Mlsání bez výčitek: Recept na zdravý jablečný perník s čokoládou a kokosem

Mlsání bez výčitek: Recept na zdravý jablečný perník s čokoládou a kokosem
Perník s čokoládou a kokosem, který si může dopřát i diabetik. Zdroj: Shutterstock

Honí vás mlsná? Pak si připravte vláčný a na jazyku se rozplývající perník, který si bez výčitek můžete dopřát i při diabetu, nebo, jak se říká, v dietě. Díky ovesným vločkám, jablkům a proteinu dostanete do těla všechny potřebné makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny, tuky i pořádnou porci vlákniny.

Hlavní surovinou vláčného perníku jsou jablka, která dokonce i Americká diabetická společnost považuje, navzdory obsahu sacharidů, za potravinu bezpečnou pro diabetiky 1. i 2. typu. Jejich sezóna není omezena rokem. V létě jsou osvěžujícím ovocem, v zimě vás zahřejí v punči nebo v moučníku. Pojďte proto zkusit tento snadný dezert, který si můžete upéct, ať už jsou venku „třicítky“, nebo teploty spadly pod bod mrazu.

Suroviny potřebné na těsto:

  • 120 g mletých ovesných vloček
  • 50 g špaldové mouky
  • 40 g sladidla (Xylitol, Erythritol, kokosový cukr nebo čekankový sirup)
  • 40 g proteinového prášku
  • 20 g holandského kakaa
  • 2 vejce
  • 3 větší jablka
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 vanička/kostka polotučného tvarohu
  • 1 lžíce jahodové marmelády
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření

Tip: Proteinový prášek koupíte v některých drogeriích, ale dá se objednat samozřejmě i na internetu. V původním autorčině receptu je použitý proteinový prášek s vanilkovou příchutí, ale do těsta lze přidat i ten s čokoládovou a banánovou příchutí, nebo zcela bez příchutě.

Máte chuť na něco dobrého? Upečte si piškotový moučník s želé a jahodami

Jahody jsou přímo nabité vitamíny a minerály, jako je draslík, mangan a hořčík. Obsahují také kyselinu listovou, kterou ocení především ...

Suroviny potřebné na polevu:

  • 50 g čokolády s minimálně 70 % kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • strouhaný kokos dle chuti

Tip: Kupujte marmeládu vždy s nízkým obsahem cukru a vysokým podílem ovoce. Na trhu jsou k dostání i marmelády, které obsahují 4 g sacharidů na 100 g.

Postup:

  1. Nejdříve si opláchněte jablka (můžete je i oloupat) a nastrouhejte je nahrubo. Pak nechte chvíli strouhané ovoce odstát, aby pustilo šťávu.
  2. Mezitím si nahrubo rozmixujte ovesné vločky (můžete použít i ovesnou mouku) a vsypte je do větší mísy.
  3. K ovesné směsi dále přidejte špaldovou mouku, sladidlo dle preferencí, proteinový prášek, kakao, vejce, olej, tvaroh, marmeládu i prášek do pečení a perníkové koření.
  4. K sypkým ingrediencím následně vložte strouhaná jablka, z kterých jste předtím vymačkali přebytečnou šťávu (jablka však nevymačkávejte úplně a nějakou šťávu z jablek přidejte i do těsta, zvlášť v případě, že bude těsto sušší a bude potřeba do něj přidat nějakou tekutinu).
  5. Hotové těsto vlijte do pekáčku s pečicím papírem o rozměru cca 30 x 20 cm a pečte při 180 °C přibližně půl hodiny.
  6. Než se perník upeče, nalámejte si do hrníčku 50 g kvalitní hořké čokolády a přidejte k ní 2 lžíce kokosového oleje. Suroviny takto vložte do mikrovlnky a nechte rozehřát asi dvě minuty (můžete rozehřát i nad párou, ale tahle varianta je rychlejší).
  7. Nakonec polijte upečený jablečný perník čokoládovou polevou, pečlivě polevu rozetřete a povrch také posypte strouhaným kokosem.
  8. Po vychladnutí perník podávejte s oblíbeným nápojem.

Dobrou chuť!

Zdroj: vlastní recept autorky

14087