-- reklama --

Smrkové výhonky trochu jinak: Připravte si z nich chutné čokoládové bonbony vhodné i pro diabetiky

Smrkové výhonky trochu jinak: Připravte si z nich chutné čokoládové bonbony vhodné i pro diabetiky
Mladé smrkové výhonky mají rozmanité využití v lidové medicíně i kuchyni Zdroj: se souhlasem Lucie Formanové

Obzvláště v posledních letech se mladé smrkové výhonky těší velké oblibě a i ti, kteří jinak bylinky nesbírají, si rádi připraví sirup ze smrkových výhonků. Už naše babičky totiž věděly, že je to ideální domácí medicína při potížích s dýchacími cestami. Zkusili jste ale už někdy smrkové bonbony? Svěží, lehce nakyslá chuť smrkových výhonků v kombinaci s hořkou čokoládou je jednoduše neodolatelná. A přípravu zvládnete během chvilky.

Proč jsou smrkové výhonky zdraví prospěšné

Nové výhonky, které se právě v těchto dnech objevují na smrcích, jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu B2 či vitamínu K, minerálních látek, pryskyřic, éterických olejů a antioxidantů. Díky těmto obsaženým látkám se v lidové medicíně již odpradávna používají k odhlenění, uvolnění ucpaných dýchacích cest a k posílení imunitního systému. Ceněny jsou ale i pro svůj protizánětlivý účinek, používají se při bolestech nervů, neuralgiích i revmatoidní artritidě.

Májový horoskop lásky (nejen) pro diabetiky: Berany čeká nálož lásky, Štíři načerpají novou energii

Beran (21. března – 19. dubna) Milí Berani, víte o tom, že někdy máme lásku přímo před očima, a přesto ji nevidíme? Možná je to právě váš ...

Sbírejte pouze takové množství, které skutečně spotřebujete

Než se pustíte do sběru smrkových výhonků, ať už na sirup, nebo na čokoládové bonbony, pamatujte, že se sbírají pouze světle zelené, nové výhonky, které mají délku zhruba 3–5 centimetrů. Při jejich sběru buďte maximálně šetrní, abyste neublížili stromu, z každého smrku odeberte pouze pár výhonků a vždy si natrhejte pouze takové množství, které skutečně spotřebujete.

Hořká čokoláda je vhodná i pro diabetiky

Hlavní součástí bonbonů ze smrkových výhonků je hořká čokoláda. Dobrou zprávou je, že i ona má spoustu zdravotních přínosů, a to i pro diabetiky. Někteří ji dokonce označují za superpotravinu, což je pro mnohé více než překvapivé. Není se ale čemu divit, jelikož kakaový prášek, ze kterého je vyrobena, je bohatým zdrojem polyfenolů, které mají silný antioxidační účinek a pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům.

  • Díky obsahu aminokyselin a dalších sloučenin rostlinného původu jsou kakaové boby prospěšné také pro zdraví našeho srdce i mozku a pomáhají zlepšit paměť.
  • Obsažené flavonoly také pomáhají se snížením krevního tlaku a cholesterolu a u osob s vysokým tlakem zároveň zlepšují citlivost na inzulín.
  • A další dobrou zprávou pro diabetiky je to, že konzumace hořké čokolády pozitivně ovlivňuje hladiny cukru v krvi – vede totiž ke snížení glykemie nalačno.
  • Opomenout bychom pak neměli také pozitivní vliv hořké čokolády na zažívání, kdy dokáže zlepšit trávení, střevní mikroflóru i metabolismus.
  • A další pozitivum pro diabetiky – hořká čokoláda dokáže také snižovat zánětlivé reakce v organismu.

To už je dost důvodů pro to, abyste ji v přiměřeném množství zařadili do jídelníčku, i když máte cukrovku.

Cukrovka v zaměstnání: Diagnóza diabetu může být rizikem při výkonu některých profesí

Zákoník práce nevnímá cukrovku jako překážku Pokud byste se pustili v souvislosti s vaší diagnózou diabetu do studování zákoníku práce, nenašli ...

Recept na čokoládové bonbony se smrkovými výhonky

Příprava bonbonů ze smrkových výhonků je opravdu velmi jednoduchá. Budete potřebovat pouze vysokoprocentní hořkou čokoládu (minimálně se 70% obsahem kakaa) a pár smrkových výhonků. Na jednu 100gramovou tabulku hořké čokolády vám stačí malá hrstička výhonků (vzhledem k tomu, že jsou smrkové výhonky hodně aromatické, může být v tomto případě pro někoho menší množství lepší volbou).

Čerstvé natrhané výhonky pak nakrájejte keramickým nožem nadrobno a vmíchejte je do rozpuštěné čokolády, kterou jste šetrně rozpustili ve vodní lázni. Následně důkladně promíchejte a nalijte do silikonových formiček na bonbony. Nechte ztuhnout a máte hotovo. Dobrou chuť.

Zdroje: vlastní recept autorky, bylinkyprovsechny.cz, dále dle textu

1723

Diskuze k článku