-- reklama --

Vitamín C: Nepodceňujte jeho příjem, je zásadní pro zdraví. Zlepší imunitu, náladu i paměť

Vitamín C: Nepodceňujte jeho příjem, je zásadní pro zdraví. Zlepší imunitu, náladu i paměť
Citrusy představují bohatý zdroj vitamínu C Zdroj: Unsplash

Kdy jindy, když ne teď... Právě v období podzimních plískanic, respiračních onemocnění a zvýšené únavy je dostatečný příjem vitamínu C naprosto zásadní – a to nejen u diabetiků. Spoléhat nemusíte jen na doplňky stravy z lékárny, jeho dostatečné hladiny můžete udržovat i stravou. Které potraviny obsahují velké množství vitamínu C? A s čím vším může pomoci? Odpovědi najdete níže.

Vitamín C potřebujeme pro celou řadu procesů v našem organismu. Jedná se o základní vitamín, ovšem naše tělo si ho nedokáže vyrobit samo. I když jeho historie sahá hluboko do 18. století, kdy se zjistilo, že jeho nedostatek způsobuje střevní infekce – takzvané kurděje, objeven, popsán a izolován byl až v roce 1928. Za jeho identifikací stojí vědec Albert Szent-Györgyi, který za tento objev dokonce získal v roce 1937 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.

Silný antioxidant, bez nějž se naše tělo rozpadne

Tento základní, ve vodě rozpustný vitamín hraje zásadní roli při udržování tkání a zdravých kostí, při ochraně buněk a krevních cév před poškozením. Navíc:

  • podporuje správnou funkci imunitního systému;
  • přispívá k normální psychické činnosti (ať už z hlediska koncentrace, učení se, či paměti);
  • poskytuje buňkám ochranu před oxidativním stresem;
  • zlepšuje vstřebávání nehemového železa;
  • snižuje únavu a vyčerpání.

Vitamín C také podporuje tvorbu kolagenu, primárního strukturálního proteinu v našich svalech, kůži, kostech, cévách, chrupavkách a dalších pojivových tkáních, který tvoří asi 30 % proteinu v lidském těle. Úlohou kolagenu je držet naše tkáně pohromadě – pokud bychom kolagen neměli, nedržely by na svém místě zuby, lámaly by se kosti, krvácely by nám dásně a mohli bychom i zemřít v důsledku vnitřního krvácení. K výrobě kolagenu je nutný jeho prekurzor, který vzniká enzymatickou reakcí prokolagenu, avšak bez vitamínu C se nemohou tyto enzymatické reakce uskutečnit, a tudíž bez “céčka” není možný vznik kolagenu.

Péče o zuby diabetiků: Stále máte nárok na dvě bezplatné prohlídky u zubaře ročně

Vysoká hladina cukru v krvi znamená, že jej hodně obsahují i vaše sliny. Cukr ve slinách se pak stává živnou půdou a potravou pro bakterie ...

Kolik vitamínu C potřebujeme denně?

Doporučená denní dávka vitamínu C se pohybuje mezi 80–100 mg denně, přičemž větší příjem je doporučován kuřákům, těhotným ženám, sportovcům či osobám, které jsou často ve stresu. Při běžném příjmu vitamínu C z potravy nehrozí riziko jeho předávkování, avšak při nadměrném příjmu prostřednictvím potravinových doplňků by k předávkování dojít mohlo. Příjem vitamínu C by proto neměl překročit dávku 3 000 mg při krátkodobém, respektive 2 000 mg při dlouhodobém užívání. Nadměrný příjem vitamínu C může vést ke zpomalení střevní peristaltiky, tvorbě ledvinových kamenů a u diabetiků může způsobit nepřesné výsledky měření cukru v moči.

Jak poznat nedostatek vitamínu C?

Pokud konzumujete malé množství ovoce a zeleniny, můžete se potýkat s nedostatkem vitamínu C. Ten se může projevit zvýšenou tvorbou modřin, únavou, bolestí kloubů či svalů, zhoršenou imunitou a větší náchylností k nemocem, ztrátou pružnosti cév či krvácením dásní. Dlouhodobý nedostatečný příjem pak může vést až k chudokrevnosti.

Pamatujte, že…

… hladiny vitamínu C mohou snížit i některé léky, jako je například acylpyrin, tetracyklin, kortikosteroidy či antikoncepční pilulky, ale i kouření.

Které potraviny obsahují nejvíce vitamínu C?

Největší obsah vitamínu C najdeme přirozeně v ovoci a zelenině. Pamatujte však na to, že vitamín C je citlivý na teplo a je rozpustný ve vodě, takže čím déle potraviny s vitamínem C vaříte, tím více vitamínu C ztrácí. Proto je ideální jíst potraviny bohaté na vitamín C v syrovém stavu.

A kde tedy najdeme velké množství vitamínu C?

  • Šípek – když vyrazíte do přírody, najdete právě v tomto období šípek na každém remízku. Můžete si jej tak nasbírat a dopřát si bohatý zdroj vitamínu C zcela zadarmo. Ve 100 g šípku je obsaženo 800 mg vitamínu C. Šípkovým čajem – připraveným louhováním ve studené vodě přes noc – tak doplníte potřebnou denní dávku.
  • Červená paprika – ve 100 g najdete až 128 mg vitamínu C, takže konzumace jedné papriky vám pokryje potřebný příjem tohoto vitamínu.
  • Tmavě zelená zelenina – zejména řeřicha, kapusta, růžičková kapusta, brokolice.
  • Citrusové plody – pomeranče, citrony, limetky, grapefruity.
  • Jahody, černý rybíz, kiwi, ostružiny, papája, guava.
  • Velmi prospěšným zdrojem nejen vitamínu C, ale i důležitých probiotik, je pak také kvašená zelenina, především kvašené zelí.

Zařaďte rooibos do pitného režimu, má antidiabetický potenciál. Podpoří i hubnutí

Když jsme se nedávno zaměřili na téma nejlepších čajů pro diabetiky, o kterých si můžete přečíst ZDE, vynechali jsme rooibos záměrně. Nejedná se ...

Vitamín C pod lupou vědců

Vzhledem ke svým zásadním přínosům pro zdraví je vitamín C podrobován i řadě výzkumů, z nichž vznikají zajímavé závěry. Za zmínku rozhodně stojí například tyto:

  • Autoři studie publikované v červenci 2017 se zaměřili na souvislost mezi vitamínem C a neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, Huntingtonova choroba a Parkinsonova choroba, jakož i psychiatrické poruchy včetně deprese, úzkosti a schizofrenie. Vzhledem k tomu, že neurologická onemocnění jsou charakterizována zvýšenou tvorbou volných radikálů a nejvyšší koncentrace vitamínu C v těle se nacházejí v mozku a neuroendokrinních tkáních, předpokládá se, že vitamín C může změnit průběh neurologických onemocnění a vykazovat potenciální terapeutické účinky. Slibných výsledků pro léčbu neurologických onemocnění bylo dosaženo ve studiích prováděných na zvířatech, studie na lidech jsou zatím omezené.
  • Několik menších studií prokázalo souvislost mezi vitamínem C a jeho pozitivními účinky na náladu a související poruchy, jako je deprese a úzkost – například studie z roku 2020, která odhalila nižší míru depresí a úzkostí u osob i zvířat s vyššími hladinami vitamínu C.
  • Zkoumala se také souvislost mezi vitamínem C a léčbou rakoviny. Například studie zveřejněná v červenci 2018 v International Journal of Cancer zkoumala 182 000 žen starších 24 let a zjistila, že riziko rakoviny prsu u těch, které konzumovaly více než 5,5 porce ovoce a zeleniny denně, bylo nižší o 11 procent.
  • Výzkumu je podrobován také vliv vitamínu C na nejrůznější oční komplikace, a to zejména makulární degeneraci a šedý zákal, a to z toho důvodu, že je vitamín C účinným antioxidantem, který může hrát roli v boji proti volným radikálům, jež vedou k očním onemocněním. Výsledky studie z roku 2020 však zatím nepodložily žádnou souvislost mezi výskytem šedého zákalu a příjmem vitamínu C.

Strava bohatá na vitamín C podpoří i mladistvý vzhled

Na závěr pro vás máme ještě jeden pozitivní přínos vitamínu C. Jak již bylo zmíněno v úvodu, vitamín C stimuluje produkci kolagenu, který mimo jiné pomáhá udržovat pevnou a plnou pokožku. Strava bohatá na vitamín C tak pomáhá zachovat mladistvý a vitální vzhled pleti, přičemž může být i prevencí vrásek, snížit tvorbu jizev a přispět k udržení celkového zdraví pokožky.

Důvodů, proč si pochutnat na stravě bohaté na vitamín C, je tak opravdu celá řada…

Zdroje: sciencehistory.org, sciencedirect.com, fdc.nal.usda.gov, ncbi.nlm.nih.gov, euclekarna.cz, cpzp.cz, terrapotheka.cz

9686

Diskuze k článku