
Kuzu je tradiční součástí asijské kuchyně: Pro diabetiky má hned několik výhod
Česnek je v našich končinách poměrně oblíbenou surovinou při přípravě pomazánek, omáček či polévek. S oblibou se však užívá nejen v kulinářském světě, ale i v lidovém léčitelství. Není divu, vždyť léčivá síla česneku je vskutku obdivuhodná a může se promítnout i v doplňkové léčbě diabetu.
Konzumace česneku má pozitivní účinky i na duševní zdraví (může zvýšit hladinu serotoninu v krvi)
Pokud patříte mezi milovníky česneku v jakékoliv podobě, jistě si budete libovat i v benefitech pro zdraví, které jeho konzumace přináší. Pomýšlet na česnekové hody či doplňky stravy pak mohou zejména lidé léčící se s cukrovkou II. typu.
Denní doporučené množství pro konzumaci česneku se pohybuje řádově kolem dvou až tří stroužků (v syrové podobě) | zdroj: Pixabay
Česnek je právem považován za přírodní antibiotikum. Za to vděčíme látce obsažené v něm, která se nazývá alicin. Když pak přidáme i další přínosné látky, jako je vitamín C (má vliv na udržení dobré imunity a podporu stabilní glykémie) a vitamín B6 (podílí se na metabolismu sacharidů), můžeme hovořit o přírodním produktu, jenž nemá téměř konkurence. A jaké další konkrétní léčivé účinky může nabídnout?
Jak již bylo zmíněno, česnek obsahuje vitamíny, které se významně podílí na metabolismu cukrů v krvi. Ostatně pozitivní účinky tohoto přírodního produktu na zdraví diabetiků zkoumala a potvrdila studie z roku 2006 s názvem Including Garlic in the Diet May Help Lower Blood Glucose, Cholesterol, and Triglycerides, kterou provedli vědečtí pracovníci z Přírodovědecké fakulty v Kuvajtu (Ústav biologických věd). Závěr studie má velmi dobré zprávy pro všechny diabetiky: konzumace syrového česneku může skutečně přispět k snížení hladiny glykémie, snížení cholesterolu i triglyceridů v krvi a k regulaci krevního tlaku. Rovněž snižuje riziko rozvoje srdečního onemocnění, a to zejména aterosklerózy, kterou jsou více ohroženi lidé léčení s diabetem II. stupně.
Ze syrového česneku si můžete vyrobit i chutný a léčivý olej | zdroj: Pixabay
Léčivou sílu česneku můžete vyzkoušet samo sebou tak, že jej přidáte během vaření či pečení k pokrmům. Tepelnou úpravou tak snížíte jeho výraznou až štiplavou chuť i aroma. Pakliže vás nijak neobtěžuje česneková vůně, upřednostněte spíš použití syrového česneku v pomazánkách nebo salátech. Zdravotní přínosy tohoto přírodního zázraku umocníte i tím, když necháte nasekaný česnek alespoň pět minut „uležet“ (látka zvaná alicin získá co nejvyšší koncentraci). Další možností, jak česnek zařadit do života, je pořízení doplňků stravy. Tuto formu mohou upřednostnit lidé, kterým silné aroma česneku vadí.
Konzumace česneku je ze své podstaty bezpečnou záležitostí, jedná se přeci jen o přírodní produkt. Opatrní by však měli být lidé, kteří užívají nejen léky na cukrovku, ale i na ředění krve. Česnekové preparáty či „hody“ totiž mohou zesílit jejich účinek. Proto je vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem, než se do přírodní doplňkové léčby pustíte. Dále by se česnekové terapii měli raději vyhnout ti, kteří častěji trpí na nadýmání, plynatost, žaludeční nevolnosti, trávicí obtíže obecně či pálení žáhy. Česnek totiž může citlivější zažívání podráždit.
Autor: Bc. Iveta Reinisch, foto: Pixabay
Zdroj: Diabetes Care Community, Healthline
1479