-- reklama --

Černý bez: Kromě bezové šťávy zkuste i osvěžující limonádu, bezový ocet nebo kosmatici, řízek chudých

Černý bez: Kromě bezové šťávy zkuste i osvěžující limonádu, bezový ocet nebo kosmatici, řízek chudých
Černý bez je nejen chutný, ale prospívá i zdraví. Má široké využití Zdroj: RitaE/Pixabay

Záplava bílých květů, které omamně voní kolem cest a polí – přesně tak by se dal stručně popsat právě kvetoucí bez černý. K tomu ještě skvěle chutná, a navíc má řadu přínosů pro naše zdraví. V tradičním léčitelství se jeho květy, ale i plody a další části používají již celá staletí a staré babky kořenářky jej považovaly za všelék. O tom svědčí i staré známé rčení: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. S čím vším vám může černý bez pomoci a jak jej můžete zužitkovat v kuchyni? Dozvíte se na následujících řádcích, kde na vás čekají i recepty na nejrůznější pochoutky z bezu.

Bez černý při chřipce a nachlazení

Již po celá staletí se bezové květy a bezinky, tedy černé plody objevující se na keřích na podzim, používají k léčbě nachlazení a chřipky. I moderní studie dokládají protizánětlivé a antioxidační účinky květů a plodů černého bezu a možnost jejich využití při léčbě sinusitid (= zánět vedlejších dutin nosních), nachlazení a chřipky. Další výzkum pak prokázal, že produkty obsahující bez a další byliny jsou prospěšné při léčbě infekcí dutin, pokud se používají spolu s antibiotiky.

Bezové produkty také mohou snížit otok sliznice, podporovat odvodnění, zmírňovat bolesti hlavy a snižovat ucpaný nos. Jedna malá studie zaměřená na účinek černého bezu při chřipce došla k závěru, že u osob, které užívaly produkty z černého bezu po dobu 48 hodin, došlo k výraznému snížení příznaků, jako je kašel, horečka, bolesti svalů, ucpaný nos a bolest hlavy.

Horoskop na tento týden (nejen) pro diabetiky: Blíženci vyřeší dlouhodobé spory, Váhy budou vystaveny pokušení

Beran (21. března – 19. dubna) Další květnový týden se nese pro Berany ve znamení hledání nových cest a strategií. Přestaňte neustále hledět do ...

Černý bez a cukrovka

Z hlediska vlivu černého bezu na diabetes nebylo zatím provedeno moc studií, nicméně ty, které byly realizovány, přicházejí s pozitivními výsledky. Například bylo prokázáno, že sloučeniny v květech černého bezu stimulují metabolismus glukózy (cukru) a podporují sekreci inzulínu. Výzkumníci také zjistili, že doplňky vyrobené z černého bezu zvládnou snížit index tělesné hmotnosti (BMI), a to o 3 %, mohou podporovat snížení hmotnosti, a jejich užívání bylo spojeno také se snížením systolického krevního tlaku o více než 5 %, jakož i s 2,5% poklesem diastolického krevního tlaku. A pozorováno bylo i zlepšení fyzické a duševní pohody, jakož i celkové kvality života.

Kromě květů černého bezu mohou být prospěšné i samotné plody bezu, a to díky vysokému obsahu antioxidantů – jsou bohatým zdrojem polyfenolů, včetně anthokyanů, flavonolů a fenolových kyselin. Výzkum provedený na diabetických krysách došel k závěru, že plody černého bezu mohou pomoci udržet glykovaný hemoglobin pod kontrolou – extrakt z plodů černého bezu snižoval glykovaný hemoglobin, volné radikály a oxidaci cholesterolu v lipoproteinech s nízkou hustotou, což mohou být rizikové faktory srdečních onemocnění.

Zároveň pak také bezinky mohou mít kardioprotektivní účinek u osob s vysokým tlakem, který je častou doprovodnou komplikací diabetu. Tento účinek byl však pozorován zatím jen na zvířatech, proto je třeba dalších výzkumů.

Černý bez pomůže i při zácpě

Za zmínku ještě rozhodně stojí fakt, že čaj z květů černého bezu může prospět také vašemu zažívání. Studie dokládá například jeho vliv na zmírnění zácpy – účastníci této studie pili čaj z květů bezu doplněný o anýz, fenykl a sennu, a již během dvou dnů pocítili zmírnění chronické zácpy. Zároveň se také zlepšilo jejich zažívání a průchod potravy trávicím traktem.

Diabetik na cestách: Nebojte se vyrazit na dovolenou, i když si pícháte inzulin. Stačí dodržet určitá pravidla

Sbalit léky a vyrazit na dovolenou je poměrně snadným řešením. Ovšem ti, kteří si píchají inzulin, to už mají podstatně komplikovanější – kvalitu ...

Využití černého bezu v kuchyni

Jak je patrné z předchozích řádků, černý bez má opravdu široké využití i ze zdravotního hlediska. Nyní už se ale pojďme podívat na to, jak jej můžete zpracovat v kuchyni.

Bezová šťáva jako od babičky

Bezovku neboli bezovou šťávu miluje snad každý. V létě osvěží, v zimě svou chutí a vůní připomene dny plné slunce. A její příprava není vůbec složitá. Stačí, když si za slunného dne natrháte 20 květenství bezu a necháte je pár hodin rozprostřené na zahradě či terase, aby z nich vylétal veškerý hmyz. Mezitím si převařte dva litry vody, nechte ji vychladnout a následně do ní vložte bezové květy zbavené broučků. Přidejte vymačkanou šťávu z 1 citronu, pro delší trvanlivost můžete přidat 5 dkg kyseliny citronové.

Takto připravenou směs nechte louhovat po dobu ideálně 24 hodin, poté přeceďte přes čisté plátýnko, vsypte 2 kg cukru (nebo odpovídající množství jiného sladidla vhodného pro diabetiky) a zahřívejte na mírném plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Poté přelijte do čistých lahví a uskladněte v chladu a temnu.

Kosmatice neboli řízek chudých k obědu i večeři

Křupavé květy usmažené v těstíčku jsou výbornou pochoutkou, kterou si můžete dopřát k obědu i večeři. Nazývají se také kosmatice nebo řízek chudých. Jejich příprava je rychlá a určitě zachutnají celé rodině.

Budete potřebovat:

  • 10 květů černého bezu (případně si upravte množství a následný poměr surovin dle počtu strávníků)
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 125 g hladké mouky
  • špetku soli
  • olej na smažení

Postup přípravy:

Rozšlehejte metličkou vejce a mléko, vmíchejte špetku soli a postupně zašlehejte mouku tak, aby vám vzniklo hladké těstíčko podobné tomu na palačinky (může být i trochu hustší, aby dobře přilnulo ke květům). Do tohoto těstíčka následně namáčejte za stonek květy bezu, které jste nechali po utržení několik hodin na zahradě či terase, aby z nich odletěl všechen hmyz, a hned je vložte do rozpáleného oleje, zprudka osmažte (stačí z jedné strany, pokud je květ dostatečně ponořený, ale pokud ostřihnete při smažení stonek, můžete smažit i z druhé strany), poté pomocí papírové utěrky odstraňte přebytečný tuk a můžete podávat.

Tip na sladký dezert

Pokud chcete sobě nebo blízkým dopřát sladkou tečku po obědě, můžete kosmatici připravit i nasladko. Stačí ji po osmažení posypat vanilkovým nebo skořicovým cukrem, případně můžete přidat cukr, med či mletou skořici přímo do těstíčka.

Osvěžující bezová limonáda

V teplých jarních/letních dnech si můžete připravit také osvěžující limonádu. Stačí, když do nádoby s vodou vložíte několik květů bezu (zbavených broučků a dalšího hmyzu) a necháte chvíli louhovat. Přidat můžete několik plátků citronu či limetky, snítku máty či další oblíbené bylinky. S pár kostkami ledu bude limonáda tím pravým osvěžením.

Voňavý bezový ocet

Chcete-li si bez užívat po celý rok i v nejrůznějších pokrmech, připravte si do zásoby bezový ocet, který následně využijete například jako zálivku do salátů. Použít ho ale klidně můžete i na octové zábaly pro úlevu od namožených svalů nebo při otocích.

Příprava je opravdu velmi jednoduchá – stačí naložit cca 10 velkých květů bezu do jednoho litru octa a nechat týden louhovat. Po týdnu přeceďte přes čisté plátýnko do čisté lahve a můžete používat.

Můj příběh: Manželovy výmluvy na cukrovku už nezvládám. Nezbývá než udělat radikální krok

Manželovi doktor sdělil, že má cukrovku 2. typu, před necelými třemi roky. Bylo mu tehdy lehce přes 40, měl nějaké to kilo navíc, vyžíval se v ne ...

Doporučení na závěr

Sezona květenství černého bezu je poměrně krátká, a tak si jej všichni milovníci musí pořídit do zásoby. Kromě zpracování do výše uvedených receptů si samozřejmě můžete květy také nasušit a následně si z nich připravovat čaj. Nezapomínejte, že květy je třeba sbírat suché, nikdy ne bezprostředně po dešti, a to na čistých místech daleko od silnice. Před sušením květy nikdy neoplachujte a sušte je rozprostřené v tenké vrstvě na sítu na stinném, suchém místě s dostatečným přístupem vzduchu. Případně je můžete usušit v sušičce, a to při teplotě maximálně 40 °C. Usušené květy by měly mít zlatavou barvu, nesmí zčernat nebo být plesnivé. Následně je uchovávejte v suchu a temnu v uzavřené nádobě.

Zdroje: vlastní recepty autorky, medicalnewstoday.com, dále dle textu

11163

Diskuze k článku