-- reklama --

Rybí olej vám nevoní? Přesto jej zahrňte do svého jídelníčku. Podpoříte srdce i mozek

Rybí olej vám nevoní? Přesto jej zahrňte do svého jídelníčku. Podpoříte srdce i mozek
Rybí olej můžete konzumovat v rozpustných kapslích, a vyhnout se tak nepříjemnému zápachu. Denně však snězte alespoň dvě! Zdroj: Freepik

Jen málokterá potravina je pro náš organismus tak důležitá jako rybí tuk či olej. Japonci snědí ročně asi 70 kg ryb na osobu a je známo, že se těší dobrému zdraví až do stáří. Oproti tomu Češi sní sotva 6 kg a nezbytné nenasycené mastné kyseliny (zvláště omega-3) do svého jídelníčku často nedoplňují. Dopřejte svému tělu to, co potřebuje, a zajistěte mu dostatečný příjem rybího oleje!

Nemáte rádi chuť ryb a nevoní vám rybí olej na lžičce? Můžete si vybrat z nepřeberného množství olejových kapslí, které jsou často doplněné o další vitamíny. Příjem rybího oleje však nepodceňujte!

Rybí olej prospívá mnoha orgánům a tělesným funkcím

Rybí olej se izoluje z tukových tkání mořských i sladkovodních ryb a svou popularitu si získal zejména díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin s převahou omega-3. Tyto látky si tělo nedokáže samo vytvořit, přesto jsou však nezbytné pro správnou funkci mnoha orgánů, především srdce a mozku. Níže uvedené vědecké studie potvrzují, že rybí olej je pro správné fungování lidského organismu nezbytný.

Nízkosacharidová svačina sbalená na cesty: Vyzkoušejte hovězí jerky

Každý balíček skrývá atmosféru divokého západu. Stačí jen přičichnout a můžete se po vzoru našich kočovných předků klidně vydat na vyjížďku v ...

Podívejme se podrobněji, k čemu všemu je rybí tuk potřeba:

  • Srdce a cévy. Konzumace rybího oleje spolu s adekvátní fyzickou aktivitou výrazně snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění. Kyselina eikosapentaenová (známá pod zkratkou EPA) zvyšuje elasticitu cévních stěn a zabraňuje ukládání cholesterolu.
  • Krevní tlak. Pravidelný přísun rybího tuku upravuje hladinu krevního tlaku a triglyceridů v krvi.
  • Diabetes. Nenasycené mastné kyseliny obsažené v rybím oleji snižují glykémii, což ocení zejména diabetici. Pravidelná konzumace ryb také předchází rozvoji diabetu II. typu.
  • Mozek, nervy a paměť. Kyselina dokosahexaenová (tzv. DHA) je odpovědná za správný mentální vývoj jedince. Je nezbytnou složkou stravy zejména pro malé děti, jejichž nervová soustava se právě vyvíjí. Rybí olej zvyšuje kognitivní schopnosti, zlepšuje paměť a míru koncentrace i u dospělých.

Věděli jste, že…
… rybí tuk dokáže prostoupit placentou do těla plodu a dostává se i do organismu novorozence spolu s mateřským mlékem? Těhotné ženy by měly zvláště v posledním trimestru konzumaci rybího tuku velmi navýšit!

  • Oči a zrak. DHA také podporuje správný vývoj očí plodu v těle matky a kojenců. Dále příznivě ovlivňuje kvalitu pokožky, vlasů, nehtů a prospívá očnímu zdraví i u dospělého člověka.
  • Alergické reakce. Konzumace rybího tuku snižuje riziko vzniku a intenzitu alergických reakcí, protože dostává náš imunitní systém do rovnováhy. Silný imunitní systém se poté dokáže snáze bránit zánětům a cizorodým částicím.
  • Rakovina. Látky obsažené v rybím oleji fungují jako prevence rakoviny prsu u žen a rakoviny prostaty u mužů. Ovlivňují metabolismus hormonů estrogenů tak, že dochází k potlačení rakovinného bujení.

Vlašské ořechy prospějí našemu srdci i náladě. Diabetici by si je měli dopřávat denně

Máme to štěstí, že vlašským ořechům se v našich zeměpisných podmínkách dobře daří. Z botanického hlediska je vlašský ořech pecka plodu ořešáku ...

Je libo rybí olej na lžičku, či raději v kapsli?

Jaké vitamíny se svými účinky doplňují s rybím olejem?

  • Přirozený rybí tuk obsahuje kromě nenasycených mastných kyselin také vitamíny A (nezbytný pro oční zdraví) a D (potřebný pro pevné kosti a klouby).
  • Rybí olej je vhodné konzumovat spolu s vitamínem E, který díky svým antioxidačním vlastnostem zabraňuje oxidaci kyselin EPA a DHA.

Věděli jste, že…

… doporučený denní příjem kyselin EPA a DHA je minimálně 250 mg?

Trh nabízí širokou škálu možností, jak přijmout kvalitní rybí olej. Můžete si vybrat dle libosti:

  • Tekutý olej: Tradiční forma „na lžičku“, která však mnohé strávníky odradí svým zápachem. Můžete buď zkusit zadržet dech, nebo zvolit voňavější verzi ochucenou například citronem či pomerančem.
  • Olejové kapsle: Příjemnější způsob konzumace oleje ve velkých kapslích, kde nemusíte řešit aromatickou stránku oleje. Nevýhodou je relativně malý obsah oleje v jedné kapsli, a s tím související vyšší cena za stejné množství oleje.
  • Rybí maso: Samozřejmě nejpřirozenější formou je příjem rybího oleje z čerstvých ryb. Měli byste však sníst alespoň 2 větší porce ryby týdně! Češi v konzumaci ryb zaostávají a ročně sní zhruba o polovinu méně ryb než zbytek Evropy.

Věděli jste, že…
… největší množství zdravých tuků obsahuje losos, makrela, sardinka, pstruh, treska a sleď? Vyberte si dle vaší chuti.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv formu příjmu rybího tuku, velmi tím svému zdraví prospějete. Vždy dbejte na kvalitu a vybírejte si pouze čerstvé nebo hluboce zmrazené ryby. Vyhněte se zbytečným aditivům v doplňcích stravy a kupujte spíše čisté rybí oleje, maximálně doplněné ovocným výtažkem pro voňavější konzumaci.

Zdroje: doplnvitamin, rehabilitace, frontiersin, pubmed, ncbi.nlm

1227

Diskuze k článku