Mgr. Zuzana Švédová, DiS.: Blahodárné účinky medvědího česneku

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.: Blahodárné účinky medvědího česneku
Medvědí česnek oplývá mnoha léčivými schopnostmi! Zdroj: Pixabay

Medvědí česnek patří mezi jedny z prvních jarních bylinek a jeho léčivé účinky jsou v přírodním lékařství známy již dlouhou dobu. Medvědí česnek nám poskytuje celou škálu léčivých složek, kterými můžeme povzbudit své tělo. A to zvláště tehdy, jdeme-li světem s chronickými neduhy, mezi které patří i diabetes.

Jsem diabetik 1. typu, nutriční terapeut, ale také bylinář. K bylinkám jsem se dostala zhruba rok po záchytu této autoimunitní poruchy, kdy jsem zjistila, že mi procházky rozkvetlou přírodou činí nevídaně dobře. A to nejen na duchu, ale také tělu, neboť jednotlivé léčivky, které vám od nového roku ráda představím, mají výtečný vliv a dopad na kompenzaci diabetu, ať už 1. či 2. typu.

Vědci doporučují lesní terapii. Pobyt v lese snižuje deprese i krevní tlak a viry v něm nemají šanci

Lesní prostředí je jedinečné. Silice vzlínající z jehličí obsahují látky prospěšné stromům i lidem a při pobytu v lese jsou cítit na každém ...

Léčivé účinky medvědího česneku

Bylinky lze všeobecně zpracovat na léčivé čaje, tinktury, krémy či masti, sirupy a kapky, koupele a kloktadla. Ono široké spektrum možností dosahuje nevídaných rozměrů. V prvé řadě je však dobré se s bylinkami seznámit, najít si ty své. Vědět, že mateřídouška úzkolistá nám uleví od trávicích neduhů, violka vonná zas mírní respirační potíže, kopřiva dvoudomá vlije energii do žil. To však dokáže právě i medvědí česnek, který, stejně jako kopřivu, lze velmi chutně využít v kuchyni. Navíc další dobrou zprávou je, že pokud se cítíte skutečně unavení, vyčerpaní, bez energie a životní jiskry, tyto byliny vás postaví na nohy. Důvodem bude protizánětlivý chlorofyl, železo, cenný vitamin C, kterého medvědí česnek ukrývá ve 100 g úctyhodných 150 mg. A to je téměř dvojnásobná doporučená denní dávka vitaminu C.

Medvědí česnek zařaďme, trápí-li nás vysoká hladina LDL cholesterolu. Má osobní zkušenost potvrdí, že měsíční léčba tinkturou z medvědího česneku dokáže snížit hladinu cholesterolu až o 1,5 mmol/l krve. Bylinka je rovněž čistící, detoxikační, protizánětlivá a velmi chutná.

Lidové léčitelství

Medvědí česnek prospívá nejen lidem, ale lahodí také medvědům. Stejně jako jim i nám poskytuje celou škálu léčivých složek, kterými můžeme povzbudit tělo. A to zvláště, jdeme-li světem s chronickými neduhy, kterými jistě diabetes je. Jak nám tedy medvědí česnek pomáhá?

  • dezinfikuje trávicí trakt,
  • povzbuzuje chuť k jídlu,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu,
  • jemně snižuje hladinu krevního cukru,
  • posiluje imunitu,
  • ničí střevní parazity,
  • předchází vzniku anémie,
  • podporuje funkci žlučníku a jater.

Jak bylinka vypadá?

Medvědí česnek je vytrvalou cibulnatou bylinou, jež dorůstá výšky 20 až 40cm. Z úzké válcovité cibule vyrůstají 2 až 3 řapíkaté listy kopinatého tvaru a přímý, téměř oblý stvol. Květy jsou malé, bílé a tvoří polokulovitý okolík. Právě svým květenstvím se medvědí česnek liší od velice podobné konvalinky vonné. Ta však utváří drobné zvonečky, navíc pozbývá typickou česnekovou vůni, která je pro medvědí bylinu tolik příznačná. Medvědí česnek má rád vlhké půdy, nejčastěji jej potkáme okolo potoků, na úpatí svahů. Místy roste hojně, jinde zase poskrovnu, proto, vydáme-li se na něj, buďme šetrní a vezmeme si právě jen tolik, kolik nám je třeba.

Kontraindikace při užívání

Mnohé léčivky lze užívat denně, příkladem může být jahodník, maliník, ale také lípa. Pak však máme bylinky, které při dlouhodobém užívání mohou působit až nepříjemně protichůdně. U medvědího česneku jsem se osobně nesetkala s žádným vedlejším účinkem, a to mohu říci, že jej přes sezónu sním denně 200 g. Medvědí česnek určitě nekonzumujme, vykazujeme-li při jeho požití alergickou reakci. Vysoké dávky medvědího česneku mohou působit projímavě, podráždit ledviny. Všeho tedy s mírou. Medvědí česnek nikdy nekonzumujeme na lačný žaludek. Může jej podráždit. Pozor při šetřících dietách, zde je třeba jej zařadit opravdu mírně.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.: Jak kořenit bylinkami i při diabetu

Ani DIA vaření nemusí být nuda. Načerpat inspiraci na oběd nebo večeři můžete třeba zde: Podzimní jídla a nápoje pro zahřátí nebo zde: Ryby na ...

Tinktura z medvědího česneku

Vždy doporučuji z medvědího česneku přichystat zdraví prospěšnou tinkturu. Příprava tinktury je zcela jednoduchá, nenáročná na čas. Jsme-li řidiči a chceme se vyhnout požití alkoholu, přimíchejme tinkturu do horkého čaje. Už při 78,37 °C dochází k odbourávání etanolu. Pokud vám naopak bude vadit ona jemná česneková vůně, tinkturu si nakapejte do oblíbeného nápoje. Množství kapek se odvozuje od naší tělesné váhy. Užíváme vždy 1 kapku na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, pokud vážíme 60 kilo, za den užijeme 60 kapek. Tyto kapky pak vydělíme třemi, užíváme ráno, v poledne a večer, tedy 20, 20 a 20 kapek.

Postup při přípravě tinktury je jednoduchý. Potřebujeme 1 hrst lístků medvědího česneku a 300ml 40% pálenky. Medvědí česnek nakrájíme na kousky, zalijeme pálenkou, macerujeme zhruba 6 týdnů, v temnu, při pokojové teplotě. Následně tinkturu přecedíme. Užíváme při případných trávicích neduzích, chudokrevnosti, vysoké hladině LDL cholesterolu, únavě a mrzutosti.

Co lze z medvědího česneku uchystat?

Vedle výroby tinktury lze medvědí česnek také nasušit, po nasušení lístky nadrtit, používat jako koření do rýže basmati, jáhel, pohanky, slzovky či čiroku. V době sezóny pak lístky odšťavněte, výslednou šťávu nalijte do sklenice, uchovávejte v lednici. V průběhu podzimu a zimy lze užívat jednu čajovou lžíci denně. Bylinka posiluje, upravuje trávení. I zde je samozřejmě patrný pozitivní vliv na cévy a hladinu cholesterolu.

Co, kdy a jak sbíráme?

Sbíráme listy, nať, cibuli i květ. Na sběr nadzemních částí se vydáváme v březnu až květnu. V červnu lze pak posbírat také léčivý květ, který opěvují staré ruské herbáře. Já sama květ nakládám do jablečného octu či olivového oleje. Česnekovým jablečným octem pak dochucuji zeleninové saláty, olej s příchutí medvědího česneku lze přidat do jakéhokoli slaného pokrmu. Medvědí česnek lze uchovat v jeho sušené podobě, lze jej zpracovat na šťávu, tinkturu, pesto, chutný je i zeleninový salát, špenát či nádivka.

Recept: Špenát z medvědího česneku

Potřebujeme:

  • 300g medvědího česneku,
  • 1 vejce,
  • 100ml smetany či mléka,
  • 1 menší cibuli,
  • himálajskou sůl,
  • kokosový olej či avokádový olej.

Postup: Cibulku nakrájíme najemno, opražíme ji na kokosovém či avokádovém oleji. Tyto oleje se vyznačují vysokým bodem zakouření a tedy, jsou teplotně stabilní. Na cibuli vložíme nakrájené lístky medvědího česneku, jemně je dusíme. Směs následně osolíme, přidáme vejce, smetanu. Dusíme doměkka. Servírujeme například s jahelným knedlíkem, který se od toho klasického vyznačuje nižším glykemickým indexem, kouskem vepřového masa či vejcem. Touto špenátovou směsí lze také naplnit palačinku, osobně chystávám palačinky z pohankové a ovesné mouky, díky čemuž má palačinka nižší glykemický index oproti klasickým palačinkám.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Zuzany Švédové, DiS.

6236

Diskuze k článku