliny a plodiny lidem už od dávnověku pomáhaly, aby se cítili lépe Zdroj: Pixabay

Jak celer, tak citron jsou velmi zdravé potraviny samy o sobě. Ale v páru jsou nepřekonatelné. Jejich zkombinováním získáte mocného spojence nejen v boji s vysokým cholesterolem, ale i cukrovkou a řadou dalších onemocnění. Přípravu léčivé směsi určitě zvládnete a nákup surovin vám žádnou díru do peněženky neudělá.

Už ve starověkých kulturách, jako byla čínská, indická či řecká, lidé objevovali léčivé vlastnosti různých rostlin a plodin a (tenkrát ještě víceméně stylem „pokus a omyl“) vytvářeli vlastní metody léčby. Vědomosti o léčivých účincích rostlin a bylin se předávaly z generace na generaci.

Podpora klasické léčby

V době rozmachu lékařských věd a farmakologie se zájem o přírodní léky výrazně snížil. Naštěstí jen dočasně. Lidé se v poslední době k bylinkám, esenciálním olejům a jiným produktům často vracejí, a to je dobře. Přírodní domácí léky mají pevné kořeny v historii, a ačkoliv samozřejmě nemohou nahradit důležitá léčiva, mohou fungovat jako podpora nebo doplněk léčby. Jedním z takových domácích léků je léčivá směs z celeru a citronu. Proč právě tyto dvě suroviny?

Pepř je černé zlato: Zlepšuje paměť, pomáhá při cukrovce, proti zánětům i s hubnutím

Pepř byl v historii tak vzácný a cenný, že byl používán jako platidlo. V Římě se dokonce používal k placení daní a platů vojákům. Byl v minulosti ...

Celer

Celer je skvělá zelenina s antibakteriálními a antimykotickými účinky. Přispívá ke snížení vysokého tlaku, pomáhá při potížích močového ústrojí, má protizánětlivé a detoxikační účinky, díky obsahu inulinu je prospěšný při cukrovce, a dokonce pomáhá i při revmatických bolestech a artritidě. Díky své schopnosti podporovat látkovou výměnu je navíc vhodný i při hubnutí. Kromě toho posiluje při nervovém vypětí, pomáhá při mírných depresích a zároveň zklidňuje spánek. Samotná šťáva z celeru pomáhá proti tvorbě žlučníkových a ledvinových kamenů.

Celer obsahuje různé éterické oleje, které mu dodávají jeho typickou vůni a také odpuzují bakterie a nejrůznější plísně. Listy a řapíky jsou zásobárnou vitaminu A, bulvy jsou pro změnu zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C a rovněž hořčíku, draslíku, kyseliny listové, železa, vápníku, fosforu, sodíku a spousty aminokyselin.

Citron

Citron má vynikající antioxidační vlastnosti. Je významným spojencem při zánětech, protože napomáhá eliminovat projevy vnitřních i vnějších infekcí. Je také zdrojem bioflavonoidů, které přispívají k prevenci rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Díky svým diuretickým účinkům pomáhá při hubnutí. Jako zásobárna zdraví prospěšného vitaminu C zmírňuje projevy únavy a posiluje imunitu. Patří také k sedmi nejlepším zdrojům draslíku, který přispívá k normalizaci krevního tlaku.

Citron obsahuje kromě vitaminu C také provitamin A, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou a velké množství draslíku.

Prediabetes: Cukrovka číhá za rohem, ještě ale máte šanci uniknout jí. Bez změn to však nejde

Když máte prediabetes, vaše tělo nemusí účinně využívat inzulín, hormon produkovaný slinivkou břišní, který pomáhá přeměnit cukr, škrob a další ...

Recept na léčivou směs z celeru a citronu

Léčivá směs se připravuje ve vodní lázni. K její přípravě budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého celeru
  • 4 čerstvé citrony v bio kvalitě (je důležité, abyste použili citrony, které nebyly chemicky ošetřeny)

Postup přípravy:

Citrony oloupejte, rozkrojte na poloviny a vymačkejte z nich ručně nebo ještě lépe s pomocí lisu na citrusy šťávu. Vymačkané citrony rozkrájejte na malé kousky. Celer oloupejte, omyjte a pak jej nastrouhejte na struhadle nahrubo. Nastrouhaný celer vložte do kastrůlku. Přidejte na kousky nakrájený citron, citronovou šťávu a dobře promíchejte. Pak kastrůlek zakryjte pokličkou a nechte odpočívat.

Mezitím si připravte větší hrnec, než je ten první. Naplňte jej zhruba do poloviny až dvou třetin vodou a dejte na sporák. Jakmile voda začne vařit, vložte do hrnce menší hrnec s celerem a citronem, stáhněte teplotu a nechte směs asi hodinu a půl probublávat. Po vypnutí sporáku menší hrnec s celerem a citronem, ještě stále zakrytý pokličkou, odstavte a nechte obsah zchladnout. Poté naplňte směs do čisté zavařovací sklenice a uschovejte v ledničce. Uvařené množství by vám mělo vystačit zhruba na 1 měsíc. Užívejte každý den ráno na lačno jednu polévkovou lžíci.

Zdroj: redakce, ireceptar.cz

14757

Diskuze k článku