
Maliny: Jsou skvělé na mlsání, a navíc pomohou s prevencí cukrovky, rakoviny a dalších civilizačních nemocí

Letošní jaro zdá se být poněkud podivné, řekl by klasik. Konečně jsme se ale dočkali sluníčka a zahrádkáři mohou sbírat první maliny. Málokdo ale ví, že lahodné červené plody patří mezi nejsilnější antioxidanty. Vědci prokázali, že konzumace malin je velmi prospěšná a pomáhá s prevencí závažných chorob, jako jsou srdeční onemocnění, cukrovka, rakovina nebo třeba Alzheimerova choroba.
Maliny pocházejí z Malé Asie. Údajně je na úpatí hory Ida sbírali obyvatelé bájné Tróje už v 1. století před naším letopočtem. Jejich domestikaci zaznamenal římský zemědělec Palladius ve 4. století našeho letopočtu.
Historické využití malin
Plody se původně sbíraly pouze ve volné přírodě. Používaly se k léčebným účelům, zejména k léčbě očních a žaludečních potíží. Maliny jsou v potravinářství a léčitelství oblíbené již od starověku. Jejich šťávu dokonce používali umělci jako barvivo při tvorbě svých uměleckých děl.
Léčivé účinky malin
Maliny jsou bohaté na antioxidanty, mají vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index, takže si je v přiměřeném množství mohou dopřát i diabetici. Kromě vitamínů skupiny B a vitamínu C obsahují také celou řadu minerálů, jako je draslík, hořčík, železo, mangan a vápník.
Konzumace stravy bohaté na maliny je spojena se sníženým rizikem onemocnění souvisejících s věkem i životním stylem. Platí to pro červené i černé maliny. Mají rozmanitý polyfenolový profil flavonoidů, antokyanů a elagitaninů, kyseliny elagové, sanguiinu H6 a lambertianinu, o nichž je známo, že zabraňují progresi mnoha patogenních onemocnění včetně kardiovaskulárních chorob, rakoviny, obezity a Alzheimerovy choroby.
Střevní mikrobiom má vliv na zdraví srdce i na stárnutí
V lidském těle se nachází asi 50 až 70 bilionů vlastních buněk. Ty ale koexistují s dalšími zhruba 100 bilióny mikrobů – s bakteriemi, viry, ...
Maliny a cukrovka
Podle dokumentu z roku 2021 nazvaného Vliv konzumace červených malin na předdiabetické parametry a diabetes mellitus II. typu, který shrnuje výsledky celé řady studií zaměřených na účinek červených malin, mohou mít červené maliny klinicky dokázané příznivé účinky pro prevenci a léčbu chronických onemocnění prostřednictvím zlepšení hospodaření s glukózou a citlivosti na inzulín, obezity, lipidových profilů, ektopické akumulace lipidů, zánětu, oxidačního stresu a zdraví srdce.
Brokolice je zelené zlato. Pomáhá při cukrovce, chrání srdce a cévy
Brokolice byla vyšlechtěna, jak její latinský název napovídá, ve Středomoří. Objevovala se už na jídelních stolech ve starém Římě. K nám se tato ...
Recept: Domácí malinový likér
A když dostanete chuť trošičku si zahřešit, nebo bude příležitost k oslavě v rodině, můžete sáhnout po malinovém likéru. Má příjemnou vůni, lahodnou chuť a nádhernou barvu. Víte, jak si vyrobit domácí variantu?
K přípravě likéru použijte čerstvé maliny. Pečlivě vyberte zralé (nikoli přezrálé) plody a jakékoli nahnilé plody odstraňte. Vybrané maliny rozprostřete asi na 2 hodiny na papír nebo podnos, abyste se zbavili případného hmyzu, který se v nich může skrývat. K přípravě likéru budete potřebovat:
- 500 g čerstvých malin (nepropláchnutých)
- 500 g cukru (nebo sladidlo pro diabetiky v přiměřeném množství)
- ½ litru jemného konzumního lihu
- asi třícentimetrový kousek celé skořice
- vodu
Maliny rozdrťte, dejte do hrnce a přidejte skořici. Ve druhém hrnci si převařte ½ litru vody a po vychladnutí ji smíchejte s ½ litrem jemného konzumního lihu. Poté směs přidejte k malinám a hrnec uzavřete pokličkou. Vše nechte zhruba 2 týdny macerovat na temném, chladném místě. Občas je dobré hrncem zatřepat. Po 14 dnech přeceďte obsah hrnce přes čisté plátno, a pak ještě jednou přes papírový filtr na kávu.
Z ½ kg cukru a 350 ml vody svařte tzv. „likérnický“ sirup. Po vychladnutí jej smíchejte s lihovým malinovým extraktem. Dobře promíchejte, rozlijte likér do lahví a nechte ještě 1–2 měsíce zrát. Hotový likér uchovávejte v temnu a chladu.
Zdroj: breedingvalue.eu, dále dle textu
1937